Nu alle muziekactiviteiten in 2020 vrijwel zijn stilgelegd door het Covid-19 virus wil het kernteam Show, Mars en Percussie (SMP) van de KNMO niet gaan afwachten op wat er mogelijk kan gaan komen in 2021. In plaats daarvan is gestart met een initiatief om in het voorjaar van 2021 enkele festivals te organiseren onder de naam: Lentefestival. Deze festivals bieden een podium voor alle verenigingen uit de sector SMP.

Tijdens deze Lentefestivals, die op een aantal locaties in het land gehouden zullen worden, kan iedere deelnemer zich presenteren tijdens een mars-, show- of stilstaand optreden aan een team van deskundigen. Het programma is hierbij vrij; er worden geen reglementen gehanteerd. Deze deskundigen zullen het getoonde product bekijken en dit becommentariëren en voorzien van tips en suggesties. Met deze ‘beoordeling’, tips en suggesties kan de vereniging verder werken aan het product en zich klaar maken voor een hopelijk beter seizoen dan afgelopen jaar en de geplande concoursen en NK’s later in 2021. Door deze opzet van het festival biedt de SMP de verenigingen al in een vroeg stadium (een deel van) een nieuwe showfiguratie, een nieuwe mars exercitie of alleen de nieuwe muziek tijdens een stilstaand optreden kunnen presenteren.

Natuurlijk bieden deze Lentefestivals ook de mogelijkheid om weer op te treden en zich te
presenteren aan collega’s en publiek; kortom een mooie gelegenheid om te werken aan een mooie muzikale terugkeer na het verloren seizoen 2020.

Om de reiskosten beperkt te houden zal er op verschillende plekken in Nederland een festival worden gehouden.
De voorlopige agenda hiervoor ziet er als volgt uit:
17 april in Friesland
voor verenigingen in de provincies Groningen/Friesland/Drenthe
17 april in Limburg
voor verenigingen in de provincie Limburg
24 april in Gelderland of Overijssel
voor verenigingen in de provincies Overijssel – Gelderland / Utrecht
24 april in Zuid-Holland of Brabant
voor verenigingen in provincies Zuid-Holland, Zeeland, Brabant Noord-Holland.
Als reservedatum staat 15 mei gepland.

Hoewel de data vast staan en de exacte locaties nog nader afgesproken zullen worden blijft de agenda natuurlijk onder voorbehoud van de situatie met betrekking tot het Covid-19 virus in die periode. Hierbij zijn we ook afhankelijk van de regelgeving van de verschillende veiligheidsregio’s en de gemeenten. Het Kernteam SMP houdt iedereen via de media kanalen op de hoogte van de ontwikkelingen en hopen jullie te treffen op een van de locaties tijdens een Lentefestival.