Het Marching Drummers Festival staat klaar om op 17 februari en 17 maart 2024 een unieke ervaring te bieden aan drumliefhebbers en muziekverenigingen. Het festival is vastberaden de Nederlandse slagwerkscene te versterken en vernieuwen. Hoe? twee dagen vol drummen, delen en bewonderen.
Diverse stijlen en tradities van drummen
Het festival is één en al kruisbestuiving, synergie en innovatie door slagwerkgroepen uit diverse regio’s en met uiteenlopende stijlen en tradities. De drie edities van de internationale symposia voor rudimental drummers, georganiseerd door SIRD, hebben al bewezen dat het delen van tradities voor vernieuwing en ontwikkeling zorgt: drummers vanuit de modern-Amerikaanse drum corps hoek die steeds meer swing in hun muziek gebruiken zoals pipe band drummers dat doen, of groepen vanuit de Franse en Duitse traditie die meer en meer gebruik maken van complexe rudiments of grundlagen van respectievelijk Amerikaanse en Zwitserse oorsprong. Het is de traditie met een vleugje innovatie wat drummen weer aantrekkelijk maakt en nieuwe doelgroepen aanspreekt.
Crème de la crème van de Nederlandse slagwerkscene en internationale meesters
Met in de middag clinics van onder andere de oprichter en instructeur van de prijswinnende basler-trommelgroep ‘TWN’; Xander van der Ploeg, de director of percussion bij het Duitse Drum Corps ‘Spirit of ‘52’; Malte Steiner en legende van het slagwerk bij Advendo; Richard Kampstra valt er veel op te steken tijdens het festival. Ook vliegt Alexander Nedelkos in vanuit Griekenland om een clinic te geven over hoe hij zijn ritmes laat inspireren door oud-Griekse folksongs.
Tijdens het concert in de avond kunnen liefhebbers van slagwerk ook hun geluk op: onder meer de drumline van Irene Ede, de slagwerkgroep van Exempel uit Empel, de tamboers van de FKNR, Soli Deo Gloria uit Alblasserdam, de St. Andrews Pipe Band en de drumline van KTK geven spetterende performances in een doorlopend programma.
Een speciale gast uit Haïti
Op 17 maart is er een speciale gast op het festival: Casimir Mackendy. Na zijn opleiding tot percussionist besloot hij om jongeren in Haïti, één van de armste landen in de wereld, te inspireren met muziek en slagwerk. Bezig zijn met percussie maakt je vrolijk en doet je even alles om je heen vergeten. Casimir woont het festival bij om zich te laten inspireren van alles wat Europa rijk is aan slagwerk en percussie. Uiteraard deelt hij ook zijn levensverhaal, waarbij de wonderlijke wereld van Afrikaanse ritmes niet mag ontbreken. Bekijk het volledige programma en de verdeling over 17 februari en 17 maart op de website: marchingdrummersfestival.nl
Ontmoet nieuwe muziekvrienden en laat van je horen op het open podium
Tijdens de borrel en open podium tussen de clinics en het concert in, krijg je de kans om je eigen slagwerkkunsten te laten schitteren. Geniet van hapjes en drankjes terwijl je samen met gelijkgestemde drummers kunt jammen en spelen. Het podium staat open voor individuele expressie en spontane samenwerkingen, waardoor een unieke sfeer van creativiteit en verbondenheid ontstaat. Een perfecte gelegenheid om je passie voor percussie te delen en nieuwe muzikale connecties te maken.
Kortom, een kruisbestuiving van drummers uit Nederland en daarbuiten. Inspirerende clinics en spetterende optredens die je een unieke ervaring bezorgen die je niet snel zult vergeten. Een festival dat slagwerk Nederland samenbrengt, versterkt en vernieuwt.
Het Marching Drummers Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Cascade, de Stadsgehoorzaal Kampen, Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSB Fonds, Stichting Maatschappelijk Betrokken Zwijndrechtse Waard, Stichting Ambachtse Muziekschool en Rudimental Drummers.
Ticketprijs is inclusief consumptie. Tickets zijn te verkrijgen via de website van het Marching Drummers Festival: marchingdrummersfestival.nl. Er zijn ook losse tickets voor alleen het avondprogramma verkrijgbaar.
tekst en foto’s: Marching Drummers Festival