De organisatie Colorguard Nederland overweegt in 2021 een ‘competitie’ voor colorguard, indoor percussion en winds te organiseren zonder dat de deelnemende groepen punten krijgen. Ook worden er in een ‘donker, maar reëel scenario’ geen kampioenen uitgeroepen. Dat valt te lezen in een brief die naar alle deelnemende groepen is gestuurd. Die brief is in het bezit van Korpsmuziek.nl.
Afgelopen winterseizoen werden de laatste reguliere contest in Leeuwarden en de finale om het Nederlands Kampioenschap in Eindhoven afgelast. In de brief valt te lezen dat CGN er rekening mee houdt dat het coronavirus ook invloed zal hebben op de competitie in 2021. “Er is niks met zekerheid over te zeggen, dus wat wij hieronder schetsen, hoeft geen waarheid te worden”, aldus CGN in de brief. De organisatie besloot hun gedachten wel te delen, zodat de deelnemers hiermee rekening kunnen houden in hun voorbereidingen.

Volgens CGN is afgelasting van het hele seizoen het meest donkere scenario. Daarna is een competitie zonder punten en kampioenen het donkerste, doch een reëel, scenario wat de organisatie kan bedenken. Ze gaan er daarbij vanuit dat er na 1 september nog steeds geen grote evenementen met publiek zijn toegestaan en dat de CGN-contests worden gezien als binnensportwedstrijd.

Uitgangspunten scenario
In dat geval zijn in de sporthal 100 mensen tegelijk toegestaan en gelden dus ook nog steeds de regels voor 1,5 meter afstand, hoewel er een kans bestaat dat die afstandsregels niet gelden voor de optredens. In dit geval besluit CGN mogelijk om geen punten te geven aan optredens en dus zullen er in 2021 geen kampioenen zijn.

In het donkere scenario zal de organisatie van CGN met maximaal 25 personen aanwezig zijn. Ze willen wel een volledig juryteam inzetten en de maximum grootte van groepen wordt beperkt tot 25 personen, inclusief instructie. “Dit betekent dus dat er maximaal drie units tegelijk in het complex aanwezig zijn”, aldus CGN. Publiek is niet toegestaan, maar die zouden de optredens dan mogelijk via een webcast kunnen volgen.

Alle deelnemende groepen moeten dus in showoutfit aankomen bij de wedstrijden en ze moeten dan een vaste route volgen. Er mogen geen decors en eigen vloeren worden gebruikt en de groepen moeten na hun optreden zo snel mogelijk weer weg. Mocht het zo zijn dat de leden hun show op 1,5 meter afstand van elkaar moeten draaien, dan volgt diskwalificatie als die regels niet worden opgevolgd.

Het juryteam spreekt in het donkere scenario wel uitgebreide tapes in. “Het optreden krijgt geen punten. Omdat de omstandigheden zo anders zijn dan anders, is het te lastig om er een waardering in punten voor te geven”, aldus CGN. “Omdat er geen punten worden gegeven, is er geen uitslag, geen ranking, geen promoties en zijn er uiteindelijk ook geen kampioenen.”

Niet bedoeld om angst aan te jagen
De brief met het donkere scenario is niet bedoeld om de groepen angst aan te jagen. CGN ziet het als een schets van hoe het seizoen er in 2021 uit kan komen te zien, als de huidige maatregelen van kracht blijven. CGN gaat een denktank opzetten, om te kijken hoe het komende seizoen vormgegeven kan worden. Die denktank komt bijvoorbeeld bij elkaar zodra er nieuwe maatregelen bekend zijn gemaakt.

“Wij hopen, net als jullie, dat seizoen 2021 zal zijn zoals alle 40 seizoenen hiervoor en zoals 2020 ook had moeten zijn. Maar er is een grote kans dat het anders zal zijn”, zo besluit CGN de brief.