Het KNMO Congres 2017 staat bol van sessies waarvan een deel over keuzes gaat, bv. keuze voor succes. Is succes het winnen van een concours of het WMC, of kun je het ook op andere manieren meten zoals aan repetitiebezoek of ledenaantallen? Een veel gehoord geluid in de wereld van Mars- en Showbands is bijvoorbeeld het teruglopende aantal leden. Niet iedereen heeft daar in die sector last van maar toch blijft het een hardnekkig geluid. Misschien moeten we eens kijken buiten de SMP-sector; neem bijvoorbeeld Harmonievereniging Barendrecht. Als je deze naam als showband ziet staan bij een sessie denk je misschien al snel “nou daar hoef ik niet te gaan luisteren want we zijn een Mars- en Showband en geen harmonie. En toch zou dit weleens heel onverstandig zijn om dit verhaal niet te gaan beluisteren. Nee deze vereniging is niet bekend als Kampioen van Nederland of van een concours met een klinkende naam. Maar met zo’n 500 leden verdeeld over bijna 30 ensembles, van harmonie tot en met meezingkoor en slagwerkensemble kun je niet zeggen dat ze niet succesvol zijn! Kijk op hun site en je ziet tot de verbeelding sprekende namen als Peuterpret en Adrumaline.

“Muziekvereniging van de wieg tot aan het graf”?
Deze vereniging zegt dan ook dat ze een vereniging is “van de wieg tot aan het graf”. Als ledenaantal een graadmeter is voor succes dan behoren ze in ieder geval tot de top van Nederland. Het bestuur van deze succesvolle vereniging neemt de bezoekers mee in hun succesverhaal; hoe het is begonnen en wat ze nu precies doen. Luister en vertaal dit naar uw eigen situatie. Het is namelijk geen verhaal over hoe je een succesvolle harmonie opzet maar hoe je midden in de gemeenschap kan staan en een gezond stukje ondernemerschap daarbij meeneemt.

Deze sessie is interessant voor bestuurders en kader van Harmonie, Fanfare, Brassband maar zeker ook voor Mars- en Showbands. Ook in deze sector zijn verenigingen op zoek naar concepten om meer in de gemeenschap te staan waardoor leden de weg naar de vereniging vinden. Misschien zit de manier waarop Harmonie Barendrecht dit doet u wel aan het denken. “Van een goed idee, komt een goed idee…”

Nieuwe kijk op muziekonderwijs
Stel je voor dat je al die kinderen die je inmiddels aan het werven bent op de scholen ook daadwerkelijk binnen de vereniging krijgt; Hoe leid je deze nieuwe leden dan op? We zien dat er in het begin al heel veel kinderen die deur waar ze binnenkwamen, gebruikt hebben om het pand inmiddels alweer verlaten te hebben. Hoe kan dit nu? We doen dit toch al 50 jaar zo, waarom werkt dit niet meer dan? Dit fenomeen is sectoroverstijgend binnen de muziek. Of het nou gaat om een Harmonie, een Showband, een slagwerkgroep of een Fanfare…iedereen heeft er mee te maken. Dus laten we dan ook samen leren van deze sessie.

Kinderen ontdekken iedere dag meer van de wereld om hen heen. Deze ontwikkeling gaat razendsnel, maar voor ieder kind in zijn eigen tempo. Muziek kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Aan muziekverenigingen de eervolle taak om hun verantwoordelijkheid te nemen. Stichting Tact Muziek stelt in haar sessie ‘Nieuwe kijk op muziekonderwijs’ het ontwikkelen van zogenaamde culturele competenties en vaardigheden centraal. Door juist het creatieve proces belangrijk te maken, en daarmee de culturele vaardigheden, krijgt het muziekonderwijs een veel grotere en rijkere betekenis voor de ontwikkeling van kinderen. Hierin schuilt een grote kans voor de blaasmuziek. De mensen van Stichting Tact willen aantonen dat muziekverenigingen een belangrijk podium zijn waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. Zoals zij zelf zeggen: “Wij dagen je uit om samen met ons te bouwen aan het muziekonderwijs van de toekomst.”

Dit zijn maar twee van de vele sessies die gehouden worden tijdens het KNMO Congres 2017, een congres dat u niet mag missen. Vanwege de vele onderwerpen is het advies om met een aantal mensen van uw vereniging aanwezig te zijn zodat alle relevante sessies bijgewoond kunnen worden.

Het KNMO Congres 2017
Zaterdag 25 november 2017 Hotel De Witte Bergen (van der Valk) Rijksweg 2A 3755 MV EEMNES

Deuren open: 10.00 uur Aanvang Congres: 10.30 uur Einde congres: 16.30 en aansluitend netwerkborrel KNMO Café

Toegang: gratis Kosten optionele lunch: € 15,50

Graag vooraf inschrijven via het formulier op de website van de KNMO http://www.knmo.nl/aanmelding-knmo-congres/

2 reacties