Afgelopen zondag in Neushoorn is het nieuwe uniform van het Pasveerkorps gepresenteerd. In een programma van 75 minuten nam Pasveer de zaal mee in een korte reis door de 58 jaar historie van de Stichting Pasveerkorpsen Leeuwarden (ooit begonnen als de Stichting Leeuwarder Tamboer Pijper en Lyra korps) met natuurlijk als hoogtepunt het nieuw ontwikkelde uniform.

Na het intro van presentator (en vicevoorzitter) Johan van der Wal kwamen er in een filmpje een aantal mensen aan het woord die vertelden over hoe ze naar Pasveer kijken. Natuurlijk onze beschermheer burgemeester Ferd Crone, maar ook onze sponsor Jumbo (Bram Wilbrink en Petra de Jongh), componist Sytse Pruiksma, zij-instromer Tobias Tuink en Pasveer restaurant kok Ron Pruis kwamen aan het woord.

Daarna was het tijd voor een stukje historie. Henny Harder, Kees Vossenberg, Oswald Dijkstra en Jan Hoomans vertelden onder leiding van tafelheer Eeuwke van der Wal over hun historie en dus de historie van Pasveer. Hiermee werd ook duidelijk dat Pasveer altijd de drang heeft om te veranderen en te vernieuwen en dat ook doet.

Hierna volgde een interview met componisten, instructeurs en arrangeurs David van der Heide en Sietze Bandringa. Zij vertelden het aanwezige publiek meer over PASVEER. (lees PASVEER punt). Het nieuwe onderdeel van de Stichting die zich specifiek richt op (maatwerk) projecten. Daar zult u zeer spoedig meer over horen. Deze groep is niet vast, maar werkt op basis van inschrijving voor een bepaalde periode. Ideaal dus voor drukke leden, maar ook oud-leden die graag weer iets willen doen, maar geen tijd hebben voor de volle Pasveer inspanning.

En daarna kwam voor veel mensen de echte reden waarom men was gekomen!

Na een filmpje met de Uniformcommissie leden Johan Drost, Klaske Drost, Sjieuwke Keuning, Jan Hoomans, David van der Heide, Esmeralda van der Galiën (kort) voorzitter Bas Hut werd de spanning opgebouwd met een speciaal geschreven arrangement van “Droned” en “The Roof is Leaking” van Phil Collins door David van der Heide en Sietze Bandringa.

Een deel van het instructieteam fungeerde hierbij als solisten. Op tabla David van der Heide, op dwarsfluit (die 2 dagen ervoor voor het Conservatorium geslaagde) Miriam de Groot en op piano Sietze Bandringa. Na een opbouw van de spanning dan ineens in het volle licht… het Pasveerkorps in het splinternieuwe uniform. 

Een uniform wat voldoende elementen bevat om te laten zien wie we waren, maar ook voldoende nieuwe aspecten heeft om te laten zien wie we willen worden!

We willen iedereen bedanken voor een prachtige middag. Maar toch willen we daar een paar mensen uithalen:

Team van Neushoorn: geweldig bedankt voor jullie flexibiliteit en vakkennis! Niels van Dijk voor de prachtige filmpjes! We weten dat veel (vrije) tijd opgeslokt heeft. David van der Heide voor de enorme hoeveelheid tijd die je erin gestopt hebt en je visie! Johan en Klaske Drost voor het produceren en aanpassen van onze prachtige uniformen. Sjieuwke Keuning en Esmeralda van der Galiën voor alle extra avonden in Opus.

Aanstaande zaterdag tijdens “Grutsk” is het uniform voor iedereen te bewonderen tijdens de taptoe bij de Oldehove, de parade en bij het afsluitende spektakel op het Wilhelminaplein.