Sinds september 2017 ben ik als projectleider / aanjager actief bij Phila Slag & Vlag, een initiatief van Philadelphia zorg en CGN. Waar we met één project zijn gestart, is Phila Slag & Vlag nu op negen plaatsen in Nederland in gesprek met verenigingen over het opzetten van een muziek- en/of dansgroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Het was en is een rollercoaster! Natuurlijk, ik was erg bekend met muziek, (indoor)percussion en colorguard, maar veel minder met de veel diepere laag daaronder. Waarom is muziek maken zo geweldig, wat doet het met mensen? Wat zijn de inmiddels aantoonbare bewijzen waarom muziek en dansen zo ongelofelijk goed zijn om te doen? Het afgelopen decennium hebben mensen als Mark Mieras, Erik Scherder, Henkjan Honing, Dick Swaab en Artur Jaschke verbluffende resultaten laten zien waar het gaat over muziek, dans en -educatie. Dat heeft me tot in mijn kern geraakt want het is iets dat ik, en veel collega’s met mij, al jaren heb gevoeld. De recente ontwikkelingen die daaruit voortvloeien zoals Meer Muziek in de Klas zijn voor mij zo vanzelfsprekend; natuurlijk moet het gebeuren. Terug naar de basis, het basisonderwijs. Dáár zijn alle kinderen, dus daar moet je de goede dingen doen op een passende manier. Voor diegene die willen biedt een muziekvereniging of -muziekschool verdieping. Elk op hun eigen manier, met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. En ja, vooral voor muziekverenigingen liggen daar enorme kansen.

Extra bijzonder

De doelgroep ‘mensen met een verstandelijke beperking’ maakt met elkaar muziek maken extra bijzonder. Deze mensen worden vaak als zielig of beperkt omschreven, maar als ik met cliënten spreek vinden ze zichzelf helemaal niet zielig. Dat maken wij “die het niet weten” er blijkbaar van… En een verstandelijke beperking? Die hebben we allemaal, op verschillende niveaus! Het gaat misschien meer om menselijke waarden en niet om wat als “standaard” is gedefinieerd. Het half jaar wat ik les heb gegeven aan Phila Slag in Sneek heeft mij ook m’n eigen beperking in “zien” duidelijk gemaakt. Kijk verder dan bedachte grenzen en je ziet zoveel ontstellend veel meer. Het plezier, de sociale omgang met elkaar, de openheid en de ongelofelijke ontwikkeling van de deelnemers hebben een onuitwisbare indruk bij mij achtergelaten. Ik ben de begeleiders van Philadelphia, Talant en JP van den Bent nog altijd ontzettend dankbaar. Echte professionals met een groot hart! Na de verpletterende indruk die Slag & Vlag op 24 maart 2018 in Eindhoven tijdens de CGN finals hebben achtergelaten en na diverse publicaties, waaronder op Korpsmuziek, is het snel gegaan. De groepen hebben voor de zomervakantie nog een aantal optredens gedaan, waaronder het muziekfeest van Philadelphia met o.a. Frans Bauer. Energiek en spectaculair, je ziet deelnemers en publiek genieten.

2020

En door… Het is fantastisch dat muziekverenigingen ons weten te vinden en contact zoeken omdat ze er ook mee willen gaan starten. Inmiddels is de groep in Sneek onder de naam Advendo Slag & Vlag gestart en hebben deelnemers, begeleiders en vrijwilligers hun draai gevonden. Ze vinden het fantastisch! In januari 2019 gaat Phila Slag & Vlag starten in Middelburg en Arnhem. Op woensdagavond 24 oktober is een informatiebijeenkomst, met meteen een open les, voor cliënten van Philadelphia en Arduin in Middelburg. Op woensdagavond 14 november is een vergelijkbare informatiebijeenkomst in Arnhem. Een stip aan de horizon; CGN championships 2020 waar alle actieve groepen “Slag & Vlag” enerverende optredens geven. Een “inclusief programma” waar alle deelnemers met hun

eigen mogelijkheden laten zien welke prachtige activiteit het is. En natuurlijk willen we dat graag delen met elkaar. Het wordt een waanzinnig feest waar de passie voor de activiteit, het optimisme, de persoonlijke groei en het “samen” gedeeld wordt. Diegene die er in Leeuwarden en/of Eindhoven bij waren en hebben ervaren wat Slag & Vlag voor zowel deelnemers als publiek doet hebben er ongetwijfeld een gevoel bij, dit wordt een overtreffende trap. Inclusiviteit is een feest!

Ambitie

De ambitie van Philadelphia en CGN is helder; “de integratie van mensen met een speciaal talent binnen de Nederlandse muziek- en dansverenigingen”. Een samenleving ben je met elkaar en ieder van ons heeft haar/zijn eigen mogelijkheden en beperking. Het wil ook niet zeggen dat je in hetzelfde voetbalteam of in hetzelfde orkest hoeft te spelen, maar je kunt wel met elkaar ‘vereniging’ zijn.

Mijn rol als projectcoördinator / aanjager is een geschenk. Ik ontmoet inspirerende mensen met geweldige ideeën. Soms met een heldere visie, maar soms ook nog zoekende. Inspirerend omdat ze vaak vanuit een basisbehoefte en menselijke gelijkwaardigheid iets willen en dat concreet willen maken. Om daar een verbindende schakel in te kunnen zijn vind ik prachtig. Vaak hoef ik alleen maar te luisteren en vragen te stellen om zo te helpen een idee concreet te maken of om goede voorbeelden van elders aan te reiken. Zo kan ik van toegevoegde waarde zijn daar waar gewenst.

Oktober 2018, Jelle Roeper

Foto header: Sabine Becht Fotografie
Foto onder: Percussion Unlimited