Op zaterdagavond 25 november sloot Muziekvereniging Rotterdam aan Zee haar jubileumjaar af met een concert waarin veel bekende musicalmelodieën te beluisteren waren. Daarnaast was het publiek getuige van een première: dirigent Peter Habraken heeft een muziekstuk gecomponeerd over de ramp met de SS Berlin en de Concert Band bracht dit voor het eerst ten gehore.

De avond begon in een wat donkere Hoekstee. De oplettende bezoeker had bij binnenkomst al een koninklijk uitziende persoon op het podium gezien, blijkbaar slapend op een troon. Bij binnenkomst van het Jeugdorkest werd deze persoon voor iedereen zichtbaar en vooral hoorbaar door zijn gesnurk. ‘Koning’ Toon Boks vertelde na het eerste stuk ‘Disney Film Favorites’ dat het Jeugdorkest daags voor het concert een optreden had verzorgd voor kinderen van de groepen 4, 5 en 6 van de Hoekse scholen. Zij hadden genoten van een optreden van het Jeugdorkest. De stukken werden die middag ondersteund door verschillende figuranten. Een aantal kwam deze avond ook nog even langs. Zo kwam bij het stuk ‘Aladdin’, Aladdin zelf de zaal binnen. Deze toonde zich, tijdens de bekende en mooi vertolkte Oosterse klanken, een uitstekende danser. Aan het eind van het stuk vertrok hij weer, ‘zittend’ op zijn kameel. Tijdens het stuk ‘The Jungle Book’ zorgde een slang voor leuke taferelen rond orkest en publiek. Het slotstuk was een nummer uit ‘Mary Poppins’ :’Supercalifragilisticexpialidocious’. Behalve de schoolkinderen genoot ook deze avond het publiek van deze uitvoering, waarmee het Jeugdorkest liet horen dat de jeugd voor RAZ ook wel de toekomst heeft.

Hierna was het de beurt aan de Show & Marching Band. Zij startten hun deel met muziek uit ‘Jesus Christ Superstar’. Daarna speelden ze het bekende nummer ‘I wan’na be like you’ uit Jungle Book, het lied van de swingende aap. In een vlot tempo volgde een stuk met bekende nummers van Abba. De zaal bleef swingen en zachtjes meezingen bij het stuk met bekende nummers van de ‘Jersey Boys’; bijvoorbeeld ‘Oh, what a night’. De muzikale reis ging verder met het nummer ‘On Broadway’. Ook het slot was krachtig en ritmisch met het nummer Greased lightnin’ uit het gelijknamige ‘Grease’. Ook de Show & Marching Band, net als het Jeugdorkest gedirigeerd door Martin Aalbregt, werd beloond met een enthousiast applaus.

Ook na de pauze was het donker op het podium. Tijdens dit concert werden alle stukken geïntroduceerd door een filmpje waarin een korte toelichting, fragmenten en muziek van de betreffende musical. Het eerste stuk van de Concert Band was echter geen bekend stuk. Dirigent Peter Habraken heeft voor het orkest een speciaal stuk gecomponeerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Dat stuk beleefde deze avond zijn première. Lezers van het vereningskrantje hadden vooraf kunnen lezen hoe Habraken dit stuk heeft opgebouwd nadat hij zich heeft verdiept in de ramp met de SS Berlin, in 1907, voor de Hoekse kust. Tijdens dit stuk ‘The SS Berlin Disaster’, kon het publiek de sfeer op het schip voelen, maar ook het verloop van kabbelend zeewater tot de Noordwesterstorm die losbarst, de paniek van passagiers als het schip tegen de pier vaart en uiteindelijk zinkt. Het muzikale verhaal eindigt met een deel dat de herdenking aan de slachtoffers, maar ook de heldendaden van de redders verbeeldt. Een bijzonder stuk met terugkerende thema’s en mooie solo’s. Hierna keerde de Concert Band terug naar de musicals. ‘Phantom of the Opera’ in een arrangement van Johan de Meij klonk stevig en spannend maar had een knap zacht slot. Vervolgens kon het publiek met knippende vingers het orkest ondersteunen tijdens de ‘Overture to the Adams Family Musical’. Het bekende ‘I know him so well’ was één van de bekende melodieën uit de musical ‘Chess’. De vingervlugheid van veel muzikanten werd op de proef gesteld door de vele snelle loopjes. Bij ‘Songs of the Wizz’ kon iedereen zich de swingende vogelverschrikker en het meisje Dorothy duidelijk voorstellen. Knappe solo’s ook hier. Met het swingende ‘Mambo’ uit de musical ‘Westside Story’ sloot de Concert Band weer een geslaagd concert af. En niet alleen publiek, maar ook de muzikanten genoten van deze avond. Dubbel genieten dus!
Was u er niet bij? Rotterdam aan Zee geeft in het voorjaar weer een concert. Gratis! Kom ook eens kijken en luisteren!