121123, Heerlen: Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss Heerlen. Foto: Marcel van Hoorn.

Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen houdt tradities in ere. Na bijna 65 jaar zijn signaalinstrumenten nog steeds bepalend voor de typische sound van Edelweiss. Maar uiteraard willen de leden met hun tijd meegaan en zoeken naar vernieuwende ideeën. Na twee moeilijke coronajaren en de nasleep daarvan voor de mars- en showsector werd het tijd om de promotiematerialen van Edelweiss te vernieuwen. Het idee voor een professionele fotoshoot en promotievideo was geboren.

121123, Heerlen: Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss Heerlen. Foto: Marcel van Hoorn.

Zo bedacht het mediateam van Edelweiss om in het verleden van onze regio te duiken en de geschiedenis te koppelen aan het heden. Als muziekvereniging uit de voormalige Oostelijke Mijnstreek, die tientallen jarenlang gekenmerkt werd door de winning van steenkool, werd de jeugd van Edelweiss zich bewust van de geschiedenis die deze streek vormde. Ook de wijk Heksenberg waar Edelweiss werd opgericht en die nog steeds haar thuishaven is, lag onder de rook van de mijnen. Schachten, koeltorens en dampende stoomlocomotieven bepaalden de vergezichten. Helaas is er weinig in Zuid-Limburg dat nog herinnert aan het tijdperk van de koempels en het zwarte goud.

Over een geschikte locatie hoefde niet lang nagedacht te worden. Waar vind je een locatie die je de historie van het mijnverleden laat voelen? In het centrum van Heerlen ligt gelukkig nog het iconische schacht- en ophaalgebouw van de Oranje Nassau I. Dit gebouw uit 1898 maakt deel uit van het Nederlands Mijnmuseum, het enige in haar soort. Persfotograaf Marcel van Hoorn werd benaderd evenals een bureau dat gewend is om promotiefilms voor bedrijven te maken. Beide verleenden graag hun medewerking aan dit unieke project. Ook de vrijwilligers van het museum waren al snel enthousiast over het idee.

Zo werd Edelweiss op een zonnige zondagmorgen door vrijwilliger Fons Bus welkom geheten bij het schachtgebouw waar de leden aangenaam verrast werden door de geschiedenis van de mijnbouw.

Marcel van Hoorn, huisfotograaf van o.a. André Rieu die Edelweiss ook heeft weten vast te leggen bij de Vrijthofconcerten in 2022 vertelde het volgende over de samenwerking: “dankzij het uitstekende voorbereidende werk van drie jonge muzikanten Kiki, Robin en Jesse hebben we bij het Mijnmuseum met zijn allen gewerkt aan een nieuwe eigentijdse uitstraling voor de band. Edelweiss maakte een ronde door het centrum van Heerlen voor de ‘actiefoto’s’. Een feest om in een inspirerende omgeving te fotograferen die naadloos aansluit bij de uitstraling van dit unieke muziekkorps. Edelweiss kan weer vooruit met haar promotionele activiteiten”.

121123, Heerlen: Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss Heerlen. Foto: Marcel van Hoorn.

Voor onze leden maakte het bezoek aan het Mijnmuseum indruk in het besef dat mijnverleden hier iedere dag tot leven komt.

Na het Mijnmuseum werd ook haltgehouden bij het hypermoderne Maankwartier. Hier is het contrast tussen het mijnverleden en het nieuwe elan van de stad Heerlen voelbaar. Als afsluiting van de dag werd een rondgang in het centrum gemaakt waarvan het vele winkelende publiek zichtbaar genoot.

De nieuwe promotiematerialen zullen gebruikt worden voor contacten met regionale en (inter)nationale media en voor organisaties die Edelweiss graag op hun evenement zien optreden zoals straatparades, bloemencorso’s, optochten, taptoes enz. De eerste resultaten van dit project deze fotoshoot zijn te zien op de sociale mediakanalen van Edelweiss.

tekst en foto’s: Jachthoorn- en trompetterkorps Edelweiss Heerlen