Zundert – Na uitgebreid overleg binnen het stichtingsbestuur van Corso Zundert, met het
overlegorgaan van de twintig verschillende buurtschappen en de gemeente Zundert is vandaag door de stichting Corso Zundert besloten dat het evenement op de eerste zondag van september in 2020 níet doorgaat. De corona crisis maakt het dit jaar onmogelijk en onverantwoord om het grootschalige evenement te realiseren. De corona pandemie en de ingestelde maatregelen om het virus te stoppen, raken alle onderdelen van de samenleving. Het openbare leven is nagenoeg stil komen te liggen. Evenementen en samenkomsten zijn ten minste tot 1 juni verboden. De diverse maatregelen hebben ook direct en indirect gevolgen voor de voorbereidende werkzaamheden richting corso 2020.

Voorzitter Jos Jochems: “Ik begrijp dat dit besluit een teleurstelling is voor veel corsobouwers. Het in groepsverband bouwen aan de corsocreaties speelt een grote rol in de levens van veel Zundertse corsoliefhebbers. Wat dat betreft is ‘social distancing’ (sociale afstand houden) in de corsowereld niet onze sterkste kant. Uiteraard is afstand houden nu het állerbelangrijkste om júist elkaar te helpen hier zo snel mogelijk uit te komen.” Het bestuur blijft de ontwikkelingen rondom de pandemie en de maatregelen volgen om, op een verantwoorde manier, mogelijk nog alternatieve activiteiten te realiseren. In het scenario dat er wel dahlia’s zijn, en de maatregelen zijn versoepeld dan biedt dat wellicht kansen om voor de jeugd het kindercorso bijvoorbeeld op een nader te bepalen datum en vorm door te laten gaan. Het zijn ideeën die leven om het corsogevoel op een manier toch nog te kunnen uiten.

Vollenhove – Het bestuur van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) heeft, met pijn in het hart, moeten besluiten dat Corso Vollenhove editie 2020 niet door kan gaan. Dit heeft alles te maken met de huidige coronacrisis waarin wij ons bevinden.

Corso Vollenhove stond gepland op zaterdag 29 augustus 2020. De beslissing om ‘de kleurrijkste dag van het jaar’ niet door te laten gaan, was ontzettend moeilijk. Voorzitter Han Knol: ‘‘Dit doet echt pijn, maar het is een besluit dat niet over één nacht ijs is gegaan. We hebben meerdere gesprekken gevoerd met de betrokken partijen en zijn regelmatig in overleg gegaan als bestuur. Daarbij was onze instelling: als we het doen, dan doen we het goed! Corso Vollenhove staat bekend om kwaliteit. Nadenken over een Corso in een kleinere vorm, dat zagen we dan ook niet zitten.’’

Verschillende factoren hebben geleid tot het besluit om definitief een streep te zetten door Corso Vollenhove 2020. De belangrijkste is onzekerheid. Zo zijn er zorgen over de gezondheid en veiligheid van wagenbouwers, vrijwilligers en publiek. Daarnaast vraagt het organiseren van het jaarlijkse Corso vele maanden van voorbereiding. Door de maatregelen die zijn getroffen rondom het coronavirus, komt deze voorbereiding in de knel. Verschillende wagenbouwgroepen gaven al aan dat het waarschijnlijk niet haalbaar zou zijn om het beoogde idee op het parcours te kunnen krijgen. Tot slot waren er ook nog de financiële risico’s waar rekening mee moest worden gehouden.

De gehele Corsodag van 29 augustus zal dus worden afgelast, inclusief het Kindercorso. Han Knol: ‘‘Veel mensen zullen teleurgesteld zijn, maar gezondheid staat voorop. Het Bloemencorso en Vollenhove zijn al sinds de jaren ’60 met elkaar verbonden. De sociale cohesie rondom onze prachtige traditie is groot. We kijken nu naar wat er wellicht nog mogelijk is. Bijvoorbeeld om de feestweek in augustus wel door te laten gaan. Hetzij in een andere vorm.’’

FRUITCORSO EDITIE 2020 GEANNULEERD
“ALS HET NIET LUKT MET ZIJN ALLEN, DAN MET ZIJN ALLEN NIET”

TIEL – De overheid heeft een verlenging van de maatregelen omtrent het Corona-virus aangekondigd. Dit betekent voor de corsoclubs die met hun voorbereidingen voor het 60e fruitcorso bezig zijn dat er tot minstens 28 april as. niet verder gebouwd kan worden aan de corsowagens. Daarnaast brengt de huidige crisis enorme economische gevolgen met zich mee, waardoor de financiële gezondheid van het Fruitcorso in het gedrang zou kunnen komen. Stichting 4-Stromenland, de organisatie achter het Fruitcorso heeft dan ook besloten editie 2020 te annuleren.

Nare beslissing “Dit is een nare beslissing. Een paar weken geleden hadden we ons niet voor konden stellen dat we hem zouden moeten nemen”, aldus Laurens Verspuij, voorzitter van Stichting 4-Stromenland. “We hebben de afgelopen dagen veel overleg gepleegd met alle betrokkenen. Uiteraard de corsoclubs, maar ook de gemeente en de veiligheidsregio. Als we alles op een rijtje zetten is het duidelijk: het Fruitcorso in 2020 kan niet doorgaan. Enorm jammer voor alle betrokkenen en de vele tienduizenden bezoekers die ieder jaar uit de wijde regio naar de Betuwe komen om van dit prachtige evenement te genieten”.