Home Taptoe "een lint van Licht"

  Taptoe “een lint van Licht”

  239
  0
  Kaart wordt geladen...

  Datum/Tijd
  Date(s) - 02/10/2023
  19:30 - 21:30

  Locatie
  Kaasmarkt (Start streetparade)

  Categorieën


  Het Feest der Feesten start op 2 oktober met de Taptoe, waarbij de ene helft van Leiden kijkt naar de andere helft van Leiden. De 3 October Vereeniging daagt alle verenigingen uit de sport- en cultuursector uit om zich extra mooi te presenteren.

  Van oudsher is de Taptoe een defilé van de Leidse verenigingen ter ere van Prins Willem van Oranje, Pieter Adriaenszoon van der Werf, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot.

  Tijdens de route worden bij het standbeeld van Van der Werf (in het Van der Werfpark) en het Jan van Hout monument (bij het Plantsoen) kransen gelegd door het college van burgemeester en wethouders en door het bestuur van de 3 October Vereeniging.

  In de loop der tijd is de Taptoe uitgegroeid tot een ereronde van alle Leidse verenigingen door de binnenstad. De Taptoe is hiermee een podium voor alle verenigingen om zich in hun clubkleuren, met veel attributen, licht, enthousiasme en met volle overgave te presenteren aan de Leidse bevolking. Zo ontstaat er een immens schouwspel, waarbij de ene helft van Leiden zich presenteert aan de andere helft van Leiden. De verenigingen die zich het creatiefst presenteren winnen eéén van de drie Joppenszoonprijzen.

  Nieuw dit jaar wordt de inrichting van het eindpunt direct na het Van Houtmonument. Het eindpunt wordt gemarkeerd door een mooie finishpoort en aan het eindpunt hangen tussen de finishpoort en het Levendaal vlaggen met verschillende 3 oktober afbeeldingen. Verenigingen die hun jeugdleden willen laten afhalen door ouders kunnen afspreken bij welke vlag ze staan. Natuurlijk kunnen verenigingen met een verzamelplaats op een andere locatie gewoon tussen de feestelijke vlaggen doorlopen naar hun eigen verzamelplek.

  De Taptoe wordt traditioneel gelopen op 2 oktober en vormt hiermee de aftrap van de 3 oktober viering. De Taptoe vertrekt om exact 19:30 uur van de Kaasmarkt. De route is achtereenvolgens:

  – Pelikaanstraat
  – Haarlemmerstraat
  – Prinsessekade
  – Kort Rapenburg
  – Breestraat
  – Steenschuur (oostzijde)
  – Van der Werfpark (met kranslegging bij het standbeeld van Van der Werf)
  – Doezastraat
  – Jan van Houtkade
  – Geregracht (met kranslegging bij het Jan van Hout monument).

  De laatste lopers van de Taptoe worden rond 21:30 bij het eindpunt verwacht.

  Deelnemende orkesten:

  Show- en Marchingband AMIGO – Leiden
  Drumfanfare FBL – Leiden
  Show- en Marchingband Tamarco Leiderdorp
  Jong Kunst en Genoegen – Leiden
  Show- en Marchingband Kunst – en Genoegen – Leiden