Schuttersgilde St. Sebastianus uit Gendt organiseert op zondag 27 mei aanstaande een kleurrijk feest rondom Providentia. Ook een rondgang van de deelnemende verenigingen is onderdeel van het programma. St. Sebastianus is onderdeel van de SchuttersKring Rijk van Nijmegen – de Betuwe. Als één van de 13 verenigingen heeft zij dit jaar de eer om deze dag te organiseren. Maanden van voorbereiding gingen hieraan vooraf. Een commissie bestaande uit een aantal leden heeft vele malen overleg gehad met afgevaardigden van de kring en overkoepelende federatie om deze dag te doen slagen.

Om 10.15 uur is het ontvangst van alle koningsparen en korpsen bij Providentia. Vanaf 10.30 uur zal een keur van schutterijen ondersteund door muziek, een rondgang door ons dorp maken. Over een route van ongeveer 1.6 kilometer zullen zij defileren, een groet brengen, maar vooral ook plezier maken. Ook de show- en Marchingband van Sebastianus zal samen met haar gilde en vendeliers onderdeel zijn van de optocht. Uiteraard zal ook de jeugd niet ontbreken! Jong Sebastianus zal samen met het jeugdgilde en jeugdvendeliers door Gendt trekken. Tevens is er ook een aantal gastverenigingen uitgenodigd om zo het spektakel een nog kleurrijker geheel te geven.

Nadat alle korpsen binnen gekomen zijn zal om 12.00 uur de officiële opening verricht worden op het plein tussen Providentia en de Leemhof. Het plein zal net als vorig jaar met het Kersenfeest omgetoverd worden tot de grootste openbare kroeg van Lingewaard. Na een aantal korte toespraken wordt de erewijn aangeboden en geproost op een gezellig samenzijn. Om 13.00 uur zal op het terrein achter de kerk (en ook dus Providentia) het festijn verder gaan. Er zijn schietwedstrijden met kruisboog, geweer en pistool.

De nieuwe Kringkoning en jeugdkoning behaalt zijn titel door het neerschieten van een houten vogel op de schietmast Verder zijn er vendelwedstrijden, met deelname van onze vereniging, muziekwedstrijden, bielemanwedstrijden en wedstrijden voor majorettes en marketentsters. Om 15.00 uur zijn de wedstrijden klaar, de winnaars bekend en vindt de huldiging plaats van de nieuwe koning.

Daarna barst het feest los! Sebastianus heeft de bekende liveband band “Seven Days Music” voor deze dag vastgelegd. De band geniet inmiddels grote regionale bekendheid als het gaat om een muzikaal feest. Ook is er op het terrein gedacht aan de innerlijke mens. Diverse eetgelegenheden zijn er voor de deelnemers en bezoekers aanwezig.

St. Sebastianus is er trots op dat zij deze dag mag organiseren. Dit feest is voor schutters en inwoners van Lingewaard. De vereniging ziet u dan ook graag op 27 mei aanstaande langs de route van de rondgang en zeer zeker ook op het feestterrein rondom Providentia!