Op zaterdag 24 maart organiseerde Muziekvereniging Rotterdam aan Zee haar voorjaarsconcert. ‘Around the world’ was het thema en de vereniging bood het publiek een vliegreis aan waarbij muziek uit verschillende landen de revue passeerde. De reis begon al met de uitnodiging die donateurs, vrienden van de vereniging, ontvingen; bijgevoegd was een ‘Boarding Pass’ voor een vlucht met ‘RaZavia’.

Aangekomen bij de Hoekstee bleek deze omgedoopt tot ‘Hoekstee Airport’. Binnen stond de Marechaussee en moest men door een detectiepoortje. Natuurlijk werden de Boarding Passes gecontroleerd; 2 stewardessen heetten de ‘passagiers’ welkom waarna iedereen een plek zocht. Een stewardess van Razavia begroette het publiek en legde het verloop van ‘de reis’ uit.

Allereerst kwamen de leden van het Jeugdorkest onder leiding van hun ‘captain’ Martin Aalbregt. Zij namen het publiek mee op reis naar Mexico met het stuk Aztek Fire. Hierna ging de reis via het stuk Moana in Polynesië naar Groot-Brittannië waar bekende nummers van The Beatles voorbij kwamen. Dit deel van de reis eindigde in Rusland met de bekende klanken van Kalinka.

Hierna werd een deel van de ‘bemanning’ gewisseld en vervolgde men, opnieuw onder leiding van Martin Aalbregt de reis met de Show & Marching Band. Met hen werd een verre trip gemaakt, richting heelal. Fimpjes waarin de reis werd verbeeld door vliegtuigbeelden en landkaartjes die de reis weergaven werden afgewisseld door informatie van de stewardess. Na de muziek van Star Wars werd de reis vervolgd naar Spanje en werd Cordoba gespeeld. Hierna klonken Afrikaanse klanken met Africa, bekend van Toto. Ook de percussiegroep liet van zich horen met het nummer SFZ. Via India ging de vlucht naar Frankrijk voor Une Belle Histoire. Na het aandoen van Hawaii voor de soundtrack van Hawaii Five-0 maakte het toestel een tussenlanding in Hoek van Holland om de passagiers de gelegenheid te geven een drankje te gebruiken en loten te kopen voor de tombola.

Na deze pauze was het tijd voor de Concert Band. Na binnenkomst van ‘captain’ Peter Habraken vertrok het toestel van RaZavia richting Oost-Europa. De Concert Band bracht het opzwepende A Klezmer Karnival. Van Oost-Europa ging de reis naar het Midden Oosten met de muziek van de film Lawrence of Arabia. In Zuid-Korea beluisterde men de, door de Winterspelen inmiddels bekende klanken van A Korean Folksong, waarbij een aantal solisten het terugkerende thema op verschillende manieren lieten horen. Meer bekende filmmuziek volgde met het thema van ‘Out of Africa’. De sfeer tijdens ‘de reis’ was goed, niet in de laatste plaats door het knappe decor en de prachtige belichting die de beleving van ‘de vliegreis’ compleet maakte.

Een swingende en prachtige uitvoering van het New York, New York zorgde voor mee-neuriënde ‘reizigers’. Na de aanstekelijke ritmes van Cuban Sounds verzamelde de complete ‘bemanning’ zich en werd door alle leden het Braziliaanse Más Que Nada uitgevoerd. Hierna was het tijd om weer terug te keren naar de werkelijkheid en werd er weer geland. 

Een muzikale rondreis met diverse muziekstijlen, enthousiast en mooi vertolkt door muzikanten en dirigenten die zichtbaar plezier hebben in het musiceren. Duidelijk was ook dat de reizigers geen spijt hadden van hun reisje met ‘RaZavia’. Velen zullen vast ook een volgend concert van Rotterdam aan Zee bezoeken!
Was u er niet bij? Rotterdam aan Zee geeft op 24 november weer een themaconcert!