Internationaal bezoek via KM bij Wilhelmina Sleeuwijk

Begin Juni is KorpsMuziek benaderd door een harmonie Beijing college student art group uit Beijing (China) om een Nederlandse marchingband te zien repeteren. Dit is een uitwisselingsproject, wat ondersteund wordt door het Hofstads Jeugdorkest. Cor Vosseberg en Marvin Schaap zijn aan de slag gegaan en hebben Showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk als gastheer bereid gevonden.

De leden van de harmonie uit Beijing spelen vanaf hun 14e jaar een muziekinstrument en spelen nu 2 jaar samen. Het zijn 1e en 2e jaars studenten van een universiteit. Deze groep van ongeveer 50 leden zijn ook al bij de musikparade van Frankfurt geweest en waren vandaag aanwezig bij een muzikale repetitie van showkorps Wilhelmina, en hebben zelf ook wat ten gehore gebracht.

De dirigent, Roel van Raaij werd vertolkt tijdens zijn welkoms woord over het showkorps en het dorp Sleeuwijk. Zoals bekend bij de Chinezen, stonden velen met hun ultra moderne camera klaar, maar ook met “look a like” iPhone’s en werd hier en daar wat opgenomen. “Let’s see what this evening brings” besloot Roel van Raaij die hierna het korps wat liet inspelen. Ook onze buitenlandse gasten lieten zien wat voor genre muziek ze spelen, na eerst wat langdurig stemmen is er toch een mooi muziekstuk uitgekomen. Opmerkelijk; Iedereen speelde uit het hoofd, harmonie met High tention percussion en maar 3 trompettisten die de melodie spelen. …

In de aankondiging legde Roel van Raaij uit wat het volgende stuk zou worden, ‘’1001 nachten‘’ het nieuwe showthema. De Chinezen reageerden erg benieuwd, vooral omdat zij het computer spel Prince of Persia voorbij hoorde komen. Er werd opnieuw zeer aandachtig gekeken en gefotografeerd met allerlei toeters en bellen. Overigens een mooi uitgevoerd muziekstuk door de mannen en vrouwen van het showkorps waarbij de leeftijd tussen de 15 en 65 ligt, hiervoor kreeg het oudste lid dan ook veel applaus en respect.

De avond werd afgesloten door het geven van kleine, typisch Chinese presentjes die de leden van Showkorps Wilhelmina kregen. Denk aan Chinese waaiers, sleutelhangers en boekenleggers. Ook nu weer wilde er een aantal op de foto met hun sectie.

De volle bus met vijftig Chinezen vertrok naar Den Haag voor een overnachting en zijn de volgende dag terug gevlogen naar hun eigen land. Volgende week vrijdag vliegt het Hofstads Jeugdorkest (symfonieorkest) over naar Shanghai, en zullen dan een tour door China volgen.

Graag wil ik, ook namens Cor Vosseberg (Korpsmuziek.nl) en Kerstin Hes (reisbegeleidster), Showkorps Wilhelmina Sleeuwijk bedanken voor hun snelle reactie, medewerking en gastvrijheid. Wellicht zien we de groep terug in 2013…Kerkrade….

Marvin Schaap