Met Beauvais Frankrijk en diverse optredens tijdens “Grutsk” nog in de benen stond Showband Takostu midweeks in de rust van de voetbalwedstrijd SC Stiens tegen SC Heerenveen op het eigen Stienser voetbalveld. Nu kwam het weekend Italië toch wel erg dichtbij, de afsluiting van een drukke maar leuke eerste seizoenshelft. Donderdag 5 juli stapten de leden namelijk op het vliegtuig naar Florence om verschillende optredens te verzorgen waaronder een deelname aan The World Band Challenge.

Na een goede vlucht, en een snelle busreis kwamen ze donderdag nacht aan bij de slaapzaal. De organisatie had ongeveer 55 luchtbedden geregeld, opgepompt en wel. Even een rondje lopen op het terrein en dan de bedden opmaken om snel te gaan slapen. Vrijdagmorgen was er een ontbijt geregeld. Na het ontbijt stond een korte parade door San Felice sul Panaro op het programma, wat wel afzien was met de dikke uniformen, want de temperatuur lag boven de dertig graden. Dezelfde avond verzorgde Takostu samen met een aantal andere korpsen een parade en show in het stadion van San Felice sul Panaro. Dat stadion was zeer geliefd door de muggen, de leden werden zelfs door de uniformen heen geprikt! Gelukkig was de begeleiding overal op voorbereid, “prik-weg” was dé oplossing. Na een korte finale liepen de leden in formatie weer naar de slaapzaal. Het was een warme, lange maar zeker leuke dag!

Zaterdag was er eerst tijd om samen naar het zwembad te gaan want de bus naar Parma vertrok pas om vier uur in de middag. De meeste mensen moesten even wennen aan die Italiaanse zon, want die brandde behoorlijk! Gelukkig was daar de begeleiding die van de lieve ‘Italiaanse Stiensers’ een zalfje hebben gekregen tegen het verbranden. Die avond stonden twee optredens in de planning tijdens de finale van de Italian Bowl 2018. Het American Football publiek was erg enthousiast en beloonde Takostu tijdens en na de optredens met heel veel applaus. Na de optredens konden de leden zich weer omkleden en weer in de bus terug naar de slaapzaal. Het was wederom een lange, warme maar opnieuw een erg leuke dag!

Zondag was de dag van de showwedstrijd “Quando la banda Passò” en daarom werd er de hele ochtend getraind op het veld naast de slaapzaal, alles opnieuw onder de warme Italiaanse zon dus de tuinslang werd veelvuldig gebruikt! ’s Middags werd er in Modena eerst een parade gehouden door het mooie stadscentrum en aansluitend was ’s avonds de World Bands Challenge 2018. De Stienser showband ontving na de show, en aansluitend een toegift uit de Marsparade, een staande ovatie van het Italiaanse publiek.

Takostu behaalde de meeste punten en won de World Bands Challenge 2018. De tweede plaats was voor showband ‘Spirit of 52’ uit Rastede Duitsland en de derde plaats was voor showband Calypso uit België. Maandag ochtend ging de wekker iets vroeger dan de rest van de dagen, want de materiaal bus  moest ingepakt worden. Die bus ging maandag ochtend vroeg al weg en kwam ongeveer half drie ’s nachts aan in Stiens. Dezelfde ochtend gaven de leden nog een korte clinic aan de kinderen in het zomerkamp Don Bosco. De kinderen keken zo naar dit moment uit en hebben de ochtend van hun leven gehad, werd er verteld door de overenthousiaste Amerikaanse Kate! Niet alleen de kinderen hebben er van genoten. Ook de leden vonden dit enorm leuk om te doen. De rest van de dag konden ze genieten bij het zwembad.

Rond 16.00 uur moesten ze dan toch echt richting de slaapzaal om de laatste spullen te pakken. Maandagavond vloog Takostu vanaf Bologna naar Eindhoven waar door een bommelding op het vliegveld moest worden uitgeweken naar Schiphol. De bus die de leden naar Stiens zou brengen stond alleen wel in Eindhoven, maar binnen een hele korte tijd stond de enige echte Birwa Bus voor de deur van Schiphol. Snel naar huis en naar bed.

De hele reis naar Italië was een mooie ervaring om bij te schrijven in de geschiedenis van Showband Takostu.