‘Het meest spectaculaire dat het Noord-Nederlands Orkest de afgelopen twintig jaar
heeft gedaan.’ Zo typeert artistiek leider Marcel Mandos de ode van het NNO aan de
relatief onbekende Amerikaanse componist Charles Ives: Immens, Indrukwekkend;
Ives – een krankzinnig spektakel van een muzikale outsider. Charles Ives is een van de ongewoonste componisten aller tijden; een uiterst succesvol verzekerings-topman in New York en schepper van een revolutionair oeuvre. Zijn muziek is vierdimensionaal in een
driedimensionale wereld. Koren, orkest, harmonie, fanfare en brassbands werken vanaf 2 maart mee in een zeldzaam spektakelstuk.

Ives laatste, Vierde Symfonie (geschreven tussen 1910 en 1924) werd pas in 1965 voor het eerst volledig uitgevoerd en wordt zelden gespeeld. Met zijn gelaagde structuur en gecompliceerde bezetting is het buitengewoon moeilijk uit te voeren. Alles wat hem als Amerikaan muzikaal gevormd heeft – hymnen, marsen, boerendansen, alles wat hij tijdens zijn kinderjaren in New England aan melodieën en cliffhangers meekreeg – verdwijnt bij Ives in de grote grabbelton van zijn verbeeldingskracht, waaruit hij naar believen materiaal en inspiratie put.

Op 15 en 16 maart wordt deze symfonie door het NNO uitgevoerd in de Oosterpoort. Met
medewerking van Showband Marum en Bicycle showband Crescendo. Het publiek zal op deze avonden verrast worden door drumbattles bij de ingang van de Oosterpoort,
verzorgd door het North Frisian Percussion Corps en de slagwerkgroep van Showband Noordenveld. In de weken voorafgaand aan deze uitvoeringen zijn er diverse activiteiten, die in het teken staan van de componist Ives. Zo zijn er een orkest en koor samengesteld vanuit diverse noordelijke muziekverenigingen en koren. Zij verzorgden op 2 en 9 maart concerten in de binnenstad van Groningen en op de concertavonden in de foyer van cultuurcentrum de Oosterpoort.

Op zaterdag 9 maart is er een grote parade gehouden in de binnenstad van Groningen. Aan deze parade werkten vier marchingbands (Showband Noordenveld, Traditional Collective, Gruno Post Harmonie en Drumfanfare Avanti) en twee ‘reuzen’ dirigenten mee. Niet alleen gingen ze aandacht vragen voor de concerten op 15 en 16 maart in de Oosterpoort, ook zal de parade enigszins in het teken staan van de composities van Ives, hetgeen vooral tot uitdrukking gaat komen in de gezamenlijke momenten. De verwarring en chaos die gecreëerd wordt als alle deelnemers tegelijkertijd hun eigen repertoire spelen, komt terug in de muziek van Ives.

Op woensdagavond 13 maart vindt er in de Oosterpoort het festival How to conduct life plaats, een outside the box festival in de geest van Charles Ives. Bij de entree van het festival werd het publiek ontvangen door Traditional Collective. Kom naar een avond vol lezingen, workshops en talkshows en laat je verleiden outside the box te kijken, voelen en denken. Het programma geeft je handvatten hoe je je eigen leven dirigeert.