Goedemorgen, inmiddels goedemiddag!, we zijn vandaag te gast bij het ODSC in Assen. Piet van Houten en Cor Vosseberg zullen de optredens tijdens het dagprogramma ‘kritisch doch positief’ bekijken en daarvan per deelnemer een verslag(je) maken. We proberen deze zo snel mogelijk hier online te zetten.

Tijdens de wedstrijd overdag wordt er in de Championshipsklasse  gestreden om de titel “Nederlands kampioen Show 2019”. Tijdens de avond wedstrijd gaat alles over de kop, komen er de beste uit de  Starklasse bij, ziet de puntentelling er anders uit en komt daar de “ODSC Kampioen 2019” uit. Dat kan dus heel goed een ander korps zijn dan de Nederlands kampioen van overdag. Daarnaast zal er tijdens de prijsuitreiking overdag een wildcard uitgereikt worden voor deelname aan Taptoe Groningen die jaarlijks in november plaatsvindt.

==========RECAPS=========

==========VERSLAG========

Tijdens de finals in de avond wedstrijden wist KTK ook de hoogste scores binnen te halen. Het Kamper Trompetterkorps won daarmee ook de ODSC 2019 titel.

Uitslag: KTK 1033, Marum 952, Mercurius Assen 932, Oranje IJsselmuiden 889, Dindua Oldekerk 837, Victory de Haag 774.

Championshipsklasse
1e 74.04 pnt Kamper Trompetter Korps Kampen Nederlands kampioen Show 2019
2e 63.83 pnt Showband Marum Marum

Starklasse
1e 70.88 pnt Mercurius Marching Showband Assen
2e 66.11 pnt. Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden
3e 64.92 pnt Showkorps Dindua Oldekerk
4e 63.13 pnt. Show- & Marchingband Victory Den Haag
5e 61.25 pnt. Showband VIOS Mijdrecht
6e 60.42 pnt. Showkorps Oefening & Volharding Nuenen
7e 58.08 pnt. Drum- en Showfanfare CMH Menaldum

Juniorklasse
1e 79,33 pnt Jong Pasveer Leeuwarden
2e 68,54 pnt Jeugdkorps Crescendo Opende
3e 54,58 pnt. Jeugd CMV Hosanna Harlingen

Wildcard voor Taptoe Groningen: Jong Pasveer Leeuwarden.

Wachten op de punten… We zijn benieuwd naar de reacties van de korpsen op het nieuwe beoordelingssysteem en de bredere range qua scores die de jury kan gebruiken. het zal naar verwachting gaan lijken op schoolcijfers. Een zes is voldoende, en een zeven is goed gedaan. We zijn erg benieuwd en in afwachting.

Alle optredens zijn terug te kijken op het Youtube kanaal van Korpsspot Nederland
Vóór het avondprogramma trad de Stienstraband uit Assen op. De Stienstraband is een orkest van enthousiaste mensen met verstandelijke beperkingen.

16.55 uur. Kamper Trompetter Korps Kampen olv Marcel Groeneveld met hun show ‘Boundaries’. KTK komt enigszins verlaat het veld op, ze hadden een klapband bij Zwolle en ze moest wachten op instrumenten maar gelukkig hebben ze het alsnog gehaald. Hun show gaat over grenzen en grens verleggen en de eerste grens zien we midden op het veld liggen. Met veel sound begint KTK aan het verkennen van deze- en hun eigen grenzen. Een groot front ensemble ondersteunt de vertolking van het verhaal. Met de mars “The Bringer of War”, muziek van Gustav Holst, moet de eerste grens geslecht worden. De slagwerkers zijn de eersten die er over gaan. Met een lange ballad worden we muzikaal goed bediend maar het duurt wel lang voor we ook wat zien. Het effect van de grenslijn wordt goed ingezet in het programma maar hoe langer het programma duurt wordt het ook een herhaling van facetten. KTK, een goed klinkend korps, waar je dan ook graag een selfie mee maakt aan het eind van de show. Daar is ook alle tijd voor, omdat de elektronica het even van hun overneemt,. Een mooi programma waarin we veel gehoord hebben maar soms ook wat mistten in het zien. Ook het Kamper Trompetter korps gebruikte een voor hun vaak klein speelveld, gegroepeerd, we zien ze met dit aantal muzikanten graag op een grotere, indrukwekkende staging.

16.30 uur. Showband Marum, ze vertellen met hun show “Retrospection” het levensverhaal maar dan in spiegelbeeld. Het onvermijdelijke, trouwen, liefde en jong zijn trekt ons in omgekeerde volgorde voorbij. Leiding Eric Westerik en instructieteam. Marum is één van de twee deelnemers in de Chamionshipsklasse, =50% kans op de winst. Showband Marum gebruikt het ODSC als tussenstop richting de WAMSB Championships in Calgary Canada begin juli. De uitnodiging kregen ze tijdens het laatst gehouden WMC toen ze in Limburg samen optraden met de Calgary Stampedeband. olv van Gezina Wils start Marum met een opening waarin een strakke bijdrage van de guard wordt geleverd. Marum begint in hun show aan het eind van het leven en dat zetten ze zo overtuigend mogelijk neer, veel variatie in beweging waarbij ze proberen de muziek zo goed mogelijk uit te beelden. In de drukke soms fragmentarische show is “Nesson Dorma” met daarin een mooie bariton solo een mooi rustpunt. Het brengt ons ook in een heel andere sfeer, een solist, mooi gespeeld, goed overgenomen door het orkest. De guard speelt een belangrijke en sterke rol in deze show. Dat deze show veel energie vraagt van de Marummers is goed te zien aan het einde van het programma. In tegenstelling tot veel andere deelnemers worden er meer risico’s genomen door het veld groot te houden. Een programma waar zeker nog hard aan geschaafd gaat worden richting Calgory, waar ze willen vlammen. We wensen ze veel succes in Canada.

16.00 uur. Show- & marchingband Victory Den Haag, “Latin in Blue”, maitre Marco Hofman. De laatste deelnemer in de Starklasse. Victory begint met een wijdse opening, opgesteld op de flanken van het speelveld, met een snare, soeza en trompettist op het midden, kan het niet anders dat we met een Bolero van Ravel beginnen. Het begin is een beetje onzeker en gezamenlijk klinkt het niet helemaal zoals het zou moeten. Dat wordt snel beter zodra de muzikanten elkaar gevonden hebben op het veld. Geen Bolero van 12 minuten of langer maar korter deze keer, als intro gebruikt om in een hogere versnelling te komen richting de latijnse sferen die ze ons beloofden. Hopelijk komt het echt tot swing, iets wat Victory nog niet te pakken heeft. We horen Latin maar we zien het niet altijd. Een mooie trompet solo brengt de club op een langzamer nummer wat Victory goed past, zowel om te spelen als in te bewegen. We zien een mooie show en als het Victory lukt om in het laatste nummer nog een Latin swing sousje in de beweging er aan toe te voegen, dan hebben ze een mooi product in handen. Het laatste deel is misschien een opmaat in de goede richting, daar was het allemaal wat gedurfder.

15.40 uur, Show- & Drumfanfare Oranje IJsselmuiden. De naam van de show is  ‘OCULUS’, een show waarin ze contrasten willen laten zien en horen. Maitre is Harold Krikke. Op de basedrums komt Oranje het veld op, met reeds neergezette podiumdelen creëren ze bij ons een verwachting. De show begint met de percussie op het podium, mooi, verrassend. of.. we hebben de indruk dat we eigenlijk nu pas de opmars zitten te bekijken. Reset!, in contrasten denken; Mooie klanken nemen ons mee in de eigenlijke show. En zoals gezegd de contrasten zullen ons leiden. Na gebruik gemaakt te hebben van de podium delen, het lijken vleugels, zijn ze verplaatst naar de zijkanten. Oranje brengt ons nu een nieuwe sfeer. Gaan we naar een samba of…?.. de slagwerkers weten het wel… Door de podiumdelen is het speelveld kleiner geworden voor 50 muzikanten, en de Oranje leden krioelen voor onze ogen. Soms is de structuur van de show niet zichtbaar en lijkt veel hetzelfde. Muzikaal blijft het goed staan en is het lekker luisteren naar deze volle club met een mooie bezetting. Wel een beetje tricky met twee solisten zover uit elkaar. De dieptrom met fluiten brengt ons even in het Maritieme gevoel, iets wat goed past bij de uniformering van het korps, we zien nu meer structuur, het wordt doorzichtiger, vol in sound, een Oranje zoals we vooraf hadden gehoopt en verwacht. Genoten van deze show.

15.20 uur, Showkorps O&V Nuenen. olv Carine Bartholomeus en Anne van Nistelrooy. De show is getiteld “Generations”. O&V heeft stoelen meegenomen het veld op. Mogen we een concert verwachten?, een 5e Symfonie van Beethoven ?. Slagwerkers en de meiden van de guard vermaken zich ondertussen links achter op het veld. De O&V blaasgroep zit, maar als een show zien gebaseerd op meerdere generaties zal dat niet lang duren. Het dirigeer stokje komt er aan te pas, maar de maestro raakt al snel de controle kwijt, het orkest wil het veld in. Met “Fanfare for the coming man”, gaan ze voor een andere aanpak. Mooie grote Figuraties met een geïntegreerde guard nemen ze ons mee naar een volgende generatie. Ook de maestro is weer enthousiast en muzikaal heeft ze het goed op orde. O&V beweegt veel en goed. De ons reeds bekende bollen komen ook weer voorbij, altijd weer een leuk effect, van klein naar groot en omgekeerd. De stoelen worden nog eens goed benut die dat theatraal doet, en zo zijn we bij de derde generatie aangekomen, Dit deel wordt energiek en vol passie uitgevoerd, maar dat eist ook zijn muzikale tol in het slot nummer. Ondanks dat laatste hebben we genoten van een mooie show.

14.55 uur, VIOS Mijdrecht, olv John Mayenburg. VIOS komt in minder gebruikelijke, maar mooie  kleuren het veld op, Paars en zwart, vandaar ook de bijnaam de “Paarse bikkels”. Hun show is getiteld “Can’t take my Eyes”. Vol overtuiging start VIOS met haar show. Jammer dat het nog niet helemaal zo klinkt, het aansluitende deel is meer één geheel en daar hebben de muzikanten meer balans gevonden. Een leuk slagwerk gedeelte met een drill van de blazers volgt in een mooi onderdeel van de show. Een trompet solo brengt het geheel weer bij elkaar in “The Lion Kings Circle of Life”. Dit stuk wordt erg netjes uitgevoerd. In de figuraties is het niet erg spannend, VIOS does not take our eyes in that maar, in tijdens de titelsong wat verrassend wordt gezongen pakken ze het toch terug. Ook nog omdat ze er een solo trompettist aan toevoegen. Het lijkt net alsof VIOS het nu wel aandurft om wat vrijer in beweging te zijn. En zo kunnen we nog genieten van een mooi spannend deel tot aan het eind van de show. Al met al hebben we overall een leuke show gezien.

14.35 uur, Mercurius Marchingband Assen, maitre van de dag; Simon Visser. Hans Feeburg schittert vandaag op de bekkens. Mercurius wil ons vandaag meenemen in hun show “Disney Favorits”. Een aaneenschakeling van allerlei melodieën uit de Disney wereld. Aaneengesmeed tot een gevarieerd en dynamisch muzikaal boek. Door afwisselingen blijft het geheel het publiek boeien, iets wat de Assenaren belangrijk vinden. Beweging is daarop afgestemd, ze willen laten zien wat we horen. De zwenkingen en lijnen kunnen strakker en in de eerste helft van de show zien we erg veel brede linies. Muzikaal blijft het goed in balans maar iets meer verassing in de figuraties zou net wat extra toevoegen. Mercurius gaat wel erg voor de veilige regel, zodat ze het muzikaal sterk kunnen vertolken. Een beetje dixyland brengt ons niet helemaal op andere gedachten. Met de Muppetshow lukt dat beter en het lijkt dat de deur nu is opengezet voor een frivoler aanpak. Mercurius heeft hiermee wel het eerste zonnetje op het veld gebracht. En zoals ze zelf zeggen, “ze leefden nog lang en gelukkig”.

Ondertussen worden we hier goed verzorgd door de organisatie. Vrijwilligers bedankt, je kunt het niet vaak genoeg zeggen, zonder vrijwilligers geen evenementen!!

14.15 uur, Showkorps DINDUA Oldekerk olv Bart Wolters. Dindua komt opnieuw het veld op met een deur, maar nu een draaideur. Ook voor Dindua draait de wereld door en dat doen ze dit jaar met hun show “The Door”. Het verhaal van het leven vol verschillende emoties. Mooi melodisch slagwerk brengt ons de eerste emotie. Goed ondersteund door de guard. De sfeer veranderd zodra de rifles worden ingebracht. Muzikaal is het mooi in balans en er wordt goed gemusiceerd, ook de guard laat sterke effecten zien, strak en theatraal uitgevoerd. Zodra de rode vlag in het veld komt wordt de hele show nog spannender, het klopt, Dindua loodst ons door allerlei emoties zoals vooraf was beloofd. Veel variatie, tempo wisselingen en met het nummer ‘Firebird’ weten we ondertussen dat het leven één grote draaideur is waarmee we op een mooi einde van deze emotionele reis door het leven komen. Een gul applaus van het publiek wordt de Oldekerkers gegund.

 

13.50 uur, Drum- en Showfanfare CMH Menaldum. Leiding: Benjamin Veldhuizen en Jurian Kampstra. Er waait een frisse wind over het veld als CMH het ‘toneel’ betreed. Gelukkig blijft het droog en zal de show niet verregend worden. CMH, een mooi geheel, met colorguard, strak in uniformering. Jammer dat de opmars wat eentonig is, wat meer bravoure het veld op zou passen bij dit korps. Hun show heet “Rock On”. We gaan het hopelijk zien en horen. Op basis van de titel van de show, hadden we een iets minder ingetogen begin verwacht maar het geheel beweegt goed en met een slagwerk deel wordt er meer rockpower in de show gebracht. Versterkt met een aantal visuele effecten uitgevoerd door guard en band daveren we door. De vlaggen staat strak door een straffe wind en de Menaldumers hebben een sound die ondanks de wind goed in balans blijft. Toch in de zachte gedeeltes soms even niet. In de figuraties zien we invloeden uit Sneek, hoe kan het ook anders met een Sneker instructieteam. Het past goed bij dit korps en show. De bewegingsvaardigheid die er bij hoort, daar moet nog aan gewerkt worden. Jammer vinden we het dat zo’n mooie guard niet meer geïntegreerd is in de show, daar liggen wel kansen. Muzikaal blijft het goed overeind en er zit behoorlijk afwisseling in het repertoire. Eindelijk een echt rock nummer, You give love a bad name van Jon Bon Jovi. Deze wordt overtuigend gebracht en brengt het geheel naar het eind van de show. CMH Menaldum heeft een leuke show die op taptoes in Nederland niet zou misstaan. Wat de jury gaat zeggen, dat horen we later..

13.30 uur, Jong Pasveer Leeuwarden, Tara Rodenhuis is de Maïtre. In de bekende Pasveer stijl komen de jeugdige Leeuwarders het veld op. Met hun show zijn ze “#MovingForward”. En dat doen ze met een slagwerkstuk van hun grote voorbeeld Sjoerd Westra, een mooie ballad, diverse Pasveer klassiekers en “Get on your Feet” van Gloria Estefan. Daarmee gaat Jong Pasveer onderweg. Met een mooie fluitsolo komt de show indrukwekkend opgang. Overgenomen door strak slagwerk beweegt het geheel zicht voorwaarts. Het ziet er allemaal strak en gelikt uit en met gebruik van mooie stem effecten maken ze het bijzonder. Mooie figuraties, vierkanten die subliem weten te kantelen, lijnen die vervormen en verschuiven. We zien een show die keurig wordt uitgevoerd. Het heeft allemaal een hoog afwerking nivo. Tussendoor laten de fluitisten zien dat dansen hun ook goed afgaat. “Get on your Feet” van Estefan had wat ons betreft wel wat frivoler in beweging mogen zijn, de muziek nodigt hiertoe uit. maar goed, dat gaat de pret niet drukken, de show gaat onverminderd door met oa een mooie snare solo en zo naar een spetterend eind. Een gave show en een gul applaus van het publiek. Jong Pasveer komt uit in de jeugdklasse, voorgaande ODSC’s in de basisklasse. Wat ons betreft had Jong Pasveer best in de Starklasse uit kunnen komen in de voorbereiding naar het NK voor Jeugdkorpsen eind van de maand in Huizen.

13.00 uur, Jeugdkorps Crescendo uit Opende, leiding Leonard Tolsma, Martin Groen en Frieda Helmholt. Een Jeugdband die zich voorbereid op de bicycle showband vandaar ook de fietsen in de show. Na een ferme opmars wordt er een brede linie ingenomen op het veld. olv Antje van der Veen wordt er gestart met een spannende opbouw. Slagwerk gevolgd door mooi klinkende blazers. Blazers die ons ook verassen met enige techniek in hun spel, een kleurig geheel, rood, blauw en geel en ze schromen niet enige tempowisselingen aan te gaan. Een mooi intermezzo van twee saxofonisten ondersteunt het geheel en het publiek klapt mee. Niet alleen lopen de Openders netjes, er gaat ook nog gefietst worden. Op muziek van Katie, 99 Melua Bicycles in Beijing, wordt een ode aan de fiets gebracht. Een dan fietsen, twee trombone spelers willen maar als te graag, jammer dat het zo kort duurt, als ze dan toch niet fietsen mogen, spelen beide heren een solo voor publiek. Er is veel variatie in de figuratie met oa hardlopen en dan toch opnieuw even op de fiets. Ze hebben ongelofelijke haast, dat is wat we horen. waarom?, om z.s.m. aan het eind van hun show te komen. Leuke reacties van het publiek, nu de jury nog.

12.30 uur, We gaan beginnen met de jeugd van CMV Hosanna Harlingen. Eerst wordt even de jury voorgesteld door Wietze Praamstra. Hij zegt hier ook gelijk dat het jury boxen systeem is veranderd en wenst de jury veel succes vandaag. Vandaag zal René van Dijke voor het laatst jureren, een speciaal woord wordt aan hem gericht.

Als eerste betreden de Harlingers het veld, een jeugdige club met 16 leden. Leiding Bram Jorissen. Slagwerkers met een zwarte cap en melodisch met rode bandages, waarom dat wordt later duidelijk. Inge Haasbeek aan het woord, de ladyspeakster spreekt ze moed in, ze brengen namelijk een show met een strijd tussen burger en militairen getiteld “Make Love, Not War”. In het begin van de show worden de burgers ingesloten door de militairen maar nadat ze uit de cirkel zijn gebroken blijven de groepen elkaar regelmatig opzoek en vermengen ze zich tot één geheel. Het gaat allemaal heel gemoedelijk en echte strijd hebben we nog niet  gezien, gelukkig blijven ze vriendelijk voor elkaar. De show krijgt steeds meer vaart en dynamiek nadat de eerste zenuwen zijn weggespeeld. Aan het eind van de show kiezen ze voor één vlag, een vlag die één van de malletspelers in het programma brengt en waarmee deze uitbundig staat de zwaaien. Niet alleen in de show is gezamenlijkheid gekomen, ook is het samenspel sterk verbeterd. Als de Harlingers dit wat strakker weten uitvoeren, in de figuratie meer spanning weet brengen dan heeft de jeugd van Hosanna een lekkere show om publiek te vermaken.

12.22 uur, De tribunes lopen aardig vol, de eerste deelnemers is bezig met de yardborden. We hebben kort met de jury gesproken en er wordt een nieuw systeem gehanteerd, dus niet het bekende boxensysteem. Een nieuwe naam; Placemats. Dit heeft ook te maken met het niet kunnen promoveren of degraderen. Daarmee wordt de range van punten breder en lijkt het er op dat dit uit gaat komen op een zelfde uitslagen gedachte als het WMC. Kort gezegd; een zes is voldoende, een acht heel goed. We moeten afwachten wat het gaat worden en we zoeken naar meer informatie. Uiteindelijk moet het een learning curved systeem opleveren. Later hier meer over….

 

Vandaag in competitie:

Juniorklasse
Jong Pasveer Leeuwarden
Jeugdkorps Crescendo Opende
Jeugd CMV Hosanna Harlingen

Starklasse
Show- & Marchingband Victory Den Haag
Showkorps Dindua Oldekerk
Showkorps Oefening & Volharding Nuenen
Mercurius Marching Showband Assen
Drum- en Showfanfare CMH Menaldum
Showband VIOS Mijdrecht
Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden

Championshipsklasse
Showband Marum Marum
Kamper Trompetter Korps Kampen

De Jury
Jeugd- Basis- Midden- en Topklasse Open Nederlands Kampioenschap Show:-
Overall Effect 1: Rene van Dijke
Overall Effect 2: Berend Jan de Vries
Music Ensemble:Rob Balfoort
Music Performance 1: Rene Leckie
Music Performance 2:Jelle Roeper
Visual Ensemble:Edwin Beens (voorzitter)
Visual Performance: Kees Vossenberg

Wijziging klassen
Het reglement kent een nieuwe indeling van klassen, nl. Kidsklasse, Juniorklasse, Starklasse en Championklasse. Voor de verschillende klassen zijn in het reglement karakteristieken beschreven, op basis waarvan een korps een keuze kan maken om in te schrijven in de klasse die het best bij hen past.

Geen promotie-degradatie regeling
De tweede belangrijke wijziging is dat in het nieuwe reglement de promotie-degradatie regeling is vervallen. Een deelnemende vereniging kan dus in principe zelf beslissen in welke klasse men wil uitkomen.

Het nieuwe reglement is hier te downloaden: Reglement Show 2019.

Nederlands kampioenen van voorgaande ODSC edities

2018 Excelcior Renkum
2017 Kamper Trompetterkorps
2016 Kamper Trompetterkorps
2015 Kamper Trompetterkorps
2014 Rijnmondband Schiedam
2013 Drum & Bugle Corps Jubal Dordrecht
2012 Adest Musica Sassenheim