In 2012 vond de Internationale Taptoe België voor het eerst plaats. Eerst in de Lotto-Arena van Antwerpen, later in Lommel en Oostende. Waar in de beginjaren alles geconcentreerd werd op één weekend is door het grote succes de taptoe gespreid over twee weekends. Twee keer twee dagen lang kun je eerst in Oostende (4 en 5 oktober), daarna in Lommel (12 en 13 oktober) genieten van een internationaal topspektakel. Maar wat verklaart nu het succes? En waarom moet je dit event gezien hebben? En wat is de rol van Showkorps Willen Is Kunnen in het hele gebeuren? Oorspronkelijk was de ‘taptoe’ een militair trommelsignaal, eventueel aangevuld met hoorn of trompet, om aan te geven dat soldaten uit de kroegen in de stad naar de kazernes moesten terugkeren en dat de kroegbazen ‘den tap toe’ moesten doen en geen bier meer mochten tappen. Ondertussen is het geëvolueerd naar een gebeuren waar zowel militaire korpsen als burgerkorpsen zich aan het publiek presenteren, al dan niet met een passende choreografie. We weten echter dat de verwachtingen van het publiek zijn gestegen. Niet langer volstaan marcherende gelederen met mooie kapelmuziek om hen een avond te boeien, daar is meer voor nodig. En net daarin onderscheidt de Internationale Taptoe België zich; het is een totaalspektakel waar naast muziekkapellen, pipers en showkorpsen ook dansers, performers en acrobaten het beste van zichzelf tonen.

Komt daarbij dat het niet zomaar muziekgroepen zijn die optreden. Nee, het betreft de kruin van het Europese toneel en zelfs ver daarbuiten. Met deelnemers over acht edities uit Oekraïne, de VS, Mexico, Zuid-Korea, Rusland, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en zoveel meer landen mag je zeker zijn dat je na een avondje ITB een muzikale reis rond de wereld gemaakt hebt zoals nooit tevoren. Je maakt kennis met andere muzikale tradities terwijl ook de gelijkenissen tussen al die verschillende muziekgroepen erg treffend zijn. Daarbij komt nog dat de Internationale Taptoe België het enige erkende ‘Tattoo’-evenement is in België. Zo staat de organisatie in contact met organisatoren van gerenommeerde taptoes, zoals Edinburgh, Halifax, Moskou, Nederland, Musikfest der Bundeswehr in Duitsland e.a., wat het programma naar invulling zeer ten goede komt.

Dit alles sluit niet uit dat er ook lokaal partners te vinden zijn. Naast de ruim 500 à 600 deelnemers wordt de taptoe mede mogelijk gemaakt door de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Hierbij spelen lokale verenigingen een grote rol, want mede door hun inzet is het mogelijk een evenement als deze te realiseren. Showkorps WIK uit Oostende verleent zijn medewerking aan de editie in Oostende en Koninklijke Harmonie ‘Hoop in de Toekomst’ uit Lommel doet dit in Lommel. Dit betekent niet alleen dat zij logistiek, promotioneel en organisatorisch mee aan de kar trekken, zowel spelende leden als de brede vriendenkring, maar dat zij ook deel uitmaken van het brede programma dat op die manier lokaal verankerd wordt.

Er zijn wel nog meer redenen te vinden waarom je de Internationale Taptoe België met stip in je agenda moet zetten. Maar laat het duidelijk wezen dat dit een event is dat je eens moet gezien hebben in je leven. Wist je trouwens dat 80% van de bezoekers het jaar erna weer op post is? Wie weet word jij wel onze volgende trouwe fan! Tot binnenkort?!