Sassenheim, – Op de laatste dag van het WMC 2017 heeft het Sassenheimse Adest Musica twee grootse resultaten behaald op het Wereld Muziek Concours 2017. Op het onderdeel mars werd zondag een 4e plaats behaald met een score van 94,15. Op het onderdeel show eindigde Adest op de 2e plaats in de eindrangschikking met een score van 95,42 punten, eveneens ‘goud met onderscheiding’.  Ook mocht Adest de ‘publieksprijs’ in ontvangst nemen op basis van meer dan 30% van het aantal stemmen uitgebracht door het publiek, veelal bestaande uit muziekkenners. Met deze scores heeft Adest Musica opnieuw bewezen tot de absolute top van de (inter)nationale drum- en showbands te behoren.

Genieten van de mars
Zo’n 300 meegereisde supporters in het met 15.000 toeschouwers gevulde Parkstad Limburg Stadion hebben genoten van hun Adest Musica. Onder de supporters ook burgemeester Carla Breuer om de bijna 70 muzikanten te volgen. Na een bijna 1 jaar durend intensief voorbereidingstraject moest het zondag 30 juli gaan gebeuren. Allereerst op het onderdeel mars waarin werd deelgenomen met de  speciaal voor Adest gearrangeerde mars ‘A Tribute to the Royal Marines’. Met een bijna feilloze marsorde, discipline en muzikaliteit werd het marsparkoers gelopen. De te lopen bochten en de verplichte counters, dit alles ondersteund door zuivere muzikaliteit, deed het korps, instructie en toeschouwers beseffen dat dit wel eens een bijzondere dag voor het korps kon gaan worden.

Na de mars, met seniorlid Koos Hoogervorst die maar liefst 12 maal heeft deelgenomen aan het WMC,  vertrekt het korps naar een sportaccommodatie in Heerlen. Deze accommodatie is speciaal gereserveerd voor het korps om zich optimaal te prepareren voor de show ‘The Composer’.

The Composer
De show ‘The Composer’,  gearrangeerd op muziek van de in 1988 veel te vroeg overleden Nederlandse componist, arrangeur en dirigent Rogier van Otterloo. Een gewaagde keuze maar wel een mooi eerbetoon aan een componist die heel veel voor de muziekwereld heeft betekend.

Aan het einde van middag en als laatste van de 14 optredende (top)korpsen op deze dag, marcheert Adest het stadion binnen. Vakkundig positioneert tambourmaitre Ronald Krassenburg het korps in de starthouding van de show. De openingstune uit de ‘Soldaat van Oranje’  doet het publiek direct al beseffen dat deze laatste show van de dag bijzonder gaat worden. Een show met passie, emotie en concentratie. De korpsleden, waaronder tal van jongere muzikanten die voor de eerste maal deelnemen van het WMC, voeren de choreografische figuraties met verve uit. Maar bovenal wordt de 12 minuten durende show met veel, heel muzikaliteit gebracht. Spetterende passages, afgewisseld met zuiver gespeelde ‘stilte-momenten’, Adest Musica op haar best. Dan weer applaus van het publiek, dan weer absolute stilte in het stadion op die momenten waar stilte is gewenst.

De wisselwerking tussen korps en publiek en dat is juist waar het in een show om gaat. ‘Zien wat je hoort en horen wat je ziet’, het lukt Adest Musica. De gimmicks als het grote piano en notenbalk, het geblinddoekt musiceren en lopen van het korps tussen de afgezette kolbakken en aan het slot van de show een 30 x 30 meter grote uitgevouwen Nederlandse vlag zorgen voor een langdurig ovationeel applaus van de 15.000 toeschouwers. De dirigenten Rob Balfoort, Jos Lustberg en choreograaf Frank Ranzijn, het 8 man/vrouw tellende instructieteam, vrijwilligers en zeker de 65 korpsleden weten ‘dit is Adest Musica, hier hebben we een jaar met elkaar naar toe gewerkt’.

Beoordeling
Wat gaat de internationale vakjury beslissen, welke beoordelingen  maar bovenal welke puntenscores worden gegeven?  En dan, na een lange dag waarin om 6.30 uur werd vertrokken vanaf clubgebouw ’t Onderdak, de hiervoor genoemde scores. Een ontlading bij korpsleden, instructie en toeschouwers, Adest supporters in het bijzonder. Tweemaal ‘goud met onderscheiding’ met scores die het maximaal aantal te behalen punten van 100 bijna bereiken. Maar ook plaatsen in de eindrangschikking die  ervoor zorgen dat Adest Musica opnieuw heeft bewezen tot de wereldtop van de korpsen te behoren.