Banda femenina Clemencia de Caycedo heeft van 16 july t/m 31 july 2017 Nederland bezocht. Door een ontmoeting op het WMC 2009 is Hans Asscheman in contact gekomen met de meiden highschoolband uit Bogota. Vanaf december 2015 zijn de plannen ontstaan om de band te helpen om naar het WMC 2017 te reizen. Hans is jaren actief geweest bij K&G uit Leiden als trombonist, fluitist en drummer. Daarnaast heeft hij jaren gewerkt als ledenwerver voor verschillende verenigingen in Nederland. Deze ervaringen zijn goed van pas gekomen bij het ‘upgraden’ van de meidenband. Het niveau van Latijns Amerikaanse marchingbands is erg laag. Hier zijn verschillende factoren voor aan te wijzen. Mensen hebben nauwelijks de middelen om een prive-instrument te kopen. De meeste door de school gekochte instrumenten zijn van matige kwaliteit vanwege de kosten. Instrumenten mee naar huis nemen is lastig vanwege het gevaar beroofd te worden op straat. Een ander element is dat er nooit buitenlandse bands c.q. dirigenten naar Colombia komen, geen buitenlandse voorbeelden dus. De dirigent van deze band, Guillermo Forero, stond gelijk open om Hans’ in Nederland opgedane ervaring te benutten Hij kon hem de Nederlandse manier van werken laten ervaren. Vooruit plannen en organiseren is vaak lastig voor latino’s. Er wordt gezegd dat de manana culture voorkomt omdat men geen seizoenen kent. Noord Europeanen zijn gewend vooruit te plannen, dat is in Colombia niet nodig want zij hebben altijd hetzelfde weer, altijd hetzelfde eten.
Het beginnen bij de basis met toonladders en ‘saaie’ oefening viel in eerste niet goed bij de meiden. Ze wilden gewoon lekker muziek maken en vooral hard… Nu de resultaten goed zijn en de band van plaats 20 naar de top 3 van Colombia is gestegen zijn ze overtuigd van deze werkwijze. Misschien komen hier wel nieuwe dirigenten uit voort met een Nederlandse ondergrond. Het colegio Clemencia staat in een arme wijk van Bogota. Mensen verdienen hier ongeveer 250,- euro per maand. Eens in de 5 jaar op vakantie en niet te ver weg. De trip door Nederland is een onvergetelijke reis geweest voor de 47 chicas. Zij hebben hun ogen uitgekeken. Een andere wereld. Alhoewel in Colombia ongeveer 6500 marchingbands actief zijn is ook hier de marchingbandwereld een grote familie. Dat we allemaal betrokken zijn bij de marchingbandwereld bleek uit een ontmoeting die Hans in 2016 had met een ‘long time friend ‘van Advendo. Peter Zijlstra was gelijk enthousiast om de meidenband uit te nodigen om enkele dagen naar Sneek te komen. Een Banda Clemencia (BC) commissie werd gevormd en met het friese organisatietalent werd een smetteloos ontvangst en programma in elkaar gesmeed. Met met geweldige medewerking van de Sneker middenstand en lokale bedrijven is de band kosten neutraal onderbracht in het zonnige Sneek. Wat de meiden daar hebben meegemaakt is echt ongelooflijk. De angst was of men waardering kon hebben voor de andere muzikale kwaliteit. Daarnaast spreken de meisjes alleen Spaans. Beide zaken bleek geen enkel probleem. Hoe de kinderen het doen is niet bekend maar ze zitten uren te kletsen, te lachen en vriendschappen voor het leven zijn gesmeed. De Sneker bevolking heeft duidelijk genoten van de optredens die zijn verzorgd, men danste mee en spraken de meisjes aan.
Ook de medewerking van Vancore mag niet onbesproken blijven. Kleine meisjes met zware trommels vond Jan ter Heide samen met vriend en compagnon Haaye geen goed plan. De hele reis hebben hebben ze slagwerk van Vancore mogen gebruiken. Het verblijf in Sneek bleef ook Piet van Houten niet onopgemerkt. Piet, van o.a. Proud, heeft contacten gelegd met Crescendo Opende. Op een zeer warme en benauwde avond heeft de band de Crescendo tryout opgevrolijkt. Dat de meiden fanatiek zijn bleek die avond. Bij het verlaten van het veld vielen 2 meiden pardos, beiden buiten bewustzijn. Opgeven doen de meiden niet. Het is gelukkig allemaal goed gekomen, niet met de tuba maar dat is van minder belang. Ruud Corstjens, van weer zo’n geweldig bedrijf, Adams, heeft 1 tuba ter beschikking gesteld en heeft gelijk maar wat goede trompetten meegeveven. Een slok op een borrel, wat een klank. De meiden hebben dus een erg positief beeld van de Nederlanders gekregen.
Vierdaagse
Wat een geweldige ervaring leek te worden werd toch wel een beetje een afknapper. Dit lag zeker niet aan het publiek dat geweldig enthousiast reageerde op de vertederende meisjes en latin klanken. De organisatie bleek het grote evenement niet onder controle te hebben. De bandbegeleider was al snel nergens meer te bekennen. Hierdoor was de band stuurloos zeker een uur op zoek naar de pendelbussen. De toegezegde drankjes bleken niet aanwezig, dit deed de band met een kater uit Nijmegen vertrekken. En de Colombianen maar denken dat Nederlanders zo goed kunnen organiseren. Het verblijf in Kerkrade. Banda Clemencia was om tweeërlei redenen in Kerkrade. De deelname aan de stadionwedstrijden en aan het youthcamp. Dit 5 dagen durende kamp werd gehouden in het kader van ‘young generation’ een WMC project om zich meer te richten op de jeugd. Helaas was op het laatst de deelname van een band uit Zuid Afrika afgezegd waardoor er op het laatste moment Nederlandse kids gezocht moesten worden. Hans Asscheman mede organisator van dit project heeft al zijn netwerken moeten aanspreken om toch wel korte termijn kids bij elkaar te krijgen.
De Rijnmondband, Adest Musica, Laurentius, St. Sebastianus uit Gendt en Tamarco waren direct enthousiast. De opzet was dat de Colombianen een nummer van hen aan de Nederlandse kinderen zouden leren en de Nederlandse kinderen een door Henk Smit gearrangeerd stuk aan de Colombianen Dit is volgens het Japanse systeem, kinderen leren kinderen. Onder leiding van 3 WMC juryleden, Henk Smit, Gary George en Linda Moorhouse zijn er workshops gehouden, is de muziek ingestudeerd en heeft men veel aandacht besteed aan dansjes en pasjes. De eerste keer jeugdkamp blijkt zeker voor herhaling vatbaar. De kids vonden het geweldig. Er zijn wel wat reacties geweest op de vele meters die men moest maken, het vaak herhalen van het ingestudeerde, het top-down aanleren van de muziek en de aanwezige stress om een goed product neer te zetten. De balans is zeer positief uitgeslagen. De deelname aan de wedstrijden in de eerste divisie liepen niet maximaal. Afgemat van het jeugdkamp en organisatorische zaken zorgde er voor dat er fouten werden gemaakt die eerder niet werden gemaakt. Concentratieproblemen. Dit alles mocht de pret niet drukken want het was een gigantische ervaring om tijdens het WMC op te treden. Het ovationele applaus zullen de meiden nooit vergeten. Erg leuk om de stimuleringsprijs van de Vrienden van het WMC te hebben ontvangen met alvast een uitnodiging voor het WMC van 2021.
Colombia heeft zich van haar goede kant laten zien, Dit is ook in het thuis land niet onopgemerkt gebleven. Kranten en het nationale nieuws berichten over de meiden. Daarnaast zijn ze als werkelijke heldinnen op vliegveld van Bogota ontvangen. Voor Clemenica is het contact nog niet voorbij. Vele vriendschappen zijn ontstaan met de kampkids en Jong Advendo. Vanuit Nederland worden er scholingsprojecten opgezet voor de Colombiaanse instructeurs. De Rijnmond heeft het initiatief genomen geld en instrumenten in te zamelen voor de meiden. Misschien wel vervolg op de geweldige actie van Daphne de Vries van Adest. Zij schonk een jaar geleden een trompet aan Michell Sarta van Clemencia. Daarnaast gaat Vancore helpen de percussiesectie ‘te upgraden’. Veel werk aan de winkel. Zo ziet men waar een 17 daagse reis door Nederland toe leidt.