Met alle ogen gericht op Leeuwarden kregen de mensen aanwezig op de Leeuwarder pleinen een spetterende opening te zien. TV kijkers zagen na ‘Wie is de Mol’ voornamelijk Frits Sissing, docu’s en cliché beelden…  

Het centrum van Leeuwarden liep langzaam vol voor de opening van Leeuwarden-Fryslân 2018, LF2018. Het was koud, nat en guur maar dat deerde de 40.000 aanwezige mensen niet. Het publiek kwam massaal naar de opening in de binnenstad. De drie pleinen stonden vol. Het was nat, winderig en waterkoud, maar de mensen waren erg onder de indruk van wat er allemaal gebeurde en te horen was tijdens de opening. oa het Leeuwarder ‘It Woanskip’, in een speciaal voor de opening gecomponeerde muziekstuk werd ten gehore gebracht. Op de nagebouwde  Oldehoves werden beelden geprojecteerd, tekeningen gemaakt en pakkende teksten geplaatst. Op de pleinen stonden in totaal meer dan 1000 muzikanten, zangeressen en  zangers. Op stellages zaten drummers achter drumstellen, op een hoog dak met uitzicht op het hoofdplein stonden de beide Pasveerkorpsen met een ingestudeerde show en mooi uitgelicht. Het NNO, het Noord Nederlands Orkest, speelde vanaf de bovenste etage van het Fries Museum. Het muziekspektakel ging aansluitend over in het lied ‘Seis oere thús’ van Nynke Laverman, gezongen vanaf een Fries paard vanaf een ander plein in de stad. Het geheel verwerkt met de animaties op de drie Oldehoves op de drie pleinen was het een schitterend schouwspel met kippenvel momenten.

Al eerder op de avond had Showband Takostu uit Stiens het Koninklijk paar muzikaal verwelkomd met hun ‘Ice Age’ act. Binnen in Stadschouwburg de Harmonie was een programma / voorstelling voor genodigden met enkele bekende sprekers. Tijdens het bekijken van een film uit de provincie kwam Advendo Sneek in beeld en tegelijk ook live van achter uit de zaal. Twee bijzondere optredens. Ook Almondegas uit Leeuwarden wist het publiek te vermaken maar dat op het Gouverneursplein, wat ook vol stond in afwachting op het finalestuk.

Even na tienen waren het de Koning en de Koningin om aan het digitale touw te trekken om zo de klokken te luiden, in heel Friesland. Het officiële begin van het culturele hoofdstadjaar van Leeuwarden en Friesland. Live was het een schitterend evenement.

LF2018 op TV,
De mensen die dachten lekker warm bij de TV van een spectaculaire opening te kunnen gaan genieten hadden het warm, maar dat was het dan ook. Op de Live tv-uitzending op NPO1 kwam veel kritiek, vooral omdat presentator Frits Sissing teveel door de opening heen zat te kleppen en er korte documentaires tussendoor kwamen. Tegelijkertijd was er zoveel meer op de pleinen in Leeuwarden te beleven. Geen enkel koor, geen korps, geen gezelschap is in beeld geweest. Behalve de professionals kwam de ‘mienskip’ niet in beeld, en daar moet LF2018 het toch echt wel van hebben. Omrop Fryslan was erg goed bezig tot valk voor de NPO live uitzending, op dat moment werden die beelden ook op de Omrop doorgeprikt.

Het  lied ‘Seis oere thús’ van Nynke Laverman heeft veel uitleg nodig, ‘hoezo zes uur thuis’ vraagt men mij ook steeds. Op twitter en andere socials ging men los. Want laat toch die live show zien, de projecten, de mienskip!. Ook veel irritatie over alle denkbare chlichés over Friesland. Weer die Elfstedentocht, weer Fierljeppen, weer kaatsen en weer skûtsjesilen. De zoveel besproken Mienskip, de gemeenschap en het idee daarachter, het kwam niet in beeld. Al die mensen op de pleinen en op de daken die hebben meegespeeld, live was het schitterend om mee te maken, helaas wist de NPO jullie niet te vangen. Nog een voorbeeld; BlauwBloed van de EO was ook aanwezig. Op de achtergrond hoor je Takostu, 5 minuten Koning in beeld en de verslaggever praten maar even die camera iets draaien, de cultuur laten zien, nee hoor… Het lijkt wel een Nationale Taptoe uitzending van vroeger, tijdens een mooie solo een bloemstuk in beeld, zo iets..  Je zou verwachten dat men in Hilversum zich iets meer in de LF2018 materie zou verdiepen.

Foto: Eddy Koopal
Foto: Eddy Koopal
Foto: Gerard Drent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerdere berichten:

////////////////////24-1-2018/////////////////////

Het is eindelijk zover, dit weekend is de aftrap van LF2018: het jaar waarin Leeuwarden/Fryslan de Culturele Hoofdstad van Europa is. Vrijdag is de opening in- en door de hele provincie en zaterdag ligt de nadruk op de Culturele Hoofdstad Leeuwarden.

Het programma voor komend weekend is overweldigend en veelal ook nog een grote verrassing. Wel is inmiddels duidelijk dat drie Friese topkorpsen onderdeel zijn van het programma. Zo weten we van Pasveer, Advendo en Takostu dat ze bezig zijn met de voorbereidingen van hun aandeel in de opening. We hebben een aantal highlights op een rijtje gezet.

Vrijdag
Om 12.00 uur luiden schoolkinderen Leeuwarden-Fryslân 2018 in door het lied ‘Seis oere thús’ (Zes uur Thuis) te zingen. Ook verspreiden ze filmpjes op Facebook met de hashtag #2018begjint (2018 begint).Van Tussen 19.00 tot 22.00 uur worden op vele plekken in de hele provincie verhalen verteld, niet alleen in zo’n honderd musea, maar ook bij veel particulieren thuis. Mensen ontmoeten elkaar in winterwarme sfeer om naar de verhalen te luisteren.

Zaterdag
Tussen 13.00 en 15.00 uur laten kinderen in verschillende Leeuwarder winkelcentra zien wat ze hebben geleerd bij het LF-project Adje Lambertsz.

2018previews – 19.00 tot 21.00 uur
Het gonst door de stad. De winkels zijn open. Je wandelt zowel binnen als buiten dwars door impressies van het 2018-jaarprogramma. Laat je meenemen en beleef het jaar. En dan moet het nog beginnen.

2018opening – 21.15 tot 22.15 uur
De spanning stijgt, geroezemoes zwelt aan. Op de pleinen, Gouverneursplein, Oldehoofsterkerkhof en Wilheminaplein, komt iedereen samen onder twintig metershoge Oldehovetorens. Met elkaar verbeelden we de droom van de open samenleving. De drie pleinen vormen één groot orkest samen met het Noord Nederlands Orkest, honderden muzikanten op daken, torens en balkons, ruim duizend koorleden en vele dansers. Met een muzikaal vuurwerk wordt het jaar officieel ingeluid.

Gouverneursplein:
De meertaligheid komt hier aan bod: Lucette van den Berg en Shaza Hayek zingen in het Jiddisch en Arabisch, Iris Kroes zingt een lied dat zij speciaal voor Culturele Hoofdstad componeerde.

Oldehoofsterkerkhof:
Hier treden het Pasveerkorps, Piter Wilkens en rapper Kuo. In de aanloop naar de grote avond zagen we het Pasveerkorps op het dak van Tresoar staan en rapper Kuò zou vanaf de Oldehove gaan optreden.

Wilhelminaplein (Zaailand):
Op het Zaailand vanuit het Fries Museum speelt het Noord Nederlands Orkest. Nynke Laverman zingt er vanaf het Friese paard Tonjes 459 het LF2018-lied ‘Seis oere thús’. Hier is ook het koningspaar bij aanwezig. Showband Takostu Stiens zal de aankomst van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima muzikaal begeleiden in de omgeving van het Mata Hari plein nabij Stadschouwburg de Harmonie.

Afterparty – 22.00 tot 03.00 uur
Om 22.15 uur luiden klokken uit de hele provincie het culturele jaar in. Daarna volgt de afterparty met live muziek geprogrammeerd door Welcome to The Village. In Neushoorn is er livemuziek van Islam Chipsy&EEK, Cairo Liberation Front en ALARM. In Schaaf City Theater ga je los op popmuziek uit de jaren ’80 en ’90 tijdens Superclassics XL. En in De Koperen Tuin wordt er house en techno gedraaid door Dekmantel Soundsystem, Marshall Jefferson en Deeptraxx.

Kun je er niet bij zijn? Sfeerimpressies van het openingsspektakel zijn die avond van 21.35 tot 22.15 uur te volgen bij AVROTROS op NPO 1. Deze uitzending zal ook  rechtstreeks zien zijn op een groot scherm op het Waagplein.

Er komt nog véél meer….
Dit jaar zullen muziekverenigingen aan meer projecten deelnemen. Zo is op 1 januari al het ‘Onder de Toren’ project gestart. Under de Toer begon in IJlst met ‘De Frijtinker’: een muzikaal theaterstuk over herbergierster Gearte. De andere 31 manifestaties van dit grote project vinden het hele jaar door plaats, rond torens in heel Fryslân. Van Lemmer tot het Terschellingse Hoorn en van Harlingen tot Oldeberkoop. Zie website.

Op 30 juni wordt ‘Grutsk’ georganiseerd. Een project van de Friese Muziekbond OMF ism Cityproms, Proud Event en Keunstwurk. Dit project valt onder Never Ending Orchestra (NEO). Het evenement wordt gehouden in de binnenstad van Leeuwarden en zal op 5 verschillende podia tientallen groepen en verenigingen plaats bieden. Het hoofdpodium staat op het Wilhelminaplein. Naast amateur verenigingen zullen ook artiesten zoals Elske DeWall en Iris Kroes met diverse Brassbands optreden. Tussendoor zijn er gedurende de dag diverse parades en cross-over projecten.

Vervoer

De binnenstad is voor autoverkeer hermetisch afgesloten, op de oostelijke binnenring na, tussen de Noorderbrug en de Wijbrand de Geeststraat. De grootste parkeergarages van de stad zijn dicht. Toch is het mogelijk met elk vervoersmiddel Leeuwarden binnen te komen en te voet of te fiets de binnenstad te bereiken. De NS zet meer- en langere treinen in om alle reizigers die naar de Friese hoofdstad komen beter van dienst te zijn. Vanaf het station is het centrum van Leeuwarden binnen 10 minuten lopend te bereiken.

Met de auto
Wie met de auto naar Leeuwarden komt, kan het beste naar het grote parkeerterrein bij het WTC Expo rijden. Parkeren kan daar de hele dag, en vanaf 15.00 uur tot zeker 01.00 uur ’s nachts rijden pendelbussen heen en weer naar het stationsgebied. Dat gebeurt vanaf twee bushaltes: Heliconweg en P+R WTC. Parkeren kost 6 euro, maar neem het kaartje mee: de busrit is dan gratis.

Het is niet raadzaam om van tevoren in de parkeergarages in de binnenstad te parkeren. De garage onder het Oldehoofsterkerkhof gaat om 16.00 uur dicht, die onder het Zaailand om 18.00 uur, uitrijden is wel mogelijk. Beide blijven dicht tot 23.00 uur. De overige parkeergarages en -terreinen (Hoeksterend, Oosterstraat, Klanderij, Fonteinland en Leeuwarder Courant) zijn wel open. Maar wie daar terecht wil, loopt het risico op een volle garage, en op drukte natuurlijk.

Vrijwel de hele binnenstad is tussen 16.00 en 23.00 uur verboden gebied voor auto’s.

Alle komende projecten zijn te vinden op Friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad

 

 

 

 

 

 

 

Webcams Tresoar