Fieldband uit Dordrecht neemt voor het eerst deel aan Zuid-Afrikaanse Showwedstrijden

Vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2011 organiseert the Field Band Foundation the National Championships voor Field Bands in Johannesburg, Zuid-Afrika. Honderden meisjes en jongens afkomstig uit townships (achteruit gestelde wijken) van overal in Zuid-Afrika zullen weer het beste van zich zelf geven. Negen bands komen op vrijdag uit in de First Division (beginnende fieldbands) en negen bands dingen op zaterdag naar de titel in de Premier Divison (ervaren fieldbands). Vlamo deskundigen Bart Tienpont (Best Overall Show Design) en Geert Vanmaeckelberghe (Creative Excellence) maken deel uit van het juryteam. Met het oog op de continuering van het uitwisselingsprogramma vinden er ontmoetingen plaats met de Raad van Bestuur van the Field Band Foundation, de Noors Muziekfederatie (NMF) en de vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in Zuid-Afrika.

Bij de First Division neemt de Emalahleni Fieldband uit Dordrecht (ZA) voor het eerst deel. Deze jonge Field Band kwam tot stand door onder meer de steun van de Stedenband Dordrecht (NL) - Dordrecht (ZA). Zowel de Nederlandse gemeente als de Stichting Dordrecht Zuid-Holland - Dordrecht Zuid-Afrika ontwikkelen samen met partners tal van projecten in het Zuid-Afrikaanse Dordrecht. Huisvesting, waterbeheer, gezondheidszorg, gezonde voeding en muziek komen aan bod. De oprichting van deze nieuwe fieldband kwam er door onder meer de impuls van Hans kloppert (Jubal drum & bugle corps Dordrecht NL) die anderhalf jaar geleden, Zuid-Afrika bezocht en gesteund door de Stedenband, hielp met de opstart van het project.

Dordrecht is een stad in de gemeente Emalahleni in Zuid-Afrika. Die gemeente is enorm groot en beslaat een oppervlakte van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De stad telt zo'n 8000 tot 9000 inwoners, waarvan het merendeel in zgn. townships op de omliggende heuvels wonen. Veel van de mijnen in de streek zijn gesloten. De bedrijvigheid in Dordrecht en omgeving is gering. De plaats kent een extreem hoge werkloosheid van meer dan 90%.

Net zoals overal in Zuid-Afrika gaat armoede en gebrek aan opleiding, hand in hand met criminaliteit. De oprichting van de Dordtse fieldband geeft kansen en hoop. Via muziek en dans leren kinderen levenswaarden en aids-preventie als hefboom naar een betere toekomst.

Klik hier voor informatie over deze nationale Zuid-Afrikaanse showwedstrijden

Fieldband Dordrecht Zuid-Afrika