Drumcorps Blue Devils uit het Amerikaanse Concord wil komende zomer weer naar Leeuwarden komen met het International Corps. De Amerikanen zijn van plan om met een groep van 100 muzikanten en performers een week lang te verblijven in de Friese hoofdstad. Donderdag werd een afvaardiging van het drumcorps tijdens een werkbezoek verwelkomd door cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. Daarbij maakte de stichting Proud Event, die het verblijft begeleidt, bekend dat ze met ‘The Battle’ eind juni 2020 een nieuw evenement willen lanceren. De Blue Devils zijn dan een begeleidende act van het eerste (Open) NK Drumbattle.

Een afvaardiging van de Blue Devils Drum & Bugle Corps uit het Amerikaanse Concord heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan Leeuwarden. Onder andere CEO Shaun Gallant en Rick Valenzuela (directeur System Blue) werden daarbij ontvangen door cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. “We willen de Blue Devils, net zoals in 2015, weer een week lang onderdak bieden”, zegt Piet van Houten namens Proud Event, ook bekend van Proud on Stage. “Het zogeheten International Corps zal eind juni meerdere keren gaan optreden in Leeuwarden. Ook willen we weer clinics en masterclasses gaan regelen. Hoogtepunt wordt echter ‘The Battle’: het eerste NK Drumbattle met extra optredens van de Blue Devils, waaronder hun speciale show.”

In Amerika vinden al veel drumbattles plaats. Bij dit in Europa relatief nieuwe fenomeen strijden twee slagwerkgroepen, vaak onderdeel van een showkorps, tegen elkaar in een battle. Bij het bepalen van de winnaar speelt publieksinteractie een grote rol. Piet van Houten: “We zoeken bij de organisatie van deze wedstrijd vanzelfsprekend de samenwerking met de Friese muziekbond OMF, Color Guard Nederland (CGN) en de KNMO, de landelijke organisatie van muziekbonden.”

Rick Valenzuela (directeur System Blue), Piet van Houten (Proud Event), Sjoerd Feitsma (wethouder gemeente Leeuwarden), Sietze Bandringa (gemeente Leeuwarden) en Shaun Gallant (CEO Blue Devils)

Wethouder Feitsma ontving donderdag drie leden van de directie van de Blue Devils, waarvan de A-selectie de afgelopen zomer Wereldkampioen werd. Het International Corps is een aparte afdeling binnen de organisatie van de Blue Devils, waar ook de vaste muzikanten en dansers van A-team een speciale auditie voor moeten doen. “Naast optredens in Nederland zal het corps ook te zien zijn in Duitsland, Italië en Zwitserland. Wij zullen het Nederlandse stuk van de tour begeleiden”, aldus Piet van Houten.

Groot succes in 2015
In 2015 verbleef het International Corps ook een week in Leeuwarden. De Blue Devils traden toen op in het stadscentrum en ze waren te zien tijdens het eerste Proud Event in het Cambuurstadion. De spectaculaire optredens trokken toen duizenden bezoekers. De meer dan honderd Amerikanen sliepen en trainden in Sportcentrum het Kalverdijkje. Tijdens het werkbezoek van donderdag, nam de directie weer een kijkje in de mogelijke locatie voor het verblijf.

Repetitie van Blue Devils in Kalverdijkje

Ook naar Taptoe Groningen

De delegatie van Amerikanen is in Europa om de tour van Blue Devils International voor te bereiden. De directieleden bezoeken zaterdagavond samen met Korpsmuziek.nl en Proud Event ook de 29e editie van Taptoe Groningen in MartiniPlaza.

Geschikte locatie

De stichting Proud Event grijpt het werkbezoek van de Amerikanen aan om hun plannen voor The Battle te bespreken. Nu gaat de organisatie op zoek naar een geschikte locatie voor het verblijf en de optredens en vooral ook geldschieters die het nieuwe evenement mogelijk kunnen gaan maken. “We moeten meer dan honderd Amerikanen onderdak geven, zorgen dat ze eten en drinken krijgen en we willen natuurlijk een mooi evenement neerzetten, waarbij we zoveel mogelijk toeschouwers de kans geven om ‘The Battle’ bij te wonen. Dat is een flinke kostenpost, maar we hebben ook enorm veel aan sponsoring in natura.”

Units die interesse hebben in deelname aan The Battle, kunnen zich alvast melden bij Proud Event. Ook sponsoren en geldschieters zijn welkom. Stuur een mailtje naar: secretariaat@proud-event.nl.

Proud Event zet zich sinds 2015 in voor het promoten van amateurkunst. Het eerste evenement dat de Leeuwarder stichting organiseerde was dus ook met de Blue Devils. Daarna stonden drie edities van het totaaltheaterspektakel Proud on Stage op het programma. Eind oktober bezochten meer dan duizend mensen de nieuwste editie in Theater De Lawei.