Het weekend van 4-5-6-7 juli was het tijd voor iets nieuws in de muziekwereld. Het Wereld Music Concours is bij de meeste inmiddels wel bekend maar dit weekend kwam het WMC met iets anders. Voor de muziekliefhebber was het genieten, want vanaf donderdag was er ieder moment iets van muziek te beleven.

Muzikanten konden hun dirigentenkunsten bijspijkeren met verschillende workshops voor dirigenten onder leiding van Mark Heron en Jan Cober. Donderdag avond vond er een concert der WMC kampioenen plaatst. Tijdens dit concert kwamen de kampioenen van het concerterende onderdeel aan bod. Wat geleid heeft tot een prachtig drukbezochte avond.

Vrijdag avond werd de markt omgetoverd tot een Duitse omgeving. Een orkest Böhmische klanken, een unieke jonge groep met bekende muziek en een heuse Duiste brass band waren deze avond aanwezig. En samen met het toekijkende publiek maakte ze er allemaal een feestje van. In het theater vond deze avond een concert van New Cool Collective plaats. Een relatief kleine club die al 25 jaar muziek in alle stijlen maakt. Een goede deelnemer aan dit nieuwe WMC event.

Zaterdag was het feest voor alle aanwezigen kinderen. Op het plein van de Markt lag het vol met allerlei leuke kinderopdrachten die allemaal met muziek te maken hadden. Zo kon er met een lepel op met water gevulde wijnflessen geslagen worden, maar ook met buizen op de grond te slaan en hard in het rond te draaien. Overal kwam muziek uit. De kinderen genoten van oor tot oor. Tussendoor kon er ook genoten worden van verschillende jeugd korpsen die een klein concert gaven. Helaas waren niet veel mensen deze middag naar de markt gekomen waardoor het erg rustig was. Zonde want vanaf een terrasje kon er met een lekker drankje heerlijk genoten worden. s’Avonds was het groot feest met een DJ en verschillende optredens. Op het zelfde moment vond het concert van de Johan Willem Friso Kapel plaats in het theater van Kerkrade.

Op zondag leek het erop of heel Kerkrade en half Nederland naar het centrum was afgereisd voor de streetparade en taptoe. Wat was het druk, rijen dik door het centrum van Kerkrade stonden mensen enthousiast langs de kant. Hoe leuk is dat voor alle muzikanten!. Tijdens de streetparade deden er 9 korpsen mee. Advendo Sneek, K&G Leiden, Rijnmondband Schiedam, Amicitia Banholt, Takostu Stiens, Corio Heerlen, Parcifal Brunsum, St. Paulus Landgraaf, St. Aemiliaan Bleijerheide, St. Philomena Kerkrade en de  Coriovallum Pipe Band uit Heerlen. Korpsen dus vanuit de omgeving maar ook vanuit de andere kant van Nederland. Door iedereen werd er een echt feestje van gemaakt en het publiek werd goed geamuseerd. (zie video onderaan).

Om 16:00 was het tijd voor de grote taptoe. Vanuit het centrum ontstond een optocht van toeschouwers richting het taptoe terrein op het plein voor de Rodahal. Er stonden ook al veel mensen en ook hier dus veel publiek ondanks de warmte en de geplande dames voetbal finale. De taptoe begon met een optreden van Heavy Hoempa. Kort gezegd een dweilorkest maar dan op z’n (hard)rock’s. Een echte publiekslieveling die iedereen goed op kon waarderen. Daarna vond het optreden van de Rijnmondband uit Schiedam plaats met hun nieuwe show A day in the Park. Een vernieuwende show die nog eigen moet worden bij de leden. Zelfs een picknicktafel staat op het veld. Het plezier straalt er van af maar oogt op momenten nog wat onzeker. De show slaat aan bij het publiek en bevat mooie en passende muziek. Daarna betrad Takostu uit Stiens het toch best kleine plein. Maar ondanks de afmetingen staat deze show weer als een huis. Ook Takostu was gisteren al actief in België bij Taptoe Wevelgem, op doorreis dus via Kerkrade. De leden genieten van begin tot het eind wat te zien is voor het publiek. Een enthousiaste groep die weet wat ze van elkaar kunnen verwachten. Met een warm applaus op deze toch al warme dag  van het publiek verlaten ze het plein. Dan is het tijd voor Another Night at the Opera van Kunst en Genoegen uit Leiden. Op het kleine plein is het voor de mannen soms wat  zoeken naar de ruimtes. K&G laat hun WMC show zien en die komt het best tot zijn recht op een groot plein of veld. De muziek is sterk aanwezig op dit dichtbebouwde plein, maar voor velen is het genieten. Het slotapplaus van het publiek spreekt voor zichzelf en houdt lang aan. Wat moet dat lekker voelen. Als laatste van deze taptoe betreed Advendo uit Sneek het plein. Deze muzikanten sluiten hun enorm drukke weekend af hier in Kerkrade met een daverende show. Hun eigen mascottes stonden aan de rand van het plein hun muzikanten toe te dansen. De muzikanten komen tijdens de show dichtbij het hek om op hun posities te komen. Dit soms tot groot vermaak van het publiek. Complimenten voor de nieuwe maître Erik Jan Brummel die de kleine supporters een handje geeft, klein gebaar maar de kleine supporters glunderen van oor tot oor.

Het einde van deze taptoe is wat anders dan we gewend zijn. Geen finale maar iedereen kan achter Advendo aan lopen richting het centrum om nog even verder te feesten. Grote complimenten aan de leden van Advendo Sneek die ondanks de warmte, het drukke weekend met optredens in Parijs en België en de vele uurtjes in de bus toch tot het laatste moment zich vol gaven en er een feestje van weten te maken!

Kortom het was een geslaagd nieuw weekend met voor ieder wat wils. Leuk dat de organisatie met iets nieuws komt en wij hopen op een herhaling.

Miriam de Vries en John van Alebeek Korpsmuziek
Fotografie: Anton Romberg