Home Evenementen Taptoe Ypriana blaast Last Post tijdens Royal Edinburgh Military Tattoo

Ypriana blaast Last Post tijdens Royal Edinburgh Military Tattoo

495
0

Een delegatie van de Koninklijke Harmonie Ypriana uit Ieper (BE) verzorgt in augustus een bijzonder optreden tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo in SchotlandDeze taptoe aan de poorten van Edinburgh Castle, is een grootse show die jaarlijks zo’n 220.000 toeschouwers trekt en door de BBC wordt opgenomen en uitgezonden. De deelnemers vertegenwoordigen tien verschillende landen uit alle hoeken van de wereld. In dit herdenkingsjaar 2018 (100 jaar na de beëindiging van Wereldoorlog I) zal op de poort van het kasteel een levensgrote Menenpoort geprojecteerd worden, en zal de Last Post een moment van verstilling en bezinning zijn tussen de vaak spectaculaire acts.

Organistorische uitdaging

Eind juli was er een repetitieweek. De taptoe zelf, loopt onafgebroken van 2 tem 25 augustus. Het was dan ook geen sinecure om vrijwilligers te vinden die gedurende die hele periode in Edinburgh kunnen verblijven. Op vraag van de Vlaamse Regering en in samenspraak met de Last Post Association werd beslist dat Ypriana per week een ploeg van drie muzikanten naar Schotland stuurt. Om het project logistiek en organisatorisch haalbaar te maken werd Geert Gombeir aangetrokken als producer. De Vlaamse Overheid ondersteunt het project in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het versterken van de vredesgedachte.

Ypriana en de Last Post
Dat de Last Post in Schotland geblazen zal worden door muzikanten die opgroeiden in de schaduw van de Menenpoort, is een passend eerbetoon aan het dagelijks engagement van de klaroenblazers van de Last Post Association. Van bij haar oprichting in 1920 was Ypriana nauw betrokken bij de herdenkingen in Ieper, en tot op vandaag duikt de thematiek van de “Groote Oorlog” telkens weer op bij verschillende soorten optredens. De muzikanten van Ypriana zijn dan ook vereerd dat ze hun stad en haar mooie traditie mogen vertegenwoordigen op een internationaal evenement van deze allure.

Brigadier David Allfrey (CEO en producer van de taptoe) verwoordt het als volgt: “The Last Post played each evening at the Menin Gate in Ypres is amongst the most famous and poignant of all the ceremonies that encourage remembrance. So, we are very proud and privileged to have the Ypriana Wind Band buglers join us on the Esplanade of Edinburgh Castle as we play the Evening Hymn at the close of the Tattoo.

tekst & foto: Geert Gombeir

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.