Hebben we het nu over de allerlaatste Taptoe Groningen waar we als Korpsmuziek te gast waren? Nou, denk het niet. Maar toch stond deze Taptoe volledig in het teken van de laatste keer.
Al vroeg in de avond werden we door voorzitter Hindriks ontvangen in Martini Plaza. Hij
glunderde van oor tot oor want de zaal liep al behoorlijk vol, onder andere met twee volle
supportersbussen uit Stiens, een bus vol supporters uit Katwijk, een grote groep supporters van Advendo, eh Remco uit Sneek en de Fanfarenzug Leinegarde uit Neustadt. Deze laatste deden niet mee aan het programma, maar hadden in d buurt een trainingsweekend en dit was hun avondje uit. Door deze extra belangstelling was dit jaar ook de bovenste ring in Martini Plaza goed gevuld en kon Hendriks rekenen op plm. 3000 bezoekers. Ook onder de genodigden zagen we weer bekende gezichten uit het taptoe wereldje, de voorzitter van Taptoe Delft Kees Garnaat, Jochum Baltjes van Taptoe Stiens, de ere voorzitter van de voormalige Taptoe Leeuwarden, Theun de Vries, de mensen van het ODSC uit Assen, de oud voorzitter van de voormalige CBSD, Wietze Praamstra en natuurlijk ook de oud voorzitter en bestuursleden van Taptoe Groningen, Henk Graafhuis en zijn kompanen. Ook het gezicht van de voormalige impresario Chris Versnel ontbrak in Groningen niet. Elk jaar komt hij nog als gast naar het Noorden van het land. Tussen al die genodigden zit je dan ook al gauw in de ´taptoe sfeer´.
Nadat het dweilorkest “de Ûtlopers” uit Sneek de stemming in de mooie accommodatie van Martini Plaza er in heeft gebracht worden we even voor half acht traditiegetrouw op onze stoel gezet door een opname van de beiaardier van de “Oale Grieze”, de Martinitoren. In zijn carillonconcert zitten flarden van het Groningse volkslied opgenomen, wat voor de echte Groningers wat verwarrend is, gaan we nou staan of niet, uiteindelijk wordt er voor gekozen om het zachtjes mee te zingen. De licht-en geluid regisseur van het programma, Dick Verschuur, mocht vanavond het nieuwe licht van de stichting introduceren en ook voice-overs gebruiken. Dat was in het begin even wennen, waar gaan we met de volgspots naar toe, hoeveel seconden duurt het voordat een voice-over opstart, en hoe krijgen we het carillon uit. Maar dat duurde maar even, al snel konden we genieten van mooi ondersteunend licht en de bijbehorende effecten.
De “Voice of Groningen”, Grietina Nowee, was deze avond ook weer present. Korpsen
zetten al bij voorbaat hun beste beentje voor als Grietina presenteert, want ze zal ze altijd
gul belonen met een positieve feedback op hun optreden. De opening van het programma werd verzorgd door slagwerkensemble “Koningin Wilhelmina”, Delfzijl/Farmsum. Onder leiding van Theo van Kruistum verzorgden deze prijswinnende Groningers een mooi miniconcert. In het Dagblad van het Noorden had voorzitter Hendriks al te kennen gegeven dat de stichting Taptoe Groningen vooral voor goede muziek gaat en niet houdt van tierelantijntjes, geen mensen op stelten of fietsjes, geen acrobaten in touwen. Een pure traditionele taptoe en dat is muziek volgens Hendriks. Toch is dans bijvoorbeeld onlosmakelijk verbonden met muziek, zie ook de twirlteams, de colorguards, etc. En wat zou het mooi geweest zijn om hen naast Wilhelmina uit Delfzijl te zien in deze opening. Want een taptoe moet naast goede muziek ook een visueel spektakel zijn.
De allerlaatste keer
Voor de allerlaatste keer bracht de van Limburg Stirum Band uit Wezep hun show
“BluEmotions”. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw programma. Met het mooie blauwe
licht was het een schitterend plaatje. Een allerlaatste uitvoering, waarbij de Wezepers
misschien hun hoofd al hadden bij hun nieuwe show. De scherpte was er wat vanaf, kleine
slordigheidjes in bewegen en spelen waren te bespeuren. Maar al met al toch een mooie
afsluiter van hun show en een mooi eerste optreden in het programma van deze avond.
Jeugd krijgt ook aandacht in het programma van Taptoe Groningen. En hiervoor waren de
junioren van DVS Katwijk uitgenodigd om naar Groningen te komen. Nou junioren, ze
werken even serieus en strak als de senioren. Goed musicerend en marcherend brengen ze een volwassen programma op de vloer. Bijna mis je soms wat speelsheid en jeugdigheid in hun programma. Voor een groot aantal leden was het deze avond ook de allerlaatste keer, zij gaan over naar de senioren. En voor hun afscheid waren er dan ook veel Katwijkers meegereisd naar Groningen. Een show met als thema “teamwork”, en het oogt en hoort ook als een geheel, teamwork onder geweldige leiding van hun tamboer-maitre. Een groot applaus viel hen ten deel.
Excelsior Renkum had hun aanwezigheid in het programma verdiend door hun optreden
tijdens het ODSC in Assen. Jaarlijks biedt de stichting Taptoe Groningen het best presterende korps tijdens deze wedstrijd een zogenaamde ‘Wildcard”. Dit jaar was deze voor Excelsior. En ze hebben het waar gemaakt. Een indrukwekkende show over wat zich in de oorlogsjaren rondom Renkum heeft afgespeeld, de operatie “Market Garden”. Het verhaal is onder de titel “Airborne” geweldig ten gehore gebracht en vertoond in hun indrukwekkende show. Ik zag deze show voor het eerst en ik was getroffen door de wijze waarop het korps invulling gaf aan dit moeilijke thema. Dacht nog eventjes, hoe zou dat voelen voor alle Oosterburen op de tribune, maar niet te lang, daarvoor was de show te mooi. Jammer, ook deze show was voor de allerlaatste keer. Maar Renkum heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar hun show 2019.
Showband Takostu Stiens, tja, goede wijn behoeft geen krans. Maar toch ook even aandacht voor het optreden van deze WMC kampioen. Hun “love story” werd vanavond ook voor de allerlaatste keer op de vloer gebracht. Ook Takostu waagt zich in 2019 aan een nieuw programma. Voor de laatste keer was er deze avond een huwelijksaanzoek, en natuurlijk hadden we verwacht dat dit laatste aanzoek in de afmars wel zou leiden tot de
“bruiloftsmars”. Maar niets van dat alles. Achteraf hoorden we van bandmanager van Takostu, Johan Visser dat het laatste aanzoek deze avond waarschijnlijk met “nee” is beantwoordt. Dus ook nu weer de normale afmars, van een mooie, goed uitgevoerde show, waar niet alleen hun meegereisde 70 supporters van genoten.
Nadat de Ûtlopers ook in de pauze het publiek enthousiast hielden begonnen we aan het
zwart/witte gedeelte van de avond. De kleuren blauw en rood van voor de pauze waren
door de lichtregie o.a. ingeruild voor een paarse gloed, zodat de zwart/witte uniformen van de drie korpsen na de pauze van meer kleur werden voorzien.
Als eerste kwam Exempel uit Empel op de vloer. Een lange reis uit Brabant, en dezelfde weg moest ‘s nachts ook weer opnieuw afgelegd worden, zodat de muzikanten op de 11e van de 11e tijdig hun bijdrage aan de carnavalsactiviteiten konden leveren. Exempel leverde een degelijke show, ze ging als een goede geoliede machine over de vloer. Soms was hun volume, vooral van het vele scherp koper, meer afgestemd op een buitenoptreden. Toch mocht dit ons plezier om te kijken en te luisteren niet drukken. Hun show was niet voor het laatst, maar ik denk dat het niet de allerlaatste keer is dat Exempel naar Groningen komt. Zolang de taptoe maar niet op de 11e van de 11e wordt georganiseerd.
Het werd onrustig op de tribune, veel Snekers hadden zich verzameld in Groningen om te
genieten van Advendo Sneek, maar vooral ook omdat het de allerlaatste keer was dat
Remco Veldhuizen de leiding had over dit korps. Het mediateam van Advendo zat op
scherp. Maar eerst werd er een degelijke show uitgevoerd. Typisch Advendo stijl, geen
thema of zo, gewoon goede muziek in een flitsende choreografie. Een choreografie waarin
ook afscheidnemende Remco zijn plekje invulde. Ook typisch Advendo, die zonder de
dirigeerkunst gewoon door kan denderen. Of dit er toe zal leiden dat ze na het tijdperk
Remco zonder tamboer-maitre verder kunnen, ik denk het niet. Op cruciale momenten is
een dirigent zeker nodig. Remco heeft dat al die jaren geweldig gedaan. Na afloop van deze allerlaatste keer voor hem werd hij toegesproken door de voorzitter van Advendo. Mooi dat dat kon tijdens deze taptoe. Na alle lovende woorden legde Remco zelf uit waarom hij stopte, omdat er voor hem nog belangrijker zaken waren in het leven, zoals zijn gezin, dat hem bij zijn afscheidswoord terzijde stond, maar ook zijn geloof, waar hij voor uit wilde komen en het getuigt van moed dat hij voor het aanwezige publiek hier over vertelde. Zijn voorganger, Bennie Hoogstra, was een icoon, maar dat geldt ook zeker voor Remco Veldhuizen. Een groot applaus voor hem en natuurlijk ook het korps voor hun bijdrage in deze avond.
Kunst & Genoegen uit Leiden had vooraf niets opzienbarends voor de allerlaatste keer. Behalve dat ze als allerlaatste optraden in het programma en ook K&G afscheid neemt van 8 spelende leden. Op indrukwekkende wijze namen ze ons weer mee in “Another Night at the Opera”. Musicerend op hoog niveau, soms snoei-hard maar tegelijk ook loepzuiver, bewegend als een perfecte machine, zingend zoals in een opera behoort, het was er weer, allemaal. Wat moet je verder zeggen van een performance op top-nivo, het is knap om er te komen maar zeker ook om dit jaar na jaar vol te houden. Genoten van hun optreden en dat gold voor denk ik alle aanwezigen, getuige het grote applaus dat ze ontvingen voor hun bijdrage.
Met Showband Takostu als WMC marsparade kampioen in huis moest dat natuurlijk nog wel even in een verkorte versie op de vloer gebracht worden. Misschien ook wel voor het laatst zagen we oa de Wooden soldiers, Magic, Miss Marple en tot slot Ice Age. Takostu gaf deze “kleine” toegift voordat de finale van de Taptoe begon. Op de klanken van de Martinimars over maar de finale. Excelsior Renkum had speciaal deze Groninger mars ingestuurd en dat was niet voor niets, want het Groninger Volkslied dat onderdeel uitmaakt van dit arrangement werd uit volle borst meegezonden door het Groningse publiek. Mooi dat zo’n Gelders korps dit in deze provincie teweeg kan brengen. De finale stond traditiegetrouw onder leiding van Abel Zuidema. Tijdens het koraal “Blijf bij mij Heer” moest ik automatisch nog even denken aan Remco uit Sneek. De finale duurde lang, want alle tamboer-maitres namen niet alleen afscheid van het publiek, ook van Remco Veldhuizen. Het zij hem gegund.
Na afloop was het nog even nagenieten van deze mooie avond. De allerlaatste taptoe
Groningen, nee zeker niet, want het is al één van de allerlaatste top taptoes in Noord
Nederland. En deze willen we niet graag missen.
Redactie Korpsmuziek/PvH