Het WMC heeft op zondag 16 juli opnieuw een persconferentie gehouden. Aanwezig waren juryvoorzitter Henk Smit en Harrie Reumkens, artistiek directeur van het WMC. Hieronder leest u een verslag van deze persconferentie.

Reumkens begint de persconferentie met een korte verklaring over de persconferentie van het eerste weekend. Hij benadrukt dat het juryreglement in feite niet is veranderd, maar dat er wel een nieuwe kijk op jureren is (geen reglementswijziging of wijziging in de matrixen) is waarbij ze proberen een eerlijk beeld te geven over de optredens. Reumkens onderstreept dat er “enge marges” ontstonden, maar dat dit niet per se de schuld is van organisaties van concoursen. “Ook wij hebben daaraan meegedaan”, zegt hij. “We hebben daarbij Rastede genoemd, maar dat was een voorbeeld. Het is niet zo dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Ons uitgangspunt is om de korpsen hier bij het WMC goede feedback te geven met als doel hun hun kwaliteit kunnen verbeteren. Dat hebben we zo goed mogelijk geprobeerd te doen. Die taak hebben we bij het WMC en daarin worden we gesteund door de KNMO. In De Limburger werd gesuggereerd dat de KNMO hier niet achter zou staan. Dat is pertinent niet waar. De KNMO steunt het WMC en staat hier wel achter. Dat even vooraf…..”

Reacties na eerste wedstrijdweekend
Daarop stelt De Limburger een vraag over de storm van reacties die is losgekomen na de eerste wedstrijddag. Henk Smit kijkt met een uitermate goed gevoel terug op beide weekenden. “Ik ben niet op Facebook, dus ik doe er niet aan mee. De storm waait wel weer over. Ik lig daar niet wakker van.”

KM vraagt Reumkens dan naar zijn beleving van de afgelopen dagen en het feit dat er drie staande ovaties waren op zondag. “Ik denk dat we van zondag kunnen stellen dat datgene wat we ons voorgenomen hebben met deze nieuwe systematiek ten opzichte van wat er gepresteerd wordt, dat het duidelijk is dat er vandaag goede optredens waren, dat we genuanceerd moeten nadenken over wat een gouden medaille is. En wat laag 80 is en hoog 80. Ik denk dat de bands zelf ook al geschakeld hebben met hoe de prijzen in ontvangst worden genomen.” Men heeft in de gaten hoe het zit en is blij met de punten. Reumkens is ook blij dat er al in het tweede weekend toppers zitten. Ook geeft Reumkens aan dat nu duidelijk wordt dat het hele spectrum wordt benut. “Van hoog naar laag.” Vandaag waren er hele goede prestaties.”

TWN
Daarna komt het optreden van Trommelgroep West Nederland ten sprake. Volgens Smit was hun optreden heel erg goed. “Ik zei op mijn tape: jullie lopen hier letterlijk in je blote kont”, aldus Smit. “Jullie lopen hier met z’n 9en en je ziet het meteen als een iemand iets fout doet. Wat een superhoog niveau. Er zijn professionals die dat niet kunnen. Ik ben professioneel slagwerker, maar ik ben gewoon jaloers op hoe deze mensen op zo’n super gigantisch hoog niveau kunnen spelen. Terecht”, zegt hij op de punten.

NFPC
KM heeft een vraag gesteld over de correctie in de punten van het NFPC en Renkum, waarbij de punten van jurylid Ruud Bohmer van Dokkum en Renkum zijn omgewisseld. “Er werken hier mensen. Ze werken hard en vrijwillig en er kunnen wel eens fouten gemaakt worden. Dat is helaas gebeurd, maar we hebben het rechtgezet en onze excuses gemaakt. Fouten maken hoort niet, maar het is rechtgezet.” Reumkens: “Er is een verkeerd (score)sheet bij de verkeerde club in gestopt. Dat is wat er gebeurd is.”

Sternse Slotlanders
KM vraag vervolgens aan Henk Smit of hij het verschil in muzikale performance (het wat en hoe) van Sternse Slotlanders kan verklaren. Bij de Marsparade scoorden ze op het wat en hoe muzikaal tweemaal 72-62, terwijl ze bij de show 79-75 en 80-75 scoorden. KM: “Was hun show zoveel beter dan de Marsparade?”

Smit: “De punten wijzen uit dat het showoptreden, dus veel beter was. Als je de punten leest, geven die een helder antwoord.”

KM: “Dan worden ze op hun muzikale uitvoering helemaal onderin de box elementair gezet. Wat is elementair dan?”

Smit: “Elementair niveau. Dat is als je onderaan de ladder staat. Als je denkt van nou op alle onderdelen technisch, inhoud, klank, samenspel, articulatie, frasering: dit is beginnerswerk. Dat was het gisteren (zaterdag) absoluut. Ik moet me steeds verantwoorden, maar het was gewoon – en dat moet je zelf geconstateerd hebben als verslaggever – door alle juryleden in het veld en boven: wat een rommeltje. En vandaag zeggen ze: was dit dezelfde band?”

KM: “Hoort daar een score van 78 op het WAT effect bij? Met een elementair score van 62 dan een 78 in het wat van effect bereiken?” Smit: “Ja, dat kan. Omdat er wel dingen in het boek zitten. De ingrediënten zitten er wel in. En de uitvoering kan het WAT ook nog omhoog tillen. En jullie hebben het zelf gisteren kunnen constateren, want jullie waren er bij.”

KM: “Maar dan speelt perceptie een rol. Onze perceptie was anders.” Waarop Smit antwoordt: “En deskundigheid.”

WMC Village
KM stelt ook de vraag over hoe de tent voor de ingang wordt ervaren. Volgens Reumkens maken veel mensen gebruik van het WMC Village en is de sfeer goed. “Het is aan de muzikanten om de sfeer te maken en er gebruik van te blijven maken”, aldus Reumkens.

Kaartverkoop
Volgens Reumkens lijkt het erop dat het laatste weekend erg druk wordt. “Dat gaat richting uitverkocht. We zien ook dat het derde weekend weer drukker wordt dan afgelopen weekend. We zien zelf ook liever dat het meer verdeeld is, maar het is niet anders.”

Vragen over communicatie m.b.t. jurering WMC
KM heeft vorige week al aangegeven dat het een aantal vragen bij het WMC heeft neergelegd over de communicatie m.b.t. de jurering tijdens het WMC. We kregen de kans om deze vragen tijdens de persconferentie te stellen. Tijdens het gesprek zijn daar geen antwoorden op gekomen.

Statement
Wel is er dinsdag 18 juli 2017 door het WMC een statement uitgedaan, waarin meer uitleg wordt gegeven over onder andere de communicatie naar de deelnemers en de samenstelling van het juryteam. We verwijzen de lezers dan ook graag door naar dit statement.

1 reactie