Ieder jaar op 5 mei organiseert de Stichting Taptoe Drunen de bevrijdingstaptoe in het Brabantse Drunen. Op het Raadhuisplein verzamelen de inwoners van Drunen en de gemeente Heusden rond het veld voor deze taptoe. Ook dit jaar was de organisatie erin geslaagd om een mooi deelnemersveld neer te zetten.

Vanuit diverse hoeken marcheerden de deelnemers richting het taptoeterrein voor een eerste presentatie aan het publiek. Na deze opening word het spits afgebeten door de jeugdshowband Irene uit Ede. De jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot 16 jaar brachten hun show ‘Teenage” en namen het aanwezige publiek mee terug naar het moment dat je na de vakantie voor de eerste keer naar de middelbare school ging. Van huiswerk maken tot persten, alles kwam voorbij in de show. Een mooi optreden van de jeugd van Irene!

Als tweede orkest marcheerde de Show- en Marchingband Tamarco uit Leiderdorp het veld op. Tamarco was last minute benaderd om vanavond hun show te brengen i.v.m. een afzegging. Sinds 27 april van dit jaar presenteert Tamarco hun nieuwe show “Rise Like a Phoenix”. Een heerlijke show om naar te kijken en luisteren, met herkenbare melodieën van Loreen, Michael Jackson en Coldplay. Een prima show waar Tamarco de komende jaren goed mee voor de dag kan komen.

Na Tamarco was het de beurt aan The band oftewel de Show- en Marchingband Exempel onder de leiding van Tamboer-maitre Hans van der Dussen. Ook zij brachten vanavond hun nieuwste showproduct. De officiële première was onlangs tijdens de Duitse Musikparade, maar vanavond in Drunen was voor het Nederlandse publiek de primeur. Wat een sound en wat een performance als Exempel het veld betreedt. De show getiteld “Gulty Plesure” neemt het publiek mee langs alle heerlijke nummers die eigenlijk iedereen leuk vindt, maar vaak niet durft mee te zingen. The Weather girls, Celine Dion, Andre Rieu; alles kwam voorbij. Met een goed lopende show hadden zij het Drunense publiek zeker op de hand, wat bleek uit het applaus. Voor men het doorhad marcheerde Exempel het veld af op de klanten van K3.

Bijkomen zat er niet in, want het programma ging direct door met de laatste deelnemer, Showband Irene betrad het veld in de prachtige nieuwe uniformen die onlangs gepresenteerd werden. Een uniform wat echt bij een korps als Irene past, een prachtig geheel. Ook Irene bracht vanavond haar nieuwste show genaamd “Queen of Egypt” de show vertelde het verhaal van Koningin Cleopatra die een verhouding kreeg met de Romeinse keizer. Irene wist het verhaal perfect neer te zetten en wist het publiek te boeien tot de laatste noot.

Na de afmars van Irene was het alweer tijd voor de finale. Op muziek van Exempel kwamen alle orkesten nog eenmaal het terrein op voor het taptoesignaal en het Wilhelmus. Na een woordje van de wethouder ontvingen alle maitres een oorkonde van de Taptoe Drunen. Nadat ieder orkest vervolgens op eigen muziek was afgemarcheerd, was taptoe Drunen ten einde.

Een mooie, goed georganiseerde taptoe, en voor zover ik weet de enige bevrijdingstaptoe die dit jaar op 5 mei werd georganiseerd. Complimenten voor de organisatie om dit op deze wijze te brengen. En zeker complimenten naar de speaker van de avond. Deze heeft echt haar huiswerk gedaan. Zij wist precies wie er op kwam en maakte daar al een inleidend verhaaltje van. Ook zocht ze contact met de maîtres, waardoor de avond soepel verliep. Grote klasse!

Als laatste ook een groot compliment aan Tamarco, Exempel en Irene. Allemaal een nieuwe show. En allemaal een super mooi product waar ze terecht trots op mogen zijn!

tekst en video: Sander van der Pol