De eerste editie van The Battle brengt komende zaterdag een groot slagwerkspektakel naar Leeuwarden. Maar liefst vijf slagwerkgroepen gaan met elkaar de strijd aan in meerdere drumbattles. Ze maken kans op een flinke geldprijs en eeuwige roem. The Battle vindt plaats tijdens Grutsk. Vanaf ’s middags 13:00 uur tot ’s avonds 22:30 uur staat het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden bol van de HaFaBra-concerten, showoptredens, crossovers en optredens van topacts zoals Elske DeWall. Toegang is de hele dag gratis!

De organisatie van Grutsk liet tijdens de eerste editie in 2018 – in het Culturele Hoofdstadjaar – al een demonstratie van drumbattles zien. Dat viel enorm goed in de smaak bij het publiek. Daarom hebben de stichting Proud Event en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) besloten om de eerste editie van The Battle te organiseren. Door corona is het evenement meerdere keren uitgesteld, maar op 18 juni is het eindelijk zover.

Deelnemers
Tijdens The Battle kruisen MV Noordenveld Roden, het North Frisian Percussion Corps uit Dokkum, Jong Advendo Sneek, V.I.O.S. Kootstertille en de Sternse Slotlanders uit Franeker met elkaar de degens. Allemaal bereiden ze in ieder geval twee korte optredens van maximaal twee minuten voor. Tijdens The Battle heeft elke groep meerdere battles. Het belooft een spektakel te worden, want een aantal van de deelnemers heeft al laten zien het begrip drumbattle naar een hoger Nederlands niveau te kunnen tillen.

Systeem
Omdat The Battle vijf deelnemers kent, begint de wedstrijd met een voorronde waar door middel van een score een ranking wordt bepaald. De deelnemer met de hoogste score plaatst zich meteen voor de grote finale. De nummers vier en vijf maken in een tussenronde uit welke deelnemer terechtkomt in de kleine finale. De nummers twee en drie vechten om een plekje in de grote finale. De verliezer van deze battle komt in de kleine finale. De voorrondes,  de tussenrondes en de kleine finale vinden ’s middags plaats. De grote finale is ’s avonds tijdens het slotspektakel van Grutsk.

Prijzengeld
Naast de eerste titel van The Battle staat er meer op het spel. Alle deelnemers krijgen een vergoeding van 250 euro. Daarnaast zijn er voor de top-3 geldprijzen van 250, 500 en 750 euro. De winnaar gaat dus met 1.000 euro naar huis.

Grutsk: middagprogramma
The Battle maakt onderdeel uit van Grutsk. Vanaf 13:00 uur zijn er op het Oldehoofsterkerkhof concerten van Brassband Fryslan, Slagwerkensemble Oranje Bolsward en de Jouster Fanfare. Jong Advendo en Jong Pasveer geven showoptredens. Advendo Vlag en Takostu Slag laten zien dat Grutsk inclusief is. De verschillende drumbattles vinden plaats gedurende het middagprogramma, dat tot ongeveer 17:30 uur duurt.

Groot slotspektakel (vanaf 19:30 uur)
De avondshow begint om 19:30 uur met een speciale opening met onder andere Traditional Collective. Daarnaast zijn er optredens van Brassband de Bazuin Oenkerk met medewerking van zangeres Jody Berghuis. Takostu Stiens geeft een showdemonstratie en er is een optreden va Dansen in Friesland (DIF). Tijdens de avondshow vindt ook de finale van The Battle plaats. De spectaculaire avondshow wordt afgesloten met een concert van bigband Want2Swing én Elske DeWall. De show is rond 22:30 uur afgelopen.

Gratis genieten
Grutsk en The Battle zijn gratis toegankelijk. Op het plein zijn diverse horecagelegenheden, zodat je met een hapje en drankje kunt genieten van de verschillende optredens. Meer informatie is te vinden op Grutsk.fr.