Tijdens de drie landelijk verspreide edities van de play-in lichte muziek Sw!ng-!nn gaan de orkestdeelnemers aan de slag met gloednieuw repertoire van de hand van componist/dirigent Peter Kleine Schaars. Kleine Schaars liet zich daarbij inspireren door de verbroedering die inherent is aan de amateurmuziek van hafabra- en showorkesten en koos voor het thema Family Fun.

Voor de Sw!ng-!nn edities van Rozenburg (16 sept.), Marum (7 okt.) en Etten (21 okt.) hebben zich al meer dan 100 muzikanten aangemeld. “Samen muziek maken verbindt mensen met elkaar, ongeacht leeftijd, achtergrond en bij van welke vereniging je speelt”, zegt Kleine Schaars, die de drie Sw!ng-!nns dirigeert op uitnodiging van Stichting Betoeterd uit Drenthe, de provincie waar de jaarlijkse Sw!ng-!nn 6 jaar geleden ontstond.

Tips en trucs voor lichte muziekstijlen De Sw!ng-!nn is een educatieve play-in vorm waarbij de deelnemers een ééndagsorkest vormen en zich toeleggen op een aantal stijlen uit de lichte muziek, zoals swing, latin, funk, pop en rock. “Deze play-ins geven me de kans om tips en trucs, de do’s en de don’ts van de lichte muziek over te brengen op muzikanten”, licht Kleine Schaars toe. Zo komt de swingstijl uitgebreid aan de orde in zijn werk The Swingkit en staat de speelwijze van Latijn-Amerikaanse muziek centraal in het werk Latin Ladies. Eén van de belangrijkste aspecten in de pop- en jazzmuziek is de “groove”, het ritmisch en soms ook akkoordmatig en melodisch basispatroon van een compositie. Kleine Schaars behandelt tijdens de Sw!ng-!nns diverse grooves in het werk Groovin’Gents. Samenwerking met muziekverenigingen Voor het organiseren van de Sw!ng-!nns is samenwerking gevonden met lokale muziekverenigingen. Harmonievereniging Uitspanning Door Inspanning is op 16 september gastheer van Sw!ng-!nn West. Showband Marum ontvangt op 7 oktober de deelnemers aan de Sw!ng-!nn Noord en Muziekvereniging Onderling Genoegen Etten is op 21 oktober gastheer van Sw!ng-!nn Oost. Tijdens elke editie mogen de deelnemers tevens (vooraf) een keuze maken uit een Jukebox van bestaand werk van Kleine Schaars. De titels met de meeste stemmen worden tijdens de Sw!ng-!nn edities ter plekke uitgedeeld en doorgespeeld. Elke Sw!ng-!nn wordt afgesloten met een gratis toegankelijke publiekspresentatie. Deelname staat open voor individuele amateur-muzikanten vanaf B-niveau (ongeacht leeftijd). Kijk voor alle informatie en digitale inschrijving op de projectwebsite www. swinginn.info