First check: Rijnmondband Schiedam

1076
0

Het WMC komt met rasse schreden dichterbij. En dat betekent ook dat de meeste showkorpsen inmiddels uit hun schulp zijn gekropen met hun nieuwe showprogramma’s. De redactie van Korpsmuziek is benieuwd naar wat ze ons tijdens het WMC gaan voorschotelen. En dus speuren we de komende weken YouTube af en geven we onze eerste mening, gebaseerd op een filmpje en in dit geval ook onze eigen waarneming.

We beginnen deze ‘First check’ met de opname van de show van de Rijnmondband tijdens het officiele NK Show in Assen op 10 juni, waar ze met 88,64 punten net tweede werden achter het Kamper Trompetterkorps (88,92). Overigens werd Rijnmond ’s avonds met 971 (KTK: 957) wel eerste tijdens het Open Dutch Showcorps Championship. De redactie heeft de show ook in ‘real-life’ gezien en baseert deze mening dus op zowel het filmpje als de eigen waarneming.

Rijnmondband brengt dit jaar La Balle Rouge. Centraal staan vier rode ballen en volgens de Rijnmondband moet je je fantasie de vrije loop laten. En dat is nog niet zo’n gek idee, want zo op het eerste gezicht is de functie van de ballen wat onduidelijk. Ze worden af en toe betrokken in het visuele ontwerp, waarbij de grote bal zeker in de opening een grote rol speelt. Volgens ons zouden ze er echter nog wel meer mee kunnen doen. Waarom bijvoorbeeld niet alle ballen meteen betrekken in de openingsfiguraties?

Muzikaal staat Rijnmondband al als een huis, hoewel de registratie van dit filmpje niet laat horen hoe zuiver er in Assen (zeker ’s avonds) werd gespeeld. Indrukwekkend hoog niveau en mooie uitvoering was dat! De signaaltrompetten vormen een mooie muzikale en ook visuele toevoeging.

De show boeit zeker in het begin. Roxanne overtuigt. Dat nummer bevat mooie solo’s, een toffe radslag (zonder duidelijke functie, overigens) en prima muzikale en visuele climaxen.

Maar om eerlijk te zijn verslapte mijn aandacht een beetje na de ballad, met daarin een prachtige bugelsolo (prachtig timbre en samenspel) en een heerlijke climaxmoment, waarbij Rijnmondband overtuigt met veel dynamiek.

Richting het slot worden de ballen beter gebruikt en mijn aandacht is ook weer volledig terug op het moment dat de signaaltrompetten weer in beeld komen. Het slot is ook overtuigend en muzikaal dik in orde.

Nog een tip: check even de broeken, sommige pantalons zijn te lang ;).

Al met al een mooi programma met een enorme potentie. Muzikaal is het echt al dik in orde en ook visueel is de uitvoering al zeer verzorgd. Rijnmondband heeft nog tot zaterdag 29 juli om hun show door te ontwikkelen. Showtime van La Balle Rouge is om 15:42 uur! Ik voorspel een mooie top-10 notering voor de Rijnmondband in de showwedstrijden tijdens het WMC.