DOKA Taptoe Marknesse 4 september 2021 Fotoreportage en verslag door Ite Troelstra

Op 4 September 2021 was er ter ere van het 60 +1 jaar bestaan van drumfanfare DOKA uit Marknesse hun jubileum taptoe. De eerste taptoe na 1,5 jaar.

Div korpsen uit alle windstreken: Jong Pasveer uit Leeuwarden, Exempel uit Empel, Pegasus pipes en drums uit Barneveld en show en drumfanfare Oranje uit IJsselmuiden waren afgereisd naar Marknesse om deel te nemen aan de taptoe.

Na een mooie rondgang door het dorp kon de taptoe beginnen. Het jubillerende korps drumfanfare DOKA was als eerst. Vol energie lieten ze hun kunsten zien en horen. Ten opzichte van de andere orkesten zijn ze niet heel groot maar de muzikaliteit spatte er vanaf. Korpsmuziek feliciteert jullie en hoopt jullie nog vaker te kunnen bewonderen.

Toen was het de beurt aan de jongen en meisjes van Jong Pasveer. Zij kwamen op met grote Japanse trommels, was erg indrukwekkend. De ruin 50 muzikanten trommelden erop los. Met een ingewikkelde choreografie wat het erg leuk om naar te kijken.

Na jong Pasveer was het de beurt aan Exempel. Exempel zette een goede show neer. Het veld was iets aan de kleine kant voor de show van Exempel, maar de 55 Lyons wisten hier goed mee om te gaan. Het warme geluid van Exempel wat door Marknesse galmde deed bij veel toeschouwers kippenvel doen opkomen. Na de laatste klanken kreeg Exempel dan ook een luid applaus.

Pegasus was als vierde. Zij kwamen op met hun traditionele schotse uniformen maakten een cirkel als beginpose. Pegasus lieten de klanken horen van de doedelzakken ondersteund door de lekkere diepe base drum, tenor drum en niet te vergeten de schotse snaredrum. De rust en de cadans was hoorbaar. Pegasus was een mooie aanvulling voor deze taptoe.

Als laatste Oranje IJsselmuiden. Dit 52 tellende muzikanten is een graag geziene gast op diverse taptoes in het land. Met de strakke exercitie kwamen ze op. De uitstraling van dit orkest is erg goed. Oranje neemt haar plek in rond een groot oranje hard.

Oranje is druk bezig met het instuderen van hun nieuwe show “Four”. Het publiek had de primeur om te kunnen genieten van de prachtige klanken van de nieuwe show. Met strakke exercitie kwamen ze weer in korpsformatie om zich klaar te maken voor de finale.

De finale: Voor de laatste keer kon het publiek genieten van de korpsen die naast elkaar op het veld stonden. Gezamenlijk werd Highland Cathedral gespeeld gevolgd door “Blijf bij mij Heer” Vanaf een balkon werd het taptoesignaal gespeeld, gevolgd door het Wilhelmus.

Al met al een geslaagde taptoe.