Het zijn beroerde tijden voor onze hobby. Samen muziek maken lukt niet op de manier zoals we al jaren gewend zijn. Geen gezellige repetities in het clubgebouw, geen praatje aan de bar, geen sociaal verenigingsleven. Veel verenigingen beginnen steeds meer problemen te ondervinden hiervan. Motiveren van leden hoe doe je dat in deze tijden….de zoveelste pubquiz? CGN biedt alle muziek- en dansverenigingen de mogelijkheid om een doel te creëren voor hun leden om toch gemotiveerd te repeteren namelijk de CGN Online Competitie 2021.

Veel verenigingen denken bij CGN dan aan hun Amerikaans getinte wedstrijdvorm voor Color Guard, slagwerk en showbands maar in de CGN Online Competitie 2021 is dat nu juist geschikt voor iedere vereniging. We zien verenigingen allerlei grappige filmpjes plaatsen waarbij de opnamen door ieder individueel lid worden gemaakt en die worden dan samengevoegd tot 1 leuk filmpje waarbij een muziekstuk uiteindelijk ‘samen’ wordt gespeeld. Met kerst zagen we dat deze filmpjes werden voorzien van digitale effecten in de kerstsfeer. Dit is nu precies wat CGN als mogelijkheid biedt….dit soort filmpjes kun je nu inzenden en zullen worden voorzien van serieuze feedback door vakkundige juryleden.

Hiermee wordt de uitdaging voor alle deelnemers wie er het meest creatief omgaat met de beperkingen die Corona ons oplegt. In het buitenland is men ook hiermee bezig en zijn er ook al aanmeldingen hiervoor.

Een andere vorm is meer gericht op educatie, de CGN Online Solo en Ensemble Competitie, onder de naam Individuals & Ensembles. Hier gaat het om de individuele leden een educatief doel te geven.  Het is leuk en ontzettend leerzaam. De solisten spelen maximaal een stuk van 2,5 minuut en krijgen feedback met een score. Er is zelfs een mogelijkheid om een tweede keer mee te doen met hetzelfde muziekstuk waar aan je hebt gewerkt en wellicht hebt verbeterd naar aanleiding van de feedback die je hebt gehad. Uniek hieraan is dat er deelnemers zijn vanuit letterlijk de HELE WERELD; van de USA tot en met Azië. Het is natuurlijk gaaf om als snaredrummer of trompettist mee te doen aan een online Nederlandse competitie waarbij je tegen over deelnemers staat van andere verenigingen maar het is natuurlijk nog veel gaver dat deze deelnemer uit Thailand of uit de USA komt. Stel je voor…op deze manier kun je vrienden maken met spelers vanuit de hele wereld. Want de inzendingen worden allemaal in een live uitzending laten zien die gratis te zien is.

OUT OF THE BOX

We zien als CGN dat veel Nederlandse verenigingen nog erg moeten wennen om aan deze vorm van competitie te denken en laat staan mee te doen. We zijn zo gewend aan onze manier van doen dat de stap zetten om mee te doen best moeilijk is. Ook muzikaal leiders/dirigenten zijn vaak hier nog niet op ingesteld. Maar we zien op social media hele creatieve opnames dus ze zijn er wel. In het buitenland zie je een grote interesse in deze nieuwe vorm van competitie. Beperkingen leidt altijd tot creativiteit alleen zijn we in de Nederlandse Muziekwereld niet snel met adopteren hiervan. Het ondernemerschap op dit gebied blijft achter bij andere sectoren. Daarom roept CGN alle verenigingen op om eens ‘ OUT OF THE BOX’ te durven denken en vooral te DOEN….Laat de beperking leiden tot creativiteit.

We kunnen natuurlijk blijven klagen dat we niks kunnen als muziek- of dansvereniging maar we kunnen ook de creatieve schouders eronder zetten en de leden echt weer iets bieden waarbij ze ook nog eens in aanraking komen met muzikanten van over de HELE WERELD. Deze wereldwijde  pandemie kan ook leiden tot een wereldwijde vriendschap tussen muzikanten.

Pak de kans, Wie durft?

De Data:
Solo & Ensembles: 7 maart en 3 april.
-Voor KNMO leden kost de inschrijving maar € 7,50 voor solo’s en € 12,50 voor ensembles
CGN eTalent evenementen: 21 maart, 18 april en 2 mei.
-Voor 21/3 en 18/4 € 50,00 en voor 2/5 (CGN Championships) € 55,00

Voor meer informatie of een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden mail: info@colorguard.org
Voor meer inhoudelijke informatie en technische details: www.cgnunited.nl/nl -> CGN Competitie