Het jaar 2018 staat Leeuwarden Fryslân in het teken van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Wat dat betreft is de Showband Takostu uit diezelfde gemeente een ware ambassadeur voor LF2018, ze gaan in 2018 optreden in 6 Europese landen.

Vier jaar geleden mocht Showband Takostu Stiens optreden tijdens de sluiting van Culturele Hoofdstad in Frankrijk. Afgelopen januari traden ze ook op voor Culturele Hoofdstad maar nu in de eigen gemeente Leeuwarden. Tijdens de opening van de Culturele Hoofdstad ontving de showband Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor de ingang van de Stadsschouwburg.

De WMC Marsparade Kampioen uit Stiens heeft een druk seizoen voor de boeg. De showband zal komende zomer optreden in maar liefst zes verschillende landen. De eerste is gelijk een bijzondere; op 8 maart a.s. stappen de leden van Takostu op het vliegtuig naar het Spaanse Castellón de la Plana voor een vijfdaags muziekfestival. Eerder was de Stienser showband hier te gast in 2009 en naast diverse optredens is er tijdens deze reis ook vrije tijd voor de leden om bij het hotel aan het zwembad in het Spaanse voorjaarszonnetje te genieten. Takostu zal namens de gemeente Leeuwarden een cadeau aanbieden aan de burgemeester van Castellón.

Later dit jaar zal Takostu optredens verzorgen tijdens taptoes in Nederland en Duitsland waaronder een grootse streetparade- en drie uitvoeringen van Taptoe Delft. Ook bloemencorso’s weten Takostu te vinden en ze treden in september o.a. op tijdens het grootste Dahliacorso van Europa in Zundert en daarnaast in de bloemenstoet van Blankenberge, België. Vijf keer zal de showband dit jaar met de bus naar Frankrijk reizen om deel te nemen aan corso’s, parades en taptoes. Dichter bij huis is Takostu ook te zien; Taptoe Dronten, Taptoe Peize en de Oranje Taptoe Assen staan o.a. op de agenda. Op 30 juni zal de showband in de Friese Culturele Hoofdstad te zien zijn tijdens ‘Grutsk’, georganiseerd door de OMF, de Friese Muziekbond i.s.m. Stichting Proud Event. Op 30 september tijdens “Lûd fan de Middelsee”, het project van de Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden. In juli stapt showband Takostu nogmaals op het vliegtuig om samen met o.a. Showband Rastede Duitsland en Bersaglieri di Bergamo deel te nemen aan de World Band Challenge in Modena, Italië.