Halverwege dit jaar rolde er een uitnodiging voor de Toeteraved binnen van Showband Urk. De pas 35-jarige vereniging heeft een traditioneel gekoesterd gezicht en geluid. De vereniging telt 120 leden en zet vol in op de toekomst, de jeugd!.

In het eigen verenigingsgebouw, Showbandhouse “De Tamboerijn”, is ook de plaatselijke muziekschool gevestigd. Vereniging Showband Urk heeft twee Jeugdgroepen en geeft ook individuele lessen. Elke zaterdag ochtend wordt er gewerkt aan muziek en show en is er bovenal veel plezier. Speciaal voor dit jubileum jaar waren oud leden van stal gehaald om een veteranen korps op de been te krijgen, met succes. Veel oud gedienden (48) pakte met veel plezier hun instrument weer op onder leiding van Mart Bolle, mede-oprichter van de vereniging. Dit resulteerde in diverse optredens in Urk met als finalestuk deze Jubileumavond. En dan is er uiteraard het vlaggenschip, hét Jachthoornkorps Urk. Het korps heeft sinds een paar jaar veel aan muzikaliteit en souplesse gewonnen en daar heeft dirigent Peter Smits een grote bijdrage aan geleverd. Ook de percussie heeft stappen gezet olv Richard Kampstra. Ook tijdens deze avond mocht de eerste deelname aan het WMC in Kerkrade niet ontbreken. Voor de club was dit een enorm hoogtepunt en een spurt naar kwaliteit, resultaat 2e plaats op de show in de Star-division.

Toeteraved
De avond begon in het Showbandhouse met een kop koffie en een jubileum gebakje. We waren vroeg en zagen de laatste muzikanten ‘vluchten’ naar de naastgelegen sporthal waar het moest gaan gebeuren. Al snel liep het lokaal vol met genodigden en was het duidelijk dat dit voor velen een avond van herinneringen zou worden. De sporthal was omgetoverd naar aan muziek-arena. Sfeerlicht, rook, een groot podium, een projectiescherm en volgspots. Met 950 toeschouwers was deze avond stijf-uitverkocht. We kregen de vereniging voorgeschoteld in een afwisselende show, snelle doorloop en iedere afdeling had meerdere korte presentaties. Het geheel werd veel ondersteund door video’s, interviews en speakertekst zodat er een mooi inzicht in de vereniging werd gegeven. Ook het veteranen korps had een mooi aandeel en zorgde voor een stukje terugblik van hoe het allemaal is begonnen, met “de Postkoets” en natuurlijk in heel Nederland het bekende Bananenlied. Mart Bolle legt uit, “veelal zonder noten lezen kwamen we er wel”, de “als je het kan zingen dan kan je het ook spelen” mentaliteit, heerlijk! (zie film).

De Jeugd heeft een belangrijke rol binnen de vereniging, dat werd zeker duidelijk deze avond. Individuele lessen, groepslessen, gezelligheid, toewerken naar hét Jachthoornkorps, ergens bij horen en er toe doen is wat de kinderen zelf ook aangeven in de interviews. Leuk ook om te zien dat veel ouders, of een ouder nu lid is van het Jachthoornkorps en dat hun ouders deelnemen in het veteranenkorps. Met het thema nummer “All you need is Love” werden deze families nog even naar voren gehaald, erg leuk bedacht. Leuk was ook het stuk van de percussie op de hekken, bakken en blokken op de beats van een DJ.

Samen, dat is denk ik wel het toverwoord van deze vereniging. Halverwege de show werd er één nummer door alle leden uitgevoerd. Het nummer “Elke stap die je neemt neem je niet alleen” bezorgde de zaal kippenvel en dat is precies waar het om draait. De avond werd ook gezamenlijk afgesloten. Eén nummer olv de jongste maître en tot slot één olv de oudste maître, genieten!

De verwachtingen waren gespannen, en van insiders heb ik begrepen dat het achter de schermen de spanning te snijden was. Dan, juist dan, zul je zien dat het een top-avond wordt, en dat werd het dan ook. De muzikanten en een dertigtal vrijwilligers hebben er een geweldige avond van gemaakt. Ze hebben de muzikanten een mooi podium gegeven en de vereniging als geheel prachtig neergezet.

Mart Bolle; Het kookte achter de coulissen, want het draaiboek was eigenlijk te hoog gegrepen voor een amateurclubje zoals wij. Wat op mij het meeste indruk heeft gemaakt was de passie waarmee de muzikanten en de vrijwilligers liepen te vliegen alsof hun leven er van af hing. Als iedereen alles geeft wat hij heeft kun je boven je niveau presteren. Ik realiseerde me dat we dat eigenlijk al een paar jaar doen. Uit een emmer van 10 liter moet je 10 liter halen. 11 liter is onmogelijk, maar met 9,5 nemen we geen genoegen. Dat is wat er gebeurde. We persen er gewoon de laatste druppel uit en dat is zo verrekte leuk om te aanschouwen. Het kost eigenlijk teveel tijd en geld voor die paar uurtjes, maar wij zien het als een investering in je club, in je mensen.

Richard Kampstra; Ik heb genoten: met z’n allen in de voorbereiding en de uitvoering ervoor gaan. Daarbij inspelen op het sterke gemeenschapsgevoel. Urk weet hoe ze hun positie daarin kunnen verstevigen. Een afwisselende avond die vlot verliep. Een goede mix van optredens welke een goede weergave van de vereniging geeft. En leuke combinatie met de moderne technieken met daarbij een leuke inkijk achter de schermen van de club. Topavond.

Hier kunnen veel verenigingen een voorbeeld aan nemen! Ze zoeken in hun eigen traditie en idioom waarin ze kunnen verbeteren, maar ook mee gaan met de tijd. Andere verenigingen zie ik nog wel eens “verdrinken” in hun ambities: zij laten te snel en te gemakkelijk hun eigen “ik” los. Van authentiek wordt het dan snel een (goedkoop) kunstje. De uitdaging is om je identiteit te bewaren en toch aan te (blijven) spreken bij bv de jeugd of het brede publiek. Hiervoor is visie en know-how nodig binnen je bestuur en instructie.