Aan de vooravond van de meimaand is de Mariamaand geopend met een ommegang door het centrum van ’s-Hertogenbosch.
Na een gebedsviering in de kathedraal Sint Jan werd met het beeld van de Zoete Moeder de ‘beeweg’ door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch gelopen.


Voor Show- en Marchingband Amantius een bijzonder optreden om tijdens deze tocht mee te lopen met muziek die passend is bij deze processie.

De Mariaomgang in ’s-Hertogenbosch kent een rijke historie. Deze vindt jaarlijks plaats in de meimaand, Mariamaand. De legende uit de Middeleeuwen vertelt dat Maria in de 14e eeuw de stad in een nacht doorkruiste. Op dat moment heerste de ‘pest’ . De volgende morgen was iedereen die in de straten woonden waar Maria had gewandeld genezen. Het beeld van de Zoete Moeder stond als altijd op haar plaats, maar de voeten en de zoom van het kleed waren met slijk en straatvuil bedekt en getuigden van haar nachtelijke tocht. Dit was de start van de grootschalige wonderen rondom het miraculeuze beeld.

Uit dankbaarheid heeft men besloten om jaarlijks een Plechtige Omgang te houden door de straten die Zij (Maria), zegenend en genezend, was doorgelopen. Tijdens de processie wordt het beeld van Maria gedragen door de Bossche binnenstad.


In deze processie liepen naast de Bisschop van Den Bosch, Priesters, Diakens, Broederschappen uit Europa, Het Bossche gilde De Oude Schuts en de Stadspijpers ook de Show- en Marchingband Amantius mee.

Waar normaal het mars repertoire ten gehore word gebracht, werd er tijdens de processie passende muziek gespeeld. Gedragen klanken zoals Abide with me, Largo en The cirkel of life galmde door de Bossche straten en maakte het voor de band erg bijzonder want ook hierin zie je dat Amantius ook beschikt over deze mooie klanken.

Muziek is een gevoel wat bij één ieder anders is maar met deze tocht iedereen voor hetzelfde stond en Amantius daar graag een steentje aan bij heeft gedragen.