In 2024 bestaat het KFPS 145 jaar. Traditioneel werd dat ook dit jaar weer gevierd met een jubileumshow, op 10,11 en 12 januari. In deze editie stond de geschiedenis van de Zwarte Parels van Friesland, het Friese paard, centraal. Advendo Sneek is gevraagd om haar medewerking te verlenen aan deze jubileumshow. In 2009 was dit ook het geval, in de show Black Pearls of Rhythm.

Voor de jubileumshow van 2024 is gekozen om de paarden en Advendo niet samen een show te laten lopen. De reden hiervoor was dat het enorm veel tijd kost om de paarden te laten wennen aan deze vorm van samenwerking met mensen in combinatie met muziek. Voor paarden is dit stressvol (en voor mensen trouwens soms ook 😉).

Advendo had op verschillende momenten een rol in de show. Als opening werd een deel van de eigen show van Advendo getoond, overgaand in een omlijsting van de bak waarin door middel van visuals en de paarden het verhaal van de geschiedenis werd verteld. Advendo speelde hier de speciaal gecomponeerde ouverture van de show.

Later in het programma speelde Advendo nog de entrada’s voor de stampaarden en werd nog de verbinding gelegd vanuit het deel van het verhaal dat het Friese paard inmiddels over de gehele wereld is uitgezworven, maar dat de basis toch écht in Friesland ligt.

Componist Rogier Bosman schreef de muziek voor de jubileumshow, die live door vier muzikanten van zijn orkest Släpstick werd gespeeld op een veelheid aan instrumenten, soms dus in combinatie met Advendo.

Voor Advendo was dit wederom een succesvolle samenwerking met het productieteam dat eerder garant stond voor bijv. de jubileumshow van Armin van Buuren waar Advendo ook haar aandeel in had. De regie was in handen van Margus Spekkers en de prachtige visuals werden verzorgd door TWOFIFTYK.

Voor Advendo weer een bijzondere start van het jaar en een prachtige herinnering rijker! Geniet ook van de jubileumshow en kijk de compilatie van de show terug:

https://www.omropfryslan.nl/nl/tv/aflevering/jubileumshow-hynstekeuring/1235731

foto’s: Lieuwe Bouma fotografie