Zondag 1 oktober pakte Jong K&G de titel tijdens de Nationale Taptoe Jeugdmanifestaties 2023 in Rotterdam. Een mooier cadeau op de 95e verjaardag van de Leidse muziekvereniging konden de jeugdige muzikanten zich niet wensen.

foto: K&G Leiden

De Nationale Taptoe Jeugdmanifestatie is een onderdeel van de Nationale Taptoe die jaarlijks in sportcentrum Ahoy Rotterdam wordt georganiseerd. Tijdens het onderdeel Nationale Jeugdmanifestatie wordt er tussen landelijke jeugdkorpsen gestreden om de hoogste titel. Zij kiezen voor een show- of marsoptreden en worden door een vakkundige jury beoordeeld. Als beloning mogen de deelnemende leden gratis de Nationale Taptoe bijwonen waaraan over het algemeen professionele (militaire) orkesten deelnemen. Ook is er een prijs voor de beste tambour-maître.

foto: K&G Leiden

Maar liefst 11 jeugdkorpsen van landelijk gerenommeerde muziekkorpsen hadden zich ingeschreven voor de showwedstrijden. Hoewel de verwachtingen hoog waren gespannen, was er geduchte concurrentie van o.a. Jong Floraband uit Rijnsburg en Jeugd Showband Urk. De muzikale show met de naam “Hero’s”van Jong K&G werd beloond met 94,00 punten waarmee zij Jong Pasveer uit Leeuwarden met 89,25 punten wisten te kloppen. Tevens won Sem Visser de tamboer-maitreprijs voor de beste tamboer-maitre. Met vuurwerk, fakkels, vlaggen en vaandels werden de jonge muzikanten na de terugreis op zondagavond in hun verenigingsgebouw aan de J.C. de Rijpstraat onthaald door hun grote ‘broers’ van Show and Marchingband K&G.

Het concours viel in een uiterst drukke tijd voor Jong K&G, want zaterdagavond traden zij op bij de pleintaptoe in het kader van de 3 oktoberfeesten. Evenals voorgaande jaren nemen zij ook weer deel aan Het Lint van Licht (2 oktober) en de Grote Optocht op 3 oktober.