Waar CGN en Philadelphia Zorg twee jaar geleden met gesprekken zijn begonnen en waar vanaf januari 2018 daadwerkelijk twee groepen zijn gestart in Sneek, moest het 10 maart in Leeuwarden ‘gewoon’ gebeuren. Optreden tijdens de CGN contest Leeuwarden. De twee groepen bestaan uit cliënten van Philadelphia Zorg, Talant en JP van den Bent en ze zijn er klaar voor!

Lichtelijk opgewonden en nerveus gingen ze op reis, met een touringcar, naar Leeuwarden. Ze hebben er ontzettend veel zin in en zijn trots en blij. Trots op wat ze in drie maanden tijd hebben weten te bereiken en blij omdat bewegen op muziek en muziek maken nou eenmaal blij maakt. De touringcar rijdt langs de verschillende locaties om de cliënten op te halen, een gouden tip van één van de begeleiders, en komt rond 15:30 aan in Leeuwarden. Even de omkleedruimte bekijken, fantastisch geregeld door Vera, dè regelneef van CGN! Een aparte ruimte waar ze zich kunnen omkleden en even tot zichzelf kunnen komen.

Dan met z’n allen de ledentribune op om een aantal optredens te kunnen zien en dan zie je het gebeuren: de monden vallen open van verbazing, de waardering voor de deelnemende units, het “spelletje” wordt bekeken en ze vinden het prachtig. En ja, straks staan zij daar op de vloer. De spanning neemt toe, ze hebben er nog meer zin in.

Beide groepen bereiden zich voor met hun instructieleden en dat gaat verrassend rustig. Het is ook erg fijn en relaxed met elkaar. En dan is het zover: showtime! Presentator Richard Kreisel vraagt een daverend applaus van het publiek en dat komt er. Wat een FANTASTISCH warm onthaal voor Phila Vlag, en meteen schiet een brok in m’n keel en springt een traan uit m’n oog.

De muziek start; “just the way you are”, hoe briljant gevonden! Ze draaien hun show zoals ze hebben geleerd en ze genieten van zowel hun optreden als het waanzinnig enthousiaste publiek. Wanneer de formaties worden gelopen hoor je het applaus nog meer toenemen, hoe cool is dat publiek wel niet? En na afloop een staande ovatie!

Phila Slag komt op en krijgt ook een fantastisch warm onthaal, weer een brok in m’n keel. Het stuk dat ze spelen gaat goed en wanneer de verschillende solo’s gespeeld worden vindt iets moois plaats: spelers en publiek zijn helemaal connected. Is dit uiteindelijk ook niet gewoon de bedoeling? VET! Ook hier een staande ovatie.

Dan is het alweer afgelopen. We ruimen op en gaan terug naar de omkleedruimte, omkleden en samen patat eten. We hebben het gezellig met elkaar! De ervaringen worden gedeeld en het enthousiasme is enorm. Er komen vanuit de deelnemers al ideeën hoe we het nog beter kunnen doen in Eindhoven en er worden vragen gesteld; “we gaan toch wel door?”

Er is iets bijzonders gebeurd, alle betrokkenen voelen het en zijn geraakt, net als ook het publiek geraakt is. Veel mensen met tranen in de ogen en de vele positieve reacties via de verschillende social media onderstrepen dat. Het is waanzinnig en natuurlijk gaat dit door; is het niet linksom dan rechtsom. Het brengt ons terug naar de kern van “zijn”; focus op de mens en de mogelijkheden, “just the way you are”.

Voorzitter van Color Guard Nederland Paul Doop reageerde vol trots. ‘Het optreden voor CGN publiek in Leeuwarden overtrof werkelijk al mijn verwachtingen. Wat een plezier hebben deze leden op het veld, wat een geweldige job hebben de instructeurs en begeleiders van de groepen gedaan. Trots ook op het ontvangst van alle CGN groepen en het CGN publiek. dat Phila Vlag en Phila Slag met een overweldigend applaus en meerdere staande ovaties beloonde. CGN is er voor iedereen en deze hobby moet ook voor iedereen bereikbaar zijn!’.

We hopen dat het mensen en verenigingen inspireert de handschoen op te pakken en initiatief te nemen. Een G-korps of Guard voor mensen met mogelijkheden. Wat nou, beperking……