Donderdag 22 juni 2017, maakte Waregem (BE) zich op voor de vijfjaarlijkse taptoe ter gelegenheid van de Affiliatiefeesten. Hierbij wordt de verbroedering tussen de stad Waregem en het Bataljon Artillerie van defensie, in de verf gezet. Op de Zuidboulevard werden de fonteinen stil gezet en een zittribune neergepoot. Het mag gezegd, met een stemmig taptoe terrein tot gevolg. Voeg daar nog een prima temperatuur en niet minder dan zeven deelnemende korpsen aan toe en je hebt een aantrekkelijke affiche.

Een kwartier over tijd startte de avond met een mini concert, gebracht door drie plaatselijke muziekverenigingen. Het Waregems Harmonieorkest, De Geniale Jongens (ooit begonnen als Velofanfare) en de Kon. Fanfare “Hoger Op” brachten gezamenlijk, kwalitatieve marsmuziek en het aanstekelijke “In Dixie Mood” (comp. J.Trèves). Showband Calypso uit Zwevegem gaf met haar show concept “Behind Bars” een première. De presentatietekst duidt het verhaal achter de show en dat is een goede keuze. Mijn inziens mag de tekst iets korter zijn, iets gevatter. Met “Behind Bars” brengt Calypso een eigentijdse love story. Het verhaal brengt ons bij een dol verliefd koppel. Een huwelijksaanzoek brengt twijfel, als blijkt dat de vrouw een donker verleden heeft. Zij belandt in de gevangenis, waar ze als nieuwkomer niet warm wordt onthaald. Er breekt opstand uit onder de gevangenen, met chaos en geweld tot gevolg. Nadat de orde hersteld is, komt de eenzaamheid van het gevangenisleven hard aan. De vrouw vindt steun bij de andere gevangenen en al gauw wordt het duidelijk…als ze haar man terug wil zien, moet ze ontsnappen!

Tijdens de show worden er decor elementen die de gevangenis uitbeelden op het terrein gezet en verplaatst. Vooral de guard beeldt het verhaal uit. Ik stel mij de vraag of je de outfit van de hoofdrolspeelster niet markanter en opvallender moet uitkiezen? (Er is nog winst te halen op de behendigheid, tijdens het vlag & riffle werk). Er zijn doorheen de show meerdere samples en een elektronische stem voert de kijker doorheen het verhaal achter de show. Het korps (was op deze taptoe) iets kleiner in bezetting dan vorig jaar. Het is nog zoeken naar de juiste balans. Vijf snaredrummers staan tegen over 12 blazers op het veld. Ik ben er van overtuigd dat deze show, verder kwalitatief zal evalueren tijdens het seizoen (we hebben dit Calypso reeds zien realiseren in het verleden).

De Politiekapel van Antwerpen heeft een mooie harmoniebezetting. In Waregem brachten zij haar gekende show, die ze reeds enkele jaren opvoeren. De gimmick die de trommelaars opvoeren (French Can-Can) is telkens grappig en vermakend. Als toemaatje is er de Griekse dans die door het voltallige orkest wordt uitgevoerd. Een sympathieke show die het publiek weet te bekoren. (Het is uitkijken nu, naar een nieuwe product). Ypres Surrey pipes & drums uit Ieper, betreedt het terrein en dat is telkens toch speciaal (doedelzakmuziek). Prachtige zwarte tuniek, gecontrasteerd door kleurige accenten in de kilt en de versieringen in het uniform. Afgeboord met een wit-rode pluim op de glengarry. Drum major in full dress, statige bassdrummer met knappe uitstraling. Deze pipe band oogt groot en beheerst een verantwoorde marching & discipline stijl. Heel mooie band en meerwaarde op deze taptoe.

De Kon. Muziekkapel van de Luchtmacht bracht er zijn show concept “Belgian Air Force 70” dat handelt over het zeventig jaar bestaan van de Belgische Luchtmacht. Zo wordt er tijdens de “Belgian Air Force 70” show een reeks werken gebracht, die allemaal betrekking hebben op de luchtvaart en defensie. De Belgian Airfoce Band heeft geen trommelkorps en showt enkel met een bassdrummer op het taptoeveld. Vooraan staat een combo opgesteld met basgitaar, toetsen en drumstel. Zij zijn samen met de paukenist de motor van de band. Geen makkelijke opdracht en tijdens de aanvang van de show was er een minimale decalage. Wat een prachtige arrangementen en wat een muzikaliteit! De muzikanten zetten een zeer goed uitgevoerde show neer. Perfecte starts en stops, respect voor de intervals. Tijdens het middendeel is er tijd voor freestyling musiceren en een verfrissend danspasje. De show is aangenaam om te beleven en onderhoudend. Alles eindigend in een schitterende apotheose. Het publiek reageerde dankbaar, warm en met gul (en wel verdiend) applaus voor deze top of the bill! De taptoe werd beëindigd met een grootse en muzikale finale, gezamenlijk gebracht door the Ypres Surrey pipes & drums, de Politiekapel en de band van de Luchtmacht.

Tijdens deze taptoe genoten we van een divers en veelzijdig programma met zowel amateurmuzikanten als professionele bandleden en dat is een goede zaak! Met harmonie, fanfare, showkorps, pipe band en militaire band op het menu, werd het publiek verwend met een aantrekkelijk en zeer divers programma. Mooi zo! Maar deze taptoe miste duidelijk regie. Tussen elk individueel optreden was het telkens lang wachten tot de start van het volgende programma. Zo verlieten de drie Waregemse orkesten rustig het terrein en werden de stoelen en de instrumenten traag weg gezet. Voorzie daar mankracht voor, laat het eerste korps onmiddellijk aantreden. Stel het volgende korps op, dicht aan de opmarspoort. Zodra het korps dat afmarcheert de muziek heeft afgeslagen, start het volgende korps meteen de opmars. Na de opmars volgt aansluitend de presentatietekst, waarna het korps dat reeds op het terrein staat, zijn show begint. Hierdoor krijg je geen gaten in het programma en geniet je van een divers (proficiat hiervoor) en vlot & continue programma. Niettemin blikken we terug op een zeer mooie avond met dank aan gemeente en defensie! Afspraak over vijf jaar?

test: Geert Vanmaeckelberghe
foto’s: Sandra Seurynck