De organisatie van Drum Corps Europe (DCE) stopt per direct met alle activiteiten. Het gaat daarbij ook om de organisatie van de DCE Championships, de DMG/DCN-competitie en de Indoor Music Games. Dat heeft het bestuur van de DCE-foundation in een brief aan de korpsen laten weten.
Het bestuur van DCE heeft in de laatste maanden flinke discussies gevoerd over de toekomst van DCE. De organisatie kreeg te maken met investeringen die nodig zijn en ook moest er een nieuw contract worden gesloten met een stadion voor het EK, omdat het contract met het Roda JC-stadion dit jaar is afgelopen. “Het was de vraag hoe we onze organisatie gezond konden houden, zowel op organisatorisch als financieel vlak, op de korte en lange termijn. En dat in het licht van het afnemende aantal drumcorps”, aldus DCE in een statement.
De organisatie drijft op vrijwilligers en juryleden die veel vrije tijd steken in de organisatie en de eigen ontwikkeling. “DCE bestaat alleen maar uit vrijwilligers. Ook de juryleden. In de laatste jaren zijn veel van die mensen vertrokken en het was lastig om mensen te vinden voor managementfuncties. Voor de drie overgebleven bestuursleden is de tijd gekomen om een stap terug te doen”, aldus DCE.
De bestuursleden hebben niet meer de tijd die ze in DCE zouden moeten steken. “En met een halve prestatie dragen we niet bij aan de toekomst van de drumcorpsactiviteit”, aldus DCE. De bestuursleden hadden het nog twee jaar kunnen volhouden, maar ze willen stoppen op een hoogtepunt, in plaats van op een moment dat er niks meer over is. “We zien dat er nog steeds genoeg potentieel is om een toekomst te bouwen met nieuwe initiatieven”, zeggen ze.
De beslissing houdt in dat de foundation wordt opgeheven. Er komt wel een fonds dat nieuwe initiatieven een kickstart kan geven, zodra die bijdragen aan de drumcorpsactiviteit. Ook willen ze vooral investeren in initiatieven die de European Music Games ondersteunen. Wel is dan een solide businessplan nodig en moet er ook op langere termijn een hoge standaard worden gezet. Initiatiefnemers kunnen zich melden via info@drumcorpseurope.org.
De organisatie sluit af met dat ze alle mensen willen bedanken die in de laatste 17 jaar hebben bijgedragen aan alle evenementen en activiteiten. “We wensen jullie het beste voor de toekomst!”
En wat nu?
De redactie van Korpsmuziek heeft inmiddels verschillende hoofdrolspelers gevraagd om een reactie. Die geven we hieronder weer. We blijven dit overzicht aanvullen. Zo krijgen we vandaag ook nog een reactie van de KNMO.
DCUK
De organisatie van Drum Corps United Kingdom (DCUK) heeft meteen een handreiking gedaan. Ook al geven ze aan van tevoren niet op de hoogte te zijn geweest van het nieuws. “We hadden graag gekeken of we alternatieven hadden kunnen bedenken, zodat deze stap niet nodig was”, aldus DCUK. Ze geven wel aan dat ze blij zijn dat ze altijd autonoom hebben gewerkt en dat het stoppen van DCE daardoor weinig gevolgen heeft voor de competitie in Engeland.
Verder laten ze weten dat DCUK er alles aan doet om de banden met de korpsen in de rest van Europa warm te houden, zodat er zicht blijft op een goed ondersteunde serie van Drumcorps-shows in Europa, in combinatie met goed geschoolde juryleden.
DCUK heeft begin november een conferentie waarbij de toekomst wordt besproken met korpsen en andere afgevaardigden.
Paul Doop ziet de geschiedenis herhalen: “Dit is ontzettend jammer voor drumcorpsminnend Europa en zeer zeker voor Nederland. Ik lees allerlei reacties vol ongeloof en soms ook onbegrip. Ik begrijp deze uiteraard wel maar ik ken de mensen bij DCE en ben er van overtuigd dat ze alle mogelijkheden hebben afgewogen voordat ze uiteindelijk tot dit besluit zijn gekomen. Ik heb al meerdere keren op de de DCE site gelezen dat men echt bestuurders heeft gevraagd en gezocht en als er zich niemand aanmeldt dan is dit een keer onvermijdelijk. Ik begrijp dat heel goed en het is natuurlijk altijd makkelijk om aan de zijlijn dan te gaan roepen vol ongeloof hoe dit toch mogelijk is. Voor Nederland heeft dit een behoorlijke impact voor de groepen die aan het DCE circuit meededen want niet alleen de DCE championships vallen hierdoor weg maar ook het Nederlandse circuit. Dit is anders dan in de UK en Duitsland waar de lokale organisaties dit zelf organiseerden en gebruik maakten van het DCE juryteam. Dit alles kan in de andere landen gewoon doorlopen. Het is wel jammer om te zien dat de geschiedenis zich ergens toch herhaalt (zoals dat zovaak gaat). Hoewel de DCE championships erg succesvol waren moeten we niet uit het oog verliezen dat de Nederlandse drumcorps activiteit niet groeiende is. Dit was destijds bij Drum Corps Holland ook aan de orde en daar is destijds de toenmalige KNFM ingestapt en heeft het drumcorpscircuit nog wel een aantal jaren voortgezet maar er was ook toen te weinig animo waardoor men het “feestje” miste en uiteindelijk zijn er toen mensen opgestaan en die zijn DCE gestart netzoals destijds mensen zijn opgestaan die Drum Corps Holland hebben opgezet. Ik ben benieuwd wie er nu op staan om de Nederlandse activiteit nu te gaan voortzetten of het blijkt dan, dat het gewoon in Nederland niet voldoende leeft om er een echt eigen circuit op na te houden. Voor de huidige clubs is dat enorm jammer. Tegelijkertijd geeft het wellicht nieuwe kansen en een nieuwe insteek? Als de korpsen dit echt noodzakelijk vinden, dan komt er echt wel een vervanging denk ik. Voor nu is het vooral jammer.”
Robbie Overliet laat weten ‘geschokt’ te zijn: “Een klap voor Drumcorps in Europa. Het is tegenwoordig zo moeilijk om enthousiastelingen te vinden die een commitment maken zoals velen in de DCE organisatie jarenlang gemaakt hebben. Je zag ook in DCE de personele problemen ontstaan de afgelopen jaren. Echt zonde dat dat nu tot dit resultaat leid. Maar zo’n schok is soms nodig om een ‘sence of urgency’ te creëren waarbij nieuwe mensen wel opstaan.”
Juliana Middelburg
Juliana Middelburg reageert via Facebook: “Gisteravond zijn wij per mail op de hoogte gebracht van de beslissing van DCE om per direct te stoppen met alle activiteiten. Dit houdt in dat de organisatie geen DCE Finals zal organiseren. Ook komen hier op de DCN/DMG wedstrijden en finals te vervallen. Wij vinden het heel jammer dat dit besluit is genomen. Met name de manier waarop en de plotselinge actie om dit gelijk openbaar te maken. Er is inmiddels intensief contact met verschillende korpsen door heel Europa. Samen gaan we kijken hoe we de competitie opnieuw vorm kunnen geven om er voor te zorgen dat we ook in 2018 een leuke competitie hebben.”
Cor Vosseberg, voorzitter Stichting Korpsmuziek
“Ook ons bereikte vanochtend pas het bericht dat DCE stopt met alle activiteiten. Via via, niet via een persbericht. Dat hebben we er zelf maar van gemaakt.
Als Korpsmuziek zijn we meerdere malen aanwezig geweest bij de contests en dat liep altijd als een geoliede machine. Een voorbeeld voor vele andere evenementen zelfs. Ook het WMC gebruikte de kennis en kunde van het DCE-team.
Ik herken de argumenten ‘tekort aan vrijwilligers en bestuurders’ wel. Dat is in de hele sector wel een steeds groter probleem aan het worden. Ook bij de bonden en onze eigen Korpsmuziek organisatie. Mensen die wat willen betekenen, zitten vaak al tot over de oren in het werk en nieuwe mensen komen er haast niet bij. Want die denken dat het al hun vrije tijd kost. Aan de andere kant hebben we geen noodkreet van de DCE organisatie gehoord. Misschien wel intern, maar geen oproep of ‘vacatures’. Niet op Korpsmuziek.nl en de Klankwijzer of in de regio’s via de bonden. Althans, wij wisten niet dat dit allemaal speelde.
Kijken we misschien nog steeds te veel binnen onze eigen hokjes?
Jubal Dordrecht
Ook Jubal reageert via Facebook. “Gisterenavond laat ontving Jubal per email de onverwachte mededeling van het DCE bestuur dat de organisatie met onmiddellijke ingang stopt met alle activiteiten. Wij zijn zeer geschokt dit, zonder enige vooraankondiging of signalen, opeens te moeten vernemen. Een zeer spijtige ontwikkeling! Wij betreuren het besluit en de wijze van communicatie in deze ten zeerste.
Afgelopen nacht en vanochtend is direct een intensief contact ontstaan tussen de corps in Nederland, Engeland, Duitsland en Italië, en worden er reeds initiatieven ondernomen om gezamenlijk te bekijken ONZE competitie en activiteit voort te kunnen zetten zodat we ook in 2018 elkaar waar dan ook weer op de contestvelden tegenkomen. De eerste bijeenkomsten met corps managements zijn reeds in voorbereiding. Vertrouw erop dat Jubal, Jong Jubal en al onze collega’s in Europa er alles aan zullen doen deze prachtige activiteit niet verloren te laten gaan. Niet voor de corps en evenmin voor de supporters.”
Spirit of ’52 (Mark Gjaltema)
Gisteravond laat kregen ook wij de Email van DCE, er was eerst een hoop ongeloof en 1 April was het ook nog niet….
We vinden het zeer jammer dat het zo gegaan is en dat er niet aangeklopt is bij HUN DCE Corps om een oplossing te vinden.
De hele nacht en dag zijn we al in contact met onze kollega Corps en de eerste afspraken voor een meeting zijn gemaakt.
Wij als „Spirit of 52“ gaan dit weekend gewoon van start met onze „Open House“ , gaan gewoon beginnen aan de show en gaan gewoon op Tour in Italie in 2018.
Wij hebben het volste vertrouwen dat er , hoe dan ook, een Drumcorps Competitie komt in 2018.
Bart van Meijl (voorzitter KNMO)
“We hebben kennis genomen van het besluit van DCE. We zijn aanwezig geweest bij de DCE Finals. We hebben toen ook nog aangegeven wel samen te willen werken en dat ze ondersteuning van de KNMO konden krijgen. We zijn nu verrast door het besluit dat ze de activiteiten stoppen. We betreuren het besluit.
We gaan nu het gesprek aan met de DCE-organisatie en de betrokken korpsen om te kijken of we iets voor en/of samen met hun kunnen organiseren.”