Home Evenementen Wedstrijden Drie Nederlanders in WMC-jury tijdens Mars- en Showwedstrijden

Drie Nederlanders in WMC-jury tijdens Mars- en Showwedstrijden

695
0

Het WMC heeft dinsdag de juryteams voor het komende WMC bekend gemaakt. In de jury zitten onder andere Ruud Bohmer (Mars, Marsparade en Show), Henk Smit (Mars) en Peter Vulperhorst (Marsparade en Show). Lees snel verder voor de complete indeling!

In het juryteam zitten een aantal vaste namen zoals Gary George, Henk Smit, Ruud Bohmer, Nipath Kanchanahuth en George Oliviero. De Tsjech Blahunek en Canadese Linda Moorhouse zijn onbekendere namen. Opvallende naam is ook die van Peter Vulperhorst, die op het WMC zijn debuut maakt als jurylid.

Edwin Beens ontbreekt
Edwin Beens, die de laatste edities steevast in het juryteam zat, ontbreekt tijdens dit WMC. Volgens artistiek leider Harrie Reumkens is dat een gevolg van een aantal inhoudelijke keuzes en het willen zorgen voor een betere balans tussen corpsstyle- en showbandstylestyle-specialisten. “Ook hebben we goed moeten kijken naar een verdeling van nationaliteiten in het team van zes juryleden”, zegt hij in een reactie.

Het WMC heeft de keuze persoonlijk aan Edwin Beens meegedeeld. “Het heeft dus ook echt niets te maken met bijvoorbeeld een slecht rapport over zijn jureren in 2013 of over onwil van zijn kant om in Kerkrade te jureren. Het kan zomaar zijn dat hij er in 2021 weer bij is”, aldus Reumkens. Edwin Beens zegt zelf geen uitleg of communicatie over de reden van het besluit te hebben ontvangen.

Juryteam Marswedstrijden
Henk Smit (NL)
Ruud Böhmer (NL)
Gary George (UK)
Vaclav Blahunek (CR)

Marsparade- en Showwedstrijden
Ruud Böhmer (NL)
Peter Vulperhorst (NL)
George Oliviero (USA)
Linda Moorhouse (CDN)
Gary George (UK)
Nipath Kanchanahuth (THAI)

Over de marswedstrijden: 
De vier juryleden komen allemaal op een vast punt op het veld staan aan de uiteinden van het kruis in het parcours. De zichtlijn is altijd hetzelfde en de vier juryleden vormen samen een totaalbeeld. “Deze juryleden hebben het trucje letterlijk in hun mars”, zegt artistiek leider Harrie Reumkens. “We zoeken vier autoriteiten uit de marscultuur en doen dat in de Anglo-Amerikaanse hoek, de Nederlands-Franse hoek, de Tsjechisch-Hongaarse hoek en binnen de Europese stijl.”

Nieuw is dat de juryleden ook het tot stilstand komen voor de hoofdtribune gaan mee beoordelen. Dat vormt dan ook het nieuwe slot van een marsoptreden. Opvallend is dat de juryleden niet gaan beoordelen op captions, maar slechts één score geven. “Uit onderzoek blijkt dat we helemaal niet zoveel informatie kunnen verwerken, zodat je op allerlei subonderdelen een gefundeerd oordeel kunt geven”, zegt Reumkens daarover.

Over de marsparade- en showwedstrijden:
Binnen de showwedstrijden tijdens het WMC zijn er geen wezenlijke veranderingen in het reglement en het format van de wedstrijd. Ook het Marsparadecircuit blijft hetzelfde. Grootste verandering is dat het juryteam anders wordt samengesteld. “De kritiek was er – en volgens ons ook terecht – dat de inbreng van Noord-Amerikaanse juryleden te groot was. Dat gaan we veranderen. De zes juryleden komen tijdens de show allemaal in de jurybox te zitten, dus er zal geen jurylid op het veld staan”, aldus Reumkens eerder. “De juryleden verhuizen allemaal vanuit de nok van het stadion naar de skyboxen. “Daar hebben ze het beste zicht en kunnen de juryleden het beste een overall oordeel geven”, aldus Reumkens.

Tijdens de Marsparadewedstrijden zitten drie juryleden in de box op de tribune en staan de drie andere juryleden op het veld.

Het team wordt samengesteld vanuit 2 juryleden muziek, 2 juryleden visual en 2 juryleden effect. Ze geven een ‘wat’ en een ‘hoe’ score en maken ook gebruik van de rank & rate-methode. De communicatie tussen het korps en het publiek wordt beoordeeld en juryleden zijn als het ware een expert audience. “Op het WMC zijn zoveel stijlen en daarom hopen we hiermee een universeel in handen te hebben”, zei Ruud Böhmer tijdens het KNMO Congres in november vorig jaar.