De Vlag van Kampen, 28 mei 2016

Zaterdag 28 mei vindt de eerste editie van De Vlag van Kampen plaats. Dit is een nieuw tweejaarlijks muziekevenement waarbij verenigingen strijden om De Vlag van Kampen, een bijzondere wisseltrofee. Echter, de organisatie heeft dit evenement vooral bedacht om mensen met verschillende (muzikale) achtergronden samen te brengen en uitwisseling te stimuleren.

Gerben Jongsma wint De Slach fan Fryslân 2016

Zaterdag 21 mei 2016 werd in Cultuurcentrum De Wâldsang in Buitenpost voor het eerst het solistenconcours voor slagwerkers, De Slach fan Fryslân, gehouden. De Slach fan Fryslân georganiseerd door de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). De beoordeling vond plaats op basis van het Unisono Reglement voor Solisten en Ensembles. Dit betekent dat de indeling in divisies plaatsvind en er een puntenwaardering wordt toegekend op basis van het zogeheten 100-puntensysteem.

ODSC Assen maakt deelnemers en jury-team NK Show bekend

Op zaterdag 18 juni 2016 worden voor de achttiende maal de “Open Showcorps Championships” in Assen gehouden. Dit mega evenement voor showkorpsen werd de afgelopen zeventien jaren met groot succes georganiseerd in Assen.

Inventarisatie Tamboer-Maître cursus 2016 door Brabantse Muziekbond

In 2015 organiseerde de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) in samenwerking met Kunstbalie een zeer succesvolle Tamboer-Maître cursus onder leiding van docent Jan Peeters. Twaalf deelnemers slaagden met vlag en wimpel voor hun Tamboer-Maître diploma.

Percussion Unlimited wint Premier Class IMG Middelburg

Percussion Unlimited heeft zaterdag de Premier Class gewonnen van de Indoor Music Games in Middelburg. In de SoundSport-klasse ging Beatrix er met een gouden medaille vandoor. Het was de allereerste keer dat er een evenement van de Inoor Music Games in Nederland werd gehouden, een samenwerking met de Juliana Korpsen Middelburg. Vijf deelnemers waren in Middelburg van de partij, waarvan drie in de IMG Premier Class. Showband Calypso uit Zwevegem en Harpe Davids Indoor Percussion uit Zoetermeer bleken aan elkaar gewaagd. Calypso scoorde net iets meer en werd met 67.85 punten tweede.

Twee ‘nieuwe deelnemers’ Taptoe Groningen

De Show- and Marchingband van de Iserlohner Stadtmusikanten uit het Duitse Iserlohn zal op zaterdag 12 november hun show presenteren tijdens de Taptoe Groningen. Het Duitse orkest maakt de laatste jaren veel furore tijdens de Musikparades in Duitsland en is voor de Taptoe Groningen een nieuwe deelnemer. Nog nooit waren zij in Groningen tijdens de Taptoe te gast maar gaven aan graag de lange reis te ondernemen. Hiermee is de organisatie er weer in geslaagd een buitenlandse deelnemer te contacteren. Daarnaast is er van eigen bodem ook een nieuweling aan te kondigen.

Nu inschrijven voor Vlamo Showwedstrijden 2016

Zondag 16 oktober 2016 organiseert Vlamo haar jaarlijkse wedstrijden voor showkorpsen. Evenementenhal "De Schelp" in Wevelgem is de place to be. Deelnemers laten hun uitvoering beoordelen door een deskundige jury, die ze becommentarieert met tips. Hiermee gaan de deelnemende groepen aan het werk tijdens het volgende werkjaar in hun streven naar kwaliteitsverbetering. Er zijn drie verschillende wedstrijden onder één dak (percussie ensembles marching, concert en showkorpsen), ook dit jaar is het totaal aantal deelnemers beperkt tot maximaal 18 verenigingen.

240 scholen willen meer muziek in de klas, nog 35 kunnen zich aanmelden

240 scholen willen al vanaf volgend schooljaar starten met meer en beter muziekonderwijs in de klas. Dat is de voorlopige tussenstand – scholen kunnen tot 1 april subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie om leraren te trainen in het geven van muziekonderwijs. Met de subsidie voor dit jaar kunnen circa 275 scholen meedoen. Ook in de komende twee schooljaren (2016-2017 en 2017-2018) kunnen scholen aansluiten.

Succesvolle 1e OMF themadag voor ruim 50 geïnteresseerden

Op 19 maart organiseerde de OMF, de Organisatie voor Muziekverenigingen in Fryslan, een thema dag. In het Friese Stiens stonden bij Muziekvereniging Takostu de deuren open voor korps-afgevaardigden uit de noordelijke provincies. Een 50-tal geïnteresseerden kwamen af op de vooraf bekend gemaakte onderwerpen; Jeugdbeleid, behoud en werving, verandermanagement en crowdfunding.

TkKM ontvangt nieuwe Majestic Prophonic 'colinial style' marching drums

Op 16 maart 2016 ontving het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee haar nieuwe Majestic Prophonic 'colinial style' marching drums. Deze custom made 15x15 inch snare drums en 28x14 inch lichtgewicht basdrum zijn speciaal door Majestic ontworpen en ontwikkeld voor het Trompetterkorps.