De organisatie van het Amerikaanse drumcorps Blue Devils heeft vrijdagochtend besloten om de Europese tournee van het International Corps af te gelasten vanwege de coronacrisis. Daarmee vervallen ook de optredens van het corps tijdens The Battle, het eerste Open NK Drumbattle dat in het laatste weekend van juni in Leeuwarden zou plaatsvinden. De stichting Proud Event heeft het volledige begrip voor die beslissing, maar ze hebben wel besloten om The Battle later in het jaar te gaan organiseren.

Proud Event en de Blue Devils hebben de afgelopen dagen nauw contact gehouden rondom de ontwikkelingen van het coronavirus in zowel Europa als in Nederland. Afgelopen nacht zijn de leden en de Europese partners geïnformeerd over het besluit. “We hebben helaas de keuze moeten maken om de Europese tour te schrappen. Het was een zware beslissing, maar we geloven dat het de beste keuze is voor iedereen die betrokken is bij de Blue Devils. De veiligheid van onze leden, begeleiders en de vrienden en partners is onze eerste zorg”, aldus Rick Valenzuale namens de Devils.

De Europese tour zou het International Corps na een verblijf van een week in Leeuwarden ook naar Rastede (Duitsland) en Noord-Italië (San Felice sul Panaro en omgeving) brengen. Hoogtepunt zouden de optredens tijdens de Basel Tattoo worden. Tijdens de tour was er ook ruimte voor sightseeing. Valenzuela: “De trip vindt pas over drie maanden plaats, maar alle onzekerheden en onvoorspelbaarheden maken het voor ons onmogelijk om de planning rond te krijgen. We hebben tijdig besloten om de tour te cancelen, zodat de gevolgen voor de Europese partners ook zo klein mogelijk zijn.”

Verplaatsen van The Battle
Het cancelen van de Europese tour van de Blue Devils heeft ertoe geleid dat Proud Event gaat kijken of de eerste editie van The Battle wordt verplaatst van 27 juni tot een later moment. De organisatie was gebonden aan het tourschema van de Devils, maar in principe vond The Battle plaats in een erg druk weekend in de Leeuwarder binnenstad. De coronacrisis brengt bovendien de komende weken nog veel onzekerheid met zich mee. Door het evenement later in het jaar te organiseren, hoopt Proud Event uitstel in een later stadium te voorkomen.

De eerste editie van The Battle zal plaatsvinden zonder optredens van het Blue Devils International Corps. De organisatie gaat echter op zoek naar een vervanger van deze bijzondere act, zodat The Battle een knallende eerste editie beleeft.

Devils hopelijk in de toekomst weer in Leeuwarden
Als organisatie koestert Proud Event de vriendschappelijke band met de organisatie van de Blue Devils. “We hopen ze zeker in de toekomst nog eens te kunnen begroeten in Leeuwarden. We vinden het jammer dat het corps niet komt, maar de beslissing is juist en onvermijdelijk”, aldus het bestuur van de stichting.