First check: North Frisian Percussion Corps uit Dokkum

559
0

Het North Frisian Percussion Corps doet op zondag 8 juli mee in de Showwedstrijden First Division met hun show Se7en, gebaseerd op de gelijknamige misdaadthriller. In die film staan gruwelijke moordzaken met als thema de zeven hoofdzonden centraal. Ik heb het NFPC dit jaar een paar keer mogen bekijken. Voor deze First check gebruik ik echter een opname van hun avondshow tijdens het ODSC in Assen, wetende dat er daarna ook nog flinke progressie is getoond.

De show van het NFPC begint al in de mystieke opmars. In het veld staan verschillende attributen, zoals een deur met daarop de zeven hoofdzonden. Dokkum gebruikt in het veld de pit en het fieldpercussion. De melodie komt vanuit het frontensemble. Dokkum maakt daarbij veel gebruik van samples. Mooi is ook hoe het thema in de bassdrumvellen en de schmink van de leden is doorgevoerd. Het plaatje is af!

Het NFPC gebruikt in de opener muziek van Hans Zimmer en dit zet meteen een goede sfeer neer, waarbij ze de zonde pride/trots en sloth/luiheid vertolken. Dit wordt goed duidelijk gemaakt door de tekst op de deur door te strepen, maar in het veld zie ik het niet helemaal terug. Er gebeurt namelijk veel op het veld en de guard heeft in het vertellen van het verhaal een belangrijke rol! Ook de visuals vanuit de drumline zijn een mooie toevoeging.

Wat meteen al opvalt is dat Dokkum hun M&M in Assen al goed voor elkaar had. Ook muzikaal klinkt het in het fieldpercussion al heel behoorlijk. Goede balans en goed samenspel. Daarin zijn ook na Assen nog behoorlijke stappen gemaakt, zo bleek afgelopen week in Rastede.

Door naar de tweede zonde: greed/hebzucht. Een leuke gimmick met de rifles die over de deur heen worden gegooid. Uitvoeringsdingetje, maar dat komt vast goed! Deze zonde komt met Big Spender goed uit de verf.

Lekkere verandering van sfeer, veel tempo en we gaan door naar gluttony/gulzigheid. De zondes volgen elkaar nu snel op, maar de vertolking van deze zonde is opnieuw wat lastig te volgen, hoewel de sfeer in de muziek wel goed overeenkomt met m’n gevoel.

We zijn inmiddels aanbeland bij de ballad en de zonde lust, waarbij de focus voor een groot deel op de drummajor/solotrompettist komt te liggen. Voor NFPC is het een gewaagde combinatie met een lange trompetsolo, waarbij er ook nog wat uitvoeringsissues zijn. En juist bij zo’n lange solo valt en staat het effect met de uitvoering. Gelukkig kwam dit in Rastede wel beter uit de verf op zondag, hoewel het stuk ook zonder solo best goed overeind blijft door het verfijnde samenspel tussen het frontensemble en vooral de snares.

In het slotdeel van de show volgen nog de zondes afgunst en wraak. Opnieuw krijgen we spanning in de muziek met 160 BPM. Mooi werk bij de rifles! Technisch lastig! En ook veel snelheid bij het fieldpercussion.

Er wordt een duidelijke spanningsboog opgebouwd richting het slot! Veel energie en snelheid in de muziek en de drill bij de zonde afgunst. Wraak is een mooie afsluiter, want met een toffe sample wordt de DM als het ware van de bok afgeschoten. Zoete wraak!

NFPC heeft een theatrale show die vol overtuiging wordt gebracht. Dokkum heeft sinds Assen hard gewerkt aan de uitvoering, wat in Rastede leidde tot een derde plaats tijdens het EK. Als ze de stijgende lijn deze week nog hebben doorgezet, dan kunnen ze in de First Division een mooie score gaan behalen. Qua muzikale en visuele uitvoering heeft Dokkum de zaakjes prima voor elkaar!

Het NFPC treedt zondag op om 11:32 op. We wensen ze veel succes!