Intocht Avondvierdaagse 2012 Amersfoort

Showkorpsen zijn niet alleen maar te zien op taptoes, vaak zijn er ook enkele optredens in eigen dorp of stad. Hier een deelnemersverslag van één zo'n optreden. Juliana Amersfoort, de intocht van de avondvierdaagse.

Het inhalen van de avondvierdaagse in Amersfoort is een jaarlijks terugkomend optreden, maar niet de favoriet van muzikanten. De redenen zijn heel divers: het optreden is op een doordeweekse avond, het begint redelijk vroeg, het is alleen maar marcheren, het loopt niet door, en er staan bekenden aan de kant (wat niet iedereen even leuk vindt). Bovendien komt het publiek voor de wandelaars en niet voor de muzikanten.

Maar de laatste jaren is de opkomst heel redelijk geweest (in het verleden was dit wel eens dramatisch met bijvoorbeeld maar 1 of 2 slagwerkers). En ook vandaag weten we nog een kleine 50 muzikanten op de been te brengen. Ondanks het bloedhete weer.

Als ik rond zeven uur bij het clubgebouw kom is het al behoorlijk druk, maar met name met muzikanten van ons jeugdshowkorps Bernhard. Geleidelijk druppelen ook de Juliana-muzikanten binnen. Met tegenzin wordt het uniform aangetrokken (het is al zo warm), helemaal compleet met pet, handschoenen en tasje. Om half acht marcheert Bernhard richting het startpunt en een paar minuten later gaan we er met Juliana achteraan. Het startpunt is gelukkig dichtbij het clubgebouw, net aan de andere kant van de Eem en van de spoorlijn. Hier moeten we een tijd wachten op het vertrek maar in tegenstelling tot afgelopen jaar zijn de wandelaars er nog niet. De andere korpsen wel, ook Showband Oranje en Lisiduna uit Leusden zijn aanwezig.

Iets na acht uur komt de optocht met wandelaars er toch nog aan, en Bernhard stelt zich snel op als eerste korps. Na een eerste groep wandelaars voegt Showband Oranje in, en ongeveer halverwege zijn wij aan de beurt met Juliana. Het eerste dat opvalt is dat het heel goed door loopt. Daarnaast is het ontzettend druk langs de kant, voor de kijkers is het natuurlijk heerlijk weer. Voor ons betekent dat hard werken: geen tamboermarsen tussendoor maar alleen maar blaasmarsen met 16 maten piccolo ertussen. Zo gaat het van de Koppelpoort over de Westsingel naar de Varkensmarkt en dan rechtsaf over de Utrechtsestraat. Hier is zo weinig ruimte zodat we van 5-breed naar 3/2-breed terug moeten, dan heb je opeens wel een heel lang korps en kun je elkaar niet meer zo goed horen. Ook staan we hier af en toe even stil, omdat de wandelaars slechts in groepjes de drukke Stadsring over mogen steken.

Als ook wij de Stadsring over zijn zit het belangrijkste erop. Hier staan minder toeschouwers en kunnen we een tamboermars tussendoor spelen. Aangekomen bij de Kersenbaan gaan de wandelaars nog rechtdoor naar het eindpunt, wij nemen de Kersenbaan richting station en terug naar het clubgebouw. Inmiddels hebben we alle marsen uit het repertoire al gespeeld, maar nu kunnen we het rustig aan doen en op grote en kleine trom (Damion met eerst Coen, later Diederik, perfect gedaan) lopen we langs het startpunt weer naar de brug over de Eem. Aan de andere kant nog even 1 mars en dit optreden zit er ook weer op. Best wel snel, ook al waren we het derde korps! En door het vele publiek hebben we ons toch weer even goed op de kaart kunnen zetten in onze thuisstad.

Tijdens het omkleden - direct met een biertje of iets anders te drinken in de hand, want wat was het heet - komt voorzitter Friso nog met de aangename mededeling dat 3 nieuwe bestuursleden gevonden zijn. Rob Boon wordt (wederom) manager van de vereniging, Maurice gaat zich bezig houden met facilitaire zaken, en Jan de Vries wordt voorzitter van Juliana (althans de "Juliana-commissie"). Ik ben blij dat het gelukt is om op korte termijn goede vervangers te vinden voor de bestuursleden die helaas gestopt zijn of binnenkort gaan stoppen.

Na afloop is het nog lang gezellig, en als het binnen uitgestorven begint te raken blijkt buiten nog een grote groep te staan. Maar het is nu toch echt tijd om naar huis te gaan, morgenvroeg gaat om 6 uur de wekker.

En nu op naar het volgende optreden, 2 juni de volksliederen spelen bij de voetbalwedstrijd Nederland-Noord Ierland van het Nederlands Elftal in de Amsterdam Arena! We komen vast weer op TV.

Marco