Hoeveel we ook hebben genoten van de Mars- en Marsparadewedstrijden: eigenlijk draait het WMC vooral om één titel. Namelijk die van de Showwedstrijden! We staan letterlijk aan de vooravond van de absolute apotheose van dit WMC. En ook de KM-watchers hebben zich gewaagd aan een voorspelling. Wat we daar over kunnen zeggen? Dat het ook nu weer ont-zet-tend spannend gaat worden! Leiden? Japan? Canada? Wie is onze topfavoriet? We beginnen met de voorspelling van onze opper-glazen-bol-kijker en KM-bobo Cor Vosseberg!

Cor Vosseberg
3*** Calgary Stampede – De X-Factor en “The Total Package'” gaan we beleven dit weekend. Een compleet product waar al weken dag in- dag uit aan gewerkt wordt in Eijsden Limburg. Alvast even geproefd aan het stadion vorige week.

2** K&G Leiden – Muzikaal vrijwel onverslaanbaar en dus een hoge ranking. Ben erg benieuwd wat er nog aan gesleuteld is op gebied van X-Factor. Ik denk niet dat we echt alles al gezien hebben.

1* Rijnmondband Schiedam – In Assen muzikaal al top. Wat een snelheid in de moeilijke muziek en mooi zacht als dat gevraagd wordt. RMB kan niet te veel wind gebruiken, de ballen!

First Division – Ook deze wordt spannend. Jong Advendo, het was een schitterend optreden en de lat hebben ze hoog weggelegd . Toch denk ik dat Showband Urk er met hun strakheid en finesse op natuurinstrumenten er een tikkie bovenop gaat doen…

Eervolle vermelding: De verrassing kon nog wel eens uit Duitse hoek komen. Met de ervaring van de laatste drie weekenden kan Potsdam wel eens de top 5 binnen denderen… Het wordt spannend, zeeeeer spannend!!

Piet van Houten
3*** K&G Leiden – Hoe graag ik het een buitenlands korps ook gun. Het wordt toch weer een Nederlands feestje!

2** Nishihara – Ik stond tijdens het derde wedstrijdweekend vooraan op het veld en was diep onder de indruk van wat die kids presteerden!

1* Calgary Stampede – Dit omdat we het niet kunnen maken om de buitenlandse orkesten als figuranten te laten optreden in een anders Nederlands concours, dat we World Music Contest willen noemen.

First Division – Tja dat wordt gewoon 3 sterren voor Jong Advendo

Eervolle vermelding – Het Pasveerkorps verdient een eervolle vermelding omdat ze het lef hebben om van, voor hen nieuwe, visuele facetten van show gebruik te maken. Het vertrouwde concept durven ze los te laten.

Matthijs van Houten
3*** Calgary Stampede – Het wordt dit WMC ontzettend spannend! Want er is al flink gestrooid met ‘97’ers’ en het wordt een uitdaging voor de jury om bovenin de hoogste box het verschil te maken. Misschien zien wel zelfs wel een ‘100-score’ dit weekend? De winnaar wordt denk ik bepaald door wie zo weinig mogelijk ‘lage scores’ weet te behalen en het minst verliest op z’n ‘minder goede onderdelen’. Over het algemeen liggen de scores voor het HOE wat lager dan de scores op het WAT op dit WMC en dus maakt de uitvoering denk ik het verschil.

En uiteindelijk denk ik dat Calgary Stampede er daarom met het vaandel vandoor gaat. Want ze trainen zich al twee weken het leplazarus en dus zal het met de uitvoering wel snor zitten. Visueel en qua effect is het een mooi programma, zagen we al in het derde weekend. Enorm veel power en energie. Misschien dat ze muzikaal een steekje laten vallen (iets te hard?), maar uiteindelijk reken ik toch op Canadese winst.

2** K&G Leiden – Is Another Night at the Opera ook Another Vaandel in the Clubgebouw? Die kans Is best wel groot. Als je op filmpjes mag afgaan, dan lijkt K&G vooral muzikaal te overdonderen. En ze zullen ongetwijfeld hun programma ook visueel verder hebben verrijkt. En dat levert K&G absolute titelkansen op. Daarom twee sterren voor deze vijf-sterren-show. Bovendien mag K&G zich straks ook gelukkig prijzen met het vaandel op de Mars. De dubbelslag is net wat teveel van het goede ;-). Oh ja…. Ik roep al weken dat K&G 97,5 punten gaat halen. Dus die voorspelling staat hierbij genoteerd. Edwin Gravekamp: bestel dat bierpakketje maar vast!

1* Nishihara – We hebben vorig weekend genoten van NIshihara. Wat een prachtige beheerste en strak uitgevoerde Beatles-show was dat. We hebben echt enorm genoten. Als je die nog niet hebt gezien, dan moet je ‘m even terugkijken. Nishihara was echt weer even he-le-maal terug! De iets meer dan 95 punten waren terecht, maar het laat wel weinig ruimte voor bands die de Japanners nog willen verslaan. Nishihara zou ook zomaar het vaandel met een postordertje toegestuurd kunnen krijgen.

First Division – Jong Advendo staat nu nog bovenaan de First Division, maar ik zie Urk er nog wel overheen gaan. Jachthoorns scoren goed en van Urk weten we dat hun uitvoering erg strak kan zijn. Ook zullen ze het publiek nog even op de banken zien te krijgen met de unieke Urk-X-factor. Ik ben benieuwd, maar het zou zomaar eens lang onrustig kunnen zijn in het vissersdorp.

Eervolle vermelding – De Rijnmondband verdient een eervolle vermelding. Voor de top-3 komen ze denk ik tekort, maar muzikaal was het in Assen bij het ODSC al heel mooi. De club werkt nadrukkelijk toe naar dit showoptreden en dat zou kunnen zorgen voor een verrassing. Verder ben ik ook erg benieuwd naar het optreden van het Pasveerkorps, waar ze opnieuw een stap hebben gezet in conceptdenken.

Edwin Gravekamp
3*** K&G Leiden – A Night at the Opera is op en top muziek maken. De criticasters beginnen vaak direct over het niet uitdagende visuele boek. Die moeten dan maar eens beter kijken naar wat er de laatste weken aan details bij is gekomen, hoeveel beweging er op het veld is en hoe altijd de juiste stem op de juiste plek staat. Tel daarbij op het muzikale niveau en er zijn er weinig die zich kunnen meten met deze Show & Marchingband.

2** Calgary Stampede – Deze Canadese High-School Band was een beetje uit het zicht van velen, en ineens een paar weken voor het WMC gingen de filmpjes rondzingen op het internet. Afgelopen WMC-weekend stonden ze ineens op het veld voor een “demonstratie-show”. (Eigenlijk hebben ze gewoon even met publiek kunnen oefenen). We gaan zien of ze hier profijt van hebben gehad. Desalniettemin hebben ze een unieke show die alleen zij kunnen brengen. Zondag hebben wij de eer om deze show voor het laatst op het veld gespeeld te zien worden.

1* – Nishihara Highschool Marchingband – Puur op punten zet ik hen hier neer. Slimme arrangementen, goed gespeeld maar best clean, heel recht. Ik denk dat de andere twee boven hen gaan eindigen door hun muzikale interpretatie en het gevoel dat ze erin zullen stoppen.

First Division – iedereen verwacht dat Jong Advendo met de prijs naar huis gaat…maar wie weet, misschien gaan we verrast worden door de onbevangenheid van een debutant. En zo’n verrassing qua instrumentarium hebben we ook op de mars gezien. Ik hou er wel van als het pas op het laatste moment beslist wordt.

Grietina Bouma
3*** K & G Leiden – Geweldig in de uitvoering super in de muziek. Zijn zeer gefocust!

2** Calgary Stampede – Is maar 1 woord op van toepassing: overweldigend!

1* Advendo Sneek – Ze gaan het publiek verrassen. Let maar op!  Naast dat ze een super gaaf korps zijn. Is het ook een geweldige vereniging. Die zich zeer inzet voor de jeugd en deze prachtige hobby! Dat alleen al verdient een ster.

First Division – Jong Advendo blijft ook dit weekend bovenaan staan! A Better World!

Eervolle vermelding: Graag noem ik nog even Showband Urk.  Prachtige jachthoorn sound en heb bewondering voor de strakke uitvoering. Gedreven brengen zij iedere keer weer hun show! Klasse!

Marvin Schaap
3*** K&G Leiden – Daar zijn we weer, onze vrienden uit Leiden gaan naar mijn mening met twee vaandels naar huis, de absolute WMC-Kampioen. Eigenlijk heb ik elke uitvoering van de show, welke online beschikbaar is, wel bekeken. Als de snelle tempi in combinatie met voetenwerk óók gefixt is na de uitvoering van Another day at the Opera in Taptoe Stiens… Gaan de ruim 80 mannen met een bijna 100 score van het veld af! Echter… Het lijkt wel of dit soort visuele dingetjes niet extreem belangrijk zijn in de ogen van de jury. (Trek zelf uw oordeel)!

2** Calgary Stampede  – Afgelopen weekend hebben wij een demo mogen meemaken… Hoe kan een gemiddeld Nederlands korps hier tegenaan boksen? Gaat het K&G écht wel lukken? Laten we het hopen mensen.. Maar wat een bak muziek, discipline (en ontzettend gaaf accent). Toch vreemd hmm.. De week voordat je meedoet aan het contest nog even een demo geven in hetzelfde, volle stadion.

1* Rijnmondband Schiedam – Kuch.. Kuch, dit zou betekenen dat dit (tevens mijn eigen) clubje met nog geen 50 spelende de score van Nishihara (95,08) moet verbeteren. Natuurlijk kan dat niet! “Ohnee, wie had vooraf kunnen denken dat Irene Ede het Kamper Trompetter Korps zou ‘verslaan’, precies.” Zonder gekheid, het zou raar zijn als ikzelf niet voor het hoogst haalbare ga, we gaan alles op alles zetten. Met de instructie in de vorm van René Leckie (K&G Leiden) en Dennis Smits (DVS Katwijk) wordt wel eens geroepen: “Jullie hebben het beste van twee werelden“, we gaan zien of men daar gelijk in heeft. Zoals jullie ongetwijfeld op social media voorbij hebben zien komen, Rijnmondband Schiedam met ‘La Balle Rouge’ #roodtowmc

First Division – Deze wordt door Showband URK niet meer verbeterd, Jong Advendo blijft First Division Champion met A Better World. Een géwéldige show, maar écht! Daarnaast een hele, hele, hélé dikke pluim voor de guard, wat waren die goed!

Eervolle vermelding: Irene Ede – Je hebt het zojuist al kunnen lezen, wie had gedacht dat Irene Ede het Kamper Trompetterkorps zou verslaan? In de livestream benoemde ik even het verleden ven Irene.. Tegenvallende resultaten door deelname op twee onderdelen. Wordt er dan teveel gevraagd? Schijnbaar wel, 100% focus op show levert hun een dikke gouden medaille op!

John van Alebeek
3*** Calgary Stampede – Heb wat bekeken en zie dat alles tot in de perfectie zit. Grote groep muzikanten en vette sound.

2** K&G Leiden – De mannen hebben keihard getraind om de show tot in perfectie uit te gaan voeren

1* Nishihara – De laatste favoriet hebben we afgelopen week gezien: Nishihara! Zij eindigen met hun uitvoering op de 3e plek.

First Division – Jong Advendo staat ook aan het einde van het vierde weekend nog bovenaan de ranglijst!

UITSLAG
Als deze poll onder de KM-watchers een voorbode is van de spanning in het stadion………. Dan staat ons nog wel wat te wachten. Want uiteindelijk blijkt dat K&G (18*)met een nipt verschil van 2* de favoriet is van de KM-watchers. Op de voet gevolgd door Calgary Stampede met 16*. Het Japanse Nishihara moet het ondanks hun monsterscore van 95 punten uiteindelijk doen met ‘slechts’ 5*. Rijnmondband mag zich verheugen op 2* en ook Advendo zien we terug in de lijst.

K&G Leiden: 18*
Calgary Stampede: 16*
Nishihara: 5*
Rijnmondband Schiedam: 2*
Advendo Sneek: 1*

POLL
Ben je het eens met onze voorspelling? Of denk je toch dat een ander korps er met de winst vandoor gaat? Laat het ons weten via Facebook!

[poll id=”6″]