Home LIVE ODSC 2013 (verslag) Midden- & Topklasse

ODSC 2013 (verslag) Midden- & Topklasse

374
0

Showband Noordenveld
De middenklasse is vandaag de grootste klasse met 12 deelnemers. Ook in deze klasse internationaal met deelname vanuit Denemarken, zo wordt het een echte “open” Nederlands kampioenschap waar ook buitenlandse korpsen de eer kunnen opeisen. Op het veld waar we terug naar de middeleeuwen. De tijd van de “ronde Tafel” King Arthur, uniformen in stijl, soldaten, wapengekletter, marketeersters, meisjes van plezier. Noordenveld heeft het allemaal meegenomen op het veld in Assen. Laat de strijd maar losbranden. Het zwaard zit goed vast in de rots, en Showband Noordenveld begint in de opmars al met dit theaterstuk. Slagwerk, fluiten met ondersteuning van een kleine brassgroep: 2 souza’s, 1 bariton, 1 mellophone en twee trompetten zorgen voor een muzikale vertolking, middeleeuwse muziek en King Arthur centraal er tussenin. Kleine toneelstukjes op het veld. Leuk wapengekletter op de schilden van de guards. Door de kleine gebeurtenissen in het theater gedeelte blijft het wat moeilijk om het verhaal te volgen. Misschien zou dit wat grootser gemaakt moeten worden. Op het moment dat de brandstapel wordt opgezet en er een ‘mooie’ dame wordt verbrand is het allemaal wat duidelijker. Misschien doordat de muzikanten in het verhaal betrokken worden. De vrouwen gaan meer het gevecht aan dan de soldaten dit omdat deze natuurlijk moeten musiceren. Na de brandstapel liggen nu ook Arthur en Lancelot geveld, hopelijk zijn ze tijdens het WMC weer in het land der levenden. Bijzonder theater met muzikale ondersteuning door de band, en zowaar een wonderbaarlijke herrijzenis van de gesneuvelden. Noordenveld is klaar voor de strijd in Kerkrade.

DAP Apeldoorn, De Apeldoornse pijpers is al jaren geen pijperkorps meer. DAP dus met percussie en full brass, en op het veld een complete drumkit op een keurig podium waar ook een basgitarist op plaatsneemt. Blauw wit oranje, de kleuren van DAP in een mooie outfit, hartstikke nieuw. Overtuigend beginnen ze aan het programma. I love Rock en Roll, er wordt netjes gewerkt, lekker gespeeld , veel swing, echt Rock & Roll. Veel gelijkheid maar daardoor worden ook die ;eén of twee die niet gelijk zijn heel zichtbaar. In het nummer Umbrella wordt het podium ook bezet door brass, zo wordt het een echt pop podium. Een programma met een hoog entertainment gehalte waarin publiek regelmatig wordt uitgenodigd om mee te klappen. Even een val van een blazer maar die staat er weer snel tussen. En lekker meezingen op I love Rock & Roll , ook dat doet het goed bij het publiek. Muzikaal leeft DAP zich uit in de forte gedeeltes. In de zachtere passages, bijvoorbeeld in ‘All I have to do is Dream’, wordt het allemaal wat ‘dunner’, al met al een programma waar het publiek waardering voor heeft. Nu afwachten of DAP met hun rock show ook de jury heeft gepakt.


DOS Ulrum, Vorig jaar stond DOS ook al met het thema sport op het veld, en met succes. Door Oefening Sterk, DOS, en dat hebben ze zeker gedaan nu ze dit jaar voor het eerst mee doen aan het WMC. Groen Creme hun uniform, wat ingetogen kleuren maar zeker niet ingetogen in hun doen en laten. Even de spieren strekken en DOS is er klaar voor. De Olympic hymne keurig gespeeld, ook in de snelle passages, een mooi begin van dit sportieve gebeuren. Je kunt zien en horen dat door oefening het programma sterker is geworden. Muzikaal staat het goed, met veel individuele techniek worden ook de bewegingen strak en netjes uitgevoerd. Misschien behoeft de individuele gelijkheid nog wat aandacht, DOS heeft geen drummajor mee maar een dirigent die zijn muzikanten tot mooie prestaties brengt. En dat wordt gewaardeerd door het publiek. Met de tune van Studio Sport komen we aan het eind van deze show, of nee, we gaan nog even de tribune inpakken zodat het publiek nog even leuk mee kan doen. DOS zingt het is ‘stil aan de overkant’, wijzend naar de jury, waarbij ze eindigen met We are the Champions. Voor DOS is het wel duidelijk.

Oranje IJsselmuiden, Platte pet, zwart rood, typical English. Een mooie marchingband uit IJsselmuiden. De maitre is vandaag uitgedost met een grote zwarte cape, benieuwd wat hij hiermee gaat doen. Na een lange intro is Oranje in start formatie gekomen. “The Music of the Night” is het thema van de show. Mooi zacht en ingetogen wordt er gestart met the ‘Phantom of the Opera’ en was de cape ongetwijfeld bedoeld om het spook uit te beelden. Goed klinkende brass, strak in beweging maar soms ook lekker losjes. Het ziet er allemaal keurig uit. Oranje durft het aan om grote formaties neer te zetten en ondertussen blijven ze hun muziek goed beheersen. Jammer dat muzikanten van brass muziek blijven spelen dit heeft veel invloed op hun individuele houding en dus ook in onderlinge gelijkheid. Al met al is er sprake van nette uitvoering, zowel muzikaal als show. Aan het eind komt the Phantom weer terug, maar de cape blijft liggen. Tambourmaitre Klaas wordt niet opnieuw een geestverschijning. Even gedacht dat het programma forte zou worden afgesloten, maar toch niet helemaal. En zowaar zien we even the Phantom, de bassdrumspeler.



Jong Advendo Sneek, 
De volgende fase in de Jeugdopleiding van Advendo. Jong Advendo, en niet in de jeugdklasse, ze hebben al jaren hun plek in de middenklasse verworven, en perfect want ze kunnen zich zeker meten met de overige orkesten. Prachtig geheel, Zwart/Wit, enthousiast met een mooie guard groep (misschien ook iets voor de senioren). De jeugd van Advendo danst is Assen met het programma Just Dance. Beginnend vanuit de grote formatie wordt het veld in gebruik gnomen, één grote dansvloer. Deze show heeft ook typische advendo trekjes, leuk, maar niet onbekend en ook niet nieuw. Het zou mooi zijn dat het programma met dit thema meer dans elementen zou krijgen. Niet dat ze er niet zijn, maar het zou het thema en de jeugdigheid van de groep recht doen. Het afwerkingsnivo van het programma is hoog, er wordt stevig gewerkt met mooie effecten die respect afdwingen bij het publiek. In het nummer ‘Everybody Dance Now’, danst een aantal muzikanten lekker mee met de guard, dat is wat we bedoelen, prima!. Complimenten voor de guard die van dit mooie programma met goede muziek ook een dans programma hebben gemaakt. Jong Advendo is opgewarmd voor Kerkrade. Wie weet, willen ze het ‘grote korps’ gaan inpakken. Alles kan met zo’n club.



Brovst Pige Garde, 
Pige garde of Pipe garde, vaak wordt gezegd dat het met fluiten te maken heeft maar nee, het staat voor een meisjes of jongens korps. Nu dus Piges en dus een meisjeskorps. Typisch Deens, traditioneel blauw wit, plooi rokjes, cap met witte pluim, precies wat we verwachten. De enige internationale inbreng tijdens het 15e ODSC, hopelijk volgend jaar meer. We gaan weer rocken olv Camilla Pedersen. Het ODSC is internationaal en dat is even wennen voor de speakster die in het hoog Engels verder gaat. De meiden staan op het veld met slagwerk met brass, klein front ensemble en een ‘nep’ gitarist. Een leuk effect met de arm, en zo starten de meiden met we ‘We will rock you’. Al snel gaat het over in het maken van formaties en met op de achtergrond de Deense vlag ontwikkeld zich een programma dat leuk is maar dat zich nog niet helemaal kan meten met de deelnemers in de middenklasse tot nu toe. Een mooie solo op het podium, ‘so in the picture’, dat verdient een compliment en krijgt waardering van publiek. Zo wordt het nummer, ‘Who wants to live forever’ een mooi moment in het rock programma. De volgende solist dient zich aan in het nummer, ‘Crazy little thing called love’, en op het podium staat nu de nep gitarist maar ze is nog wat bescheiden en het rocken spat er niet vanaf. Een mooie afsluiting, zingend ‘Nothing realy matters’ en dat geldt ook voor dit optreden. Gewoon mooi dat de Denen erbij waren.



Juliana Amersfoort, 
Zwart met rood, witte pet, 65 muzikanten, Juliana in de middenklasse??, dat is niet wat we verwachten. Een korps met naam., nu bij het ODSC en straks het WMC. Een statische opening brengen ons in the new World, het thema van hun show, grootste figuraties, eenvoudig van opzet, maar muzikaal wel goed geplaatst in het veld. Het blijft goed klinken. Het ziet er allemaal keurig uit maar mist tot nu toe het zoeken naar de uitdaging. Wel wordt het publieke goed bediend door middel van interactie, ‘lekker mee klappen’. En dan elkaar even opzoeken in de straten van New York. Een praatje hier een praatje daar op het nummer ‘the Godfather’. Het maakt het allemaal even losser in de aanpak tot nu toe. Muzikaal blijft het goed verzorgd zoals het nummer ‘Quarius’ die al snel overgaat in een potpourri van Amerikaanse marsen., het zou mooi zijn als er wat meer spanning komt in de transitie van de ene formatie naar de volgende. Hoorn, het blijft een lastig instrument en dat is te horen in America the Beautifull. Juliana in de middenklasse?, klopt!

North Frisian Percussion Corps, een mond vol voor een relatief kleine groep. Maar dat ze grote dingen kunnen doen hebben ze in het verleden laten zien en hopelijk vandaag ook. Een mooi front ensamble, colourguard, field percussion en mallets, zwart rood, een ‘World of Games’. In hun show veel beweging en kleur (flags) . Spanningsopbouw energiek en beweging, mooi om te horen en te zien. Nog niet altijd gelijk in beweging maar gelukkig wel met veel beweging. Complimenten van integratie van guard in het geheel en de technische afwerking verzorgd door deze groep. Het programma met een muzikaal interessant boek, dat blijft pakken. Geweldige effecten met shakers, concert pauk en veel meer … heel mooi. Vanaf de tribune werd om ‘energie’ geroepen en dat heeft het NFPC zeker, ze gaan er voluit tegenaan. Maar soms ook heel mooi klein en ingetogen . Een grote klankkleur blijft boeien. Hun thema is een ‘World of Games’ maar dit is een bloed serieuze zaak en het NFPC op zijn best. Aukje Rock’s staat op de synthesizer en strooit met samples die het goed doen in het programma. Het NFPC zet een prachtig einde neer van de show, MIDDENKLASSE?, dit was top!

D.I.N.D.U.A. Oldekerk, We gaan weer rocken met DINDUA, Door Inspanning Nuttig, Door Uitspanning Aangenaam. Vandaag hopelijk door uitspatting aangenaam. Het verhaal start met een sample en berichtgeving dat muziek in de toekomst onder druk staat. Dindua biedt een aantal rockers de helpende hand, muziek is voor eeuwig en altijd!. In Leeuwarden bij TakeOne stond Roelf Postma, de dirigent, nog in een glitterpak voor de groep, nu casual gekleed, dat is jammer. Een prachtig rock podium, hoogte verschillen, op- en aflopen van muzikanten en echte ‘rock chics’ die het programma de nodige kleur en beweging geven. Het muzikale boek volgt voor een groot deel de originele musical, en dat houdt in dat je als publiek nét niet helemaal mee kunt doen, want dan volgt het volgende fragment. Al met al een ander, en gedurfd programma, DINDUA heeft lef !. Het staat ondertussen sterker dan in 2012. Hé, we zien Aukje Rock’s ook weer, die is niet van het veld geweest. Wie weet gaan het NFPC en DINDUA nog eens samen?, een gemeentelijke herindeling zit er volgens ons niet in. Groningen / Friesland ?
De guard is constant in kwaliteit, het winterguard programma doet hen goed, a real sensation. Op een klein speelveld een uitdagend programma, DINDUA flikt het.

Harpe Davids Zoetermeer, De grasmat is omgetoverd in een grote water massa, vier grote banen golven over het veld. Maar wat zien we, voordat de show begint zijn ze alweer weggehaald. De vier elementen, water, vuur, wind en aarde, Harpe Davids neemt ons er in mee. De show start met een aarzelend begin, vooral bij de guard. Zij werken met blauwe vlaggen op het nummer on the water front, jammer dat de blauwe stroken nu weg zijn, had zeker gepast in dit element van de show. Het thema aarde wordt door de guard uitgebeeld door gebruik van plastic wereldbollen, klein van formaat, en dat terwijl de wereld zo groot is. In bewegingen is niet alles altijd gelijk en met een relatief kleine groep, valt dat ook snel op. Het element wind wordt door bewegingen uitgebeeld. Snelle rotaties, jammer dat de vlaggen niet gebruikt worden. Nu nog het vuur, het laatste element. Ook nu wordt weer de uitbeelding door beweging gezocht en de kleur van de vlaggen veranderd naar rood en goud. Muzikaal netjes verzorgd maar in de gehele uitvoering missen we energie die zeker in de vier elementen zit.

O&V Nuenen, Oefening en volharding met het thema ‘Games’. Hun muzikale boek lijkt veel op dat van Ohio State Marchingband, maar toch is het anders. Zwart, wit, rood en een blauwe twirlgroep . Het is lang geleden dat we in deze stijl van werken de batons gebruikt zien worden. Real twirling. De computerspelletjes worden sterk uitgebeeld. ‘Pacman’ werd goed uitgebeeld en ook ‘Mario’ kwam goed uit. Veel kleurgebruik en attributen in een thema waar je veel mee kunt. We zien het prachtige effect van de ‘flexibollen’ klein en dan weer groot, heel bijzonder. Een leuk programma leuke figuratie met bijzondere attributen en show met een behoorlijk entertainment gehalte. We gaan van het ene naar het andere spelletje. Zo zien we ‘Tetris’ met schuivende lijnen en blokken en mooie glinster effecten van zilveren pompons. Ook ‘Zelda’ is heel herkenbaar. De twirl groep is een wezenlijk deel in het programma, ze hebben een mooie uitstraling en komen goed getraind over. O&V, een prachtig spel een mooie uitvoering.

Die Tambourijnen van die Stadt Eyndhoven, Evenals hun jeugdkorps komen die Tambourijnen met een kleine bezetting het veld op. Ooit was dit een enorme groep en daardoor waardering dat ze de doorzettingskracht hebben om met deze kleine groep door te gaan. De snelle latin muziek maakt twee drummajors noodzakelijk, jammer dat er in het begin niet op hen gespeeld wordt. Muzikaal staat het niet altijd even onder elkaar. De groep probeert te spelen als een corps van 80 man en dat is niet nodig. Veel snelheid in het programma, de figuraties en lijnen snellen over het veld en dit veroorzaakt soms problemen. In de langzame gedeeltes worden ruime formaties gemaakt, en dat geeft meer bewegingsruimte. Zodra het weer sneller gaat zien we ook de botsingen weer terug. Toch blijft het een programma wat de aandacht blijft pakken maar meer getraindheid komt de uitvoering zeker ten goede. Muzikaal zijn er mooi en interessante momenten, deze kunnen visueel nog beter worden benut. Al met al een leuke uitvoering.

Uitslagen van de ODSC 2013 Middenklasse:
84.65 DOS Ulrum
84.19 NFPC Dokkum
83.77 Jong Advendo Sneek
83.68 DAP Apeldoorn
83.46 Showband Noordenveld Roden
83.53 O&V Nuenen
83.00 Juliana Amersfoort
82.00 Oranje IJselmuiden
81.96 D.I.N.D.U.A. Oldekerk
81.00 Brovst Pigegarde
80.96 Die Tambourijnen vandie Stadt Eyndhoven
80.79 Harpe Davids Zoetermeer

TOPKLASSE

Het Kamper Trompetter Korps, Het eerste korps in de topklasse, KTK met ‘From both sides now’. We gaan van het donkere naar het licht. Strak in het zwart rode pak, gepoetste helmen, de Kampers staan klaar. Ze bezetten alle zijden van het speelveld. Prachtige en imponerende opening met gebruik van samples. Direct veel beweging, donkere muziek, the dark side is begonnen. Zoals gezegd veel beweging waarbij de zwenkingen nog niet altijd even strak zijn. Wel veel veranderingen en veel visueel effect. Alles past precies en goed getimed. Mooie vertolking van ‘From Both Sides Now’, leuk, met gebruik van jembeh’s , mooie solos. Sterke en mooie forto’s, goed visueel weggezet, ook de zachte passages blijven mooi en boeiend. Een show met een goede structuur, heel mooi zichtbaar, waardoor het aangenaam blijft om naar te kijken. Alle overgangen, transities van het één naar het ander, het is er niet meer, beweging is één geheel, volledig afgestemd door de muzikale vertolking. Klein, groot, rond, vierkant, hard, zacht, het maakt niet meer uit, het klopt allemaal. Kampen heeft ons alle kanten van een goede show laten zien.

Con Spirito Joure, De mensen van Con Spirito brengen het thema MENS. Naast de band zien we een groot front ensemble en een in aantal gegroeide guard op het veld. Con Spirito gaat niet naar het WMC, misschien zien we ze na het ODSC wel tijdens de DCE, zou mooi zijn. Het programma start flitsend olv de nieuwe DM Marrit Agema. We zien een wat ingetogen outfit bij de guard. Of dit in het kader van het thema is is niet duidelijk, wel worden de kleuren van de vlaggen hierdoor versterkt. Behalve in de titels van de nummers, wordt het thema in de show niet geheel duidelijk gemaakt. Als een show in een thema gezet wordt, dan wil je dat ook terug zien. Op zich een boeiend programma maar door het thema zoek je als toeschouwer naar meer. Bij de guard ontbreekt het aan gelijkheid, jammer, want techniek is wel aanwezig. Waarschijnlijk is de show niet geheel af, want het slot nummer met de nu toepasselijke titel, ‘niets dan dit’ wordt er stilstaand gespeeld. Overigens wel een mooi nummer. Hopen dat het niet te veel punten kost.

Showband Marum, Showband Marum laat zich ook zien in een kleinere bezetting dan we gewend zijn. Dit weerhoud ze niet om zich goed voor te bereiden op het WMC. Tijdens TakeOne in Leeuwarden hebben ze laten zien dat deelname ook met een kleinere groep mogelijk is. In ieder geval is Marum voor de 15e keer in Assen en dat terwijl dit ook het 15e ODSC is dit jaar. Ze hebben het evenement mee groot gemaakt en hebben in die 15 keer meerdere keren de ODSC titel behaald. Met Marum gaan we weer rocken, o.a. met Queen maar nu met Spaanse invloeden. Kleurrijk in hun mooie uniform gaat de band goed van start. Mooie solo van de baritons. De Spaanse invloeden zijn goed hoor- en zichtbaar. Er is een goed veld gebruik maar de guard met een overigens mooie uitstraling wordt weinig geïntegreerd in het geheel. Ook Marum vloeit door van het één naar het ander en door de wind heeft de wapperende sjerp een extra dimensie aan de show. Opvallend is dat de guard voor een groot del van de show aan een zijde van de show zien werken. De bewegingen van Marum worden soms met kleine visuele effecten opgeleukt. Dit maakt het extra aantrekkelijk. Met een stevig forte komt de show tot zijn einde. Misschien de guard meer integreren en dat terwijl Marum al op de goede weg is richting WMC.

Beatrix Hilversum, Blauw wit en gekleurde colorguard, Beatrix staat te wachten op het veld. De elektriciteit is uitgevallen en met een versterkt front ensemble wordt het dan moeilijk spelen. Allerlei technici lopen rond maar tot nu toe geen resultaat. Ook wij zitten zonder stroom maar gelukkig kunnen we met een accu en pen en papier goed uit de voeten, internet hadden we toch al haast niet. In het programma boek staat de titel van vorig jaar maar het nu toch echt ‘13’… 13 een ongeluk getal?, stroom valt uit maar hopelijk wordt het een geluk nummer dit seizoen voor Trix. De opening is krachtig met toenemende bewegingen die uiteindelijk in romeinse cijfers het getal 13 neerzetten. De kaart laat goede techniek en goed materiaal gebruik zien. We horen mooie fortes die visueel versterkt worden, goed lopende snelle bewegingen verkleiningen en vergrotingen, Beatrix trekt alle registers open. Op het moment dat het wat chaotisch wordt heet het nummer gelukkig ‘Chaos’. Muzikaal komt het heel verschillend door, soms wel soms niet, er moet altijd sprake van een balans. Na chaos zien we mooie structuren, soms zo groot dat er erg veer ruimte komt tussen de brass spelers. Zodra ze elkaar weer horen is het in positieve zin hoorbaar. Het is een doorlopend verhaal maar een paar punten en komma’s maken het misschien wel iets duidelijker. We worden getrakteerd op mooie momenten maar soms ook niet helemaal duidelijk. Beatix eindigt de show weer met getal 13, maar nu in normale cijfers.

Jubal Dordrecht, Jubal komt met een verhaal, de ‘Sherlock Holmes story’. Eén van de guard leden heeft zich voorgesteld als detective en even dachten we dat de materiaalploeg de Londonse sferen op te roepen door graffiti te spuiten op het veld maar dit bleken hulplijntjes te zijn om de show exacter neer te zetten. Sherlock, spanning en sensatie en anders, het verhaal wordt verteld en Jubal gaat hierin mee op zoek. Mooie bewegingen worden gevolgd door prachtige snelle runs, rotaties, dan weer door elkaar heen, Jubal blijft ons verassen het is een passend verhaal in een bijna perfecte timing. Je komt ogen en oren te kort. Ook mooi in de zachte passages. Intussen transformeert de guard van zwart naar wit en wordt zo onderdeel van het geheel. ‘Sky fall’ is mooi verwerkt in het muzikale boek. Het nummer wordt goed ondersteund door de guard. Tipical English met de Engelse vlag verlaten we de wereld van Sherlock Holmes. Groots spectaculair en met veel energie gebracht, VET einde.

Hiermee waren de dagwedstrijden ten einde en de spanning werd hoger en hoger. De redactie van vandaag, Piet van Houten en Cor Vosseberg hadden de volgorde al in het hoofd en deze werd vervolgens ook bevestigd tijdens de prijsuitreiking.

87.48 Drum & Bugle Corps Jubal Dordrecht
86.10 Kamper Trompetter Korps Kampen
84.48 Beatrix Drum-en Bugle Corps Hilversum
82.90 Showband Marum
79.69 Con Spirito Joure