Op 17 maart 2018 vindt de 4e Nacht van de Militaire Muziek plaats in het Nationaal Militaire Museum te Soesterberg. Thema van deze editie is Vader. Herman van Veen heeft een werk geschreven over zijn vader Jan, die in 1947 zijn dienstplicht vervulde. Dit werk gaat op deze avond in première in de Foyer du Trésor.

Triskapel
Eddy Snijders was tussen 1970 en 1982 dirigent van de TRIS-kapel, in Suriname. Zijn zoon Ronald Snijders, zelf fluitist, beheert de partituren die zijn vader heeft geschreven. Samen met de FBW presenteert hij een programma met muziek op het snijvlak van de Surinaamse Kaseko en marsmuziek.

De Vader des Vaderlands is thema in een optreden van de RFGGJ.

Masterclasses
Vier trompettisten worden geïnterviewd over het spelen van Signaal Taptoe en The Last Post tijdens belangrijke momenten zoals op 4-mei op De Dam, na de Herculesramp en de MH17-ramp. Over stalen zenuwen en koude mondstukken. Interviewer is Eric Burmeister die 8 jaar ceremoniemeester was bij de 4-mei herdenkingen op De Dam.

En nog veel meer
De Nacht van de Militaire Muziek is met 36 optredens van alle militaire orkesten op 7 podia een festival waar het publiek op een vernieuwende wijze kennis maakt militaire muziek. Van Big bands tot klassieke ensembles. Centraal staan onze militaire muzikanten. Met bijdragen van diverse gasartiesten. Bekijk het hele programma op www.nmm.nl .

Kaarten voor dit gezellige en inspirerende festival kosten 15 euro p.p. en zijn te koop via www.nmm.nl . Groepen vanaf 20 personen krijgen 2,50 korting. Neem hiervoor contact op met het reserveringsbureau van het NMM: 085 003 6000 (keuzenummer 2) of per e-mail via reserveringen@nmm.nl.

 

NvdMM18 Promoclip LANG from Dutch Military Music on Vimeo.

============

Speciale gasten: jazz-fluitist en musicoloog Ronald Snijders, Efraim Trujillo, Trompetten van Oranje, DJ Jimmy Ouwens, Première van de compositie van Herman van Veen.

Op 17 maart 2018 vindt de 4e Nacht van de Militaire Muziek plaats in het Nationaal Militaire Museum te Soesterberg. Thema van deze editie is Vader. Herman van Veen heeft een werk geschreven over zijn vader Jan, die in 1947 zijn dienstplicht vervulde. Dit werk gaat op deze avond in première in de Foyer du Trésor. Artist in Residence is fluitist en musicoloog Ronald Snijders. Ronald Snijders is zoon van E-dy Snijders, destijds dirigent van de TRIS-kapel, troepen in Suriname en beheert zijn partituren. Maak kennis met muziek op het grensvlak van militaire marsen en Surinaamse Kaseko. De Vader des Vaderlands is thema in een optreden van de RFGGJ.

De Nacht van de Militaire Muziek is met 36 optredens op 7 podia een festival waar het publiek op een vernieuwende wijze kennis maakt militaire muziek. Centraal staan onze militaire muzikanten. Met bijdragen van diverse gasartiesten. Kaarten zijn te koop via www.nmm.nl

Storytelling

1. Première Veteranenserenade 1411 van Herman van Veen

Een compositie voor blazers, opgedragen aan soldaat 1441 van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten Jan van Veen. (1918-2000). Een compositie die Herman van veen geschreven heeft over zijn vader Jan, die in 1947 zijn dienstplicht vervulde. Blazers KMKJWF onder leiding van majoor Tijmen Botma.

2. Willem van Oranje; Vader des Vaderlands

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ presenteert een programma over Willem van Oranje, waarin ons volkslied ‘het Wilhelmus’ centraal staat.

3. FBW met de TRIS-kapel van Eddy Snijders

Eddy Snijders was tussen 1970 en 1982 dirigent van de TRIS-kapel in Suriname, destijds een onderdeel van de Nederlandse landmacht. Zijn zoon Ronald Snijders is een bekende jazz-fluitist en musicoloog. Hij presenteert een programma met muziek op het snijvlak van Kaseko, marsmuziek en Johann Strauss.

Klassiek

4. Première werk voor 3 basklarinetten van Jos Pommer

Peter Beerkens, Jelrik Beerkens, Inclusief inleiding van de componist.

5. Urban Nature

Saxofoons en piano. 20e-eeuwse kamermuziek.

6. Canto Ostinato

Ervaar het prachtige Canto Ostinato van Steve Reich zittend, staand of liggend op persoonlijke wijze met een draadloze koptelefoon.

7. Koperensembles

Geen Nacht van de Militaire Muziek zonder koperensembles. De KMKJWF pakt uit met een groot koperensemble. De TkKMAR komt met een uniek saxhoorns ensemble. De Luchtmacht met koperkwintet met oude instrumenten.

Big band

8. Big Band Marinierskapel & Trompetten van Oranje

De vijf beste trompettisten van Nederland staan op één podium en tonen wat ze kunnen. Het optreden eindigt in een feestje met vele collega-trompettisten.

9. Big Band Marechaussee – Sammy Nestico

Bandleider Peter Kleine Schaars presenteert een serie arrangementen van Sammy Nestico. Nestico is één van de grootste jazz-arrangeurs van de 20e eeuw.

10. Clare Fisher Project, Air Force woodwinds & Cor Bakker (onder voorbehoud)

Eén van de artistieke vaders van Cor Bakker is pianist/componist Clare Fisher. Zijn klanken krijgen met houtblazers nog meer diepgang.

11. Big band FKNR & Jan van Duikeren (onder voorbehoud)

12. RFGGJ & DJ Jimmy Ouwens

Waar marsmuziek pelotons op straat in beweging krijgen doen DJ’s dit op festivals met hun beats. DJ Jimmy Ouwens is zelf militair en kent beide werelden. Air Assault heet het programma dat samen met blazers van het RFGGJ is samengesteld.

Latin & Jazz

13. Kaseko Sessions – Ronald Snijders & Mariniers

“We lopen wel het risico dat dit geweldige gaat swingen”, aldus Snijders. Surinaamse ritmes, fluit en de professionele ritmesectie van de Marinierskapel.

14. Fanfare Bereden Wapens & Efraim Trujillo

De Fanfare Bereden Wapen heeft Efraim Trujillo uitgenodigd voor een latin-jazz programma. Efraim speelde op alle belangrijke jazzpodia met onder meer The New Cool Collective en The Ploctones.

15. Jazzbeatlezz with friends – Come Together

Een nieuwe serie Beatles-nummers in een ander jasje. Vandaag met extra gasten.

Masterclass

16. Lezing van Ed Oosterom over ceremonieel

Ed Oosterom is tamboer-maître bij de Marinierskapel en leider van de Tamboers en Pijpers. Waarom spelen we ere-roffels, wat is de jonge prins van Friesland, en het leven als signaal-trompettist in de 19e eeuw.

17. The Last Post van je Leven

Vier trompettisten worden geïnterviewd over het spelen van Signaal Taptoe en The Last Post tijdens belangrijke momenten zoals op 4-mei op De Dam, na de Herculesramp en de MH17-ramp. Over stalen zenuwen en koude mondstukken. Interviewer is Eric Burmeister die 8 jaar ceremoniemeester was bij de 4-mei herdenkingen op De Dam.

Pop en populair

18. Dance Classics

De Marechaussee heeft een combo dat bekende dance-classics uit de 70ties en 80ties speelt.

19. Böhmischer Abend

Orkestleider Simon Meurs is sinds zijn jeugd verliefd op de blaasmuziek uit de Alpenlanden. Gelijkgestemde liefhebbers uit de FKNR hebben hem uitgenodigd om een concertprogramma samen te stellen met zijn mooiste polka’s, marsen en walsen.