Drum- & Showband MCC is slachtoffer geworden van cybercrime en daardoor €12.500,- armer.  De muziekvereniging wil het geld terughalen met een inzamelingsactie én hoopt de schaamte rondom het onderwerp wat weg te nemen. De online actie die is opgezet is terug te vinden via de link: https://steunactie.nl/actie/help-drum-showband-mcc-laren-na-cybercrime-aanval/-35709

Voorzitter Erwin van den Berg legt uit hoe snel zo’n oplichting online kan gaan. “De penningsmeester kreeg een berichtje van de Kamer van Koophandel met een linkje en werd daarna door de ‘bank’ gebeld om wat er in dat bericht stond te bevestigen. Dan zitten ze al in je telefoon en computer. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar er werden vervolgens grote bedragen afgeschreven. In totaal wel €12.500,-. Dat viel op bij de echte bank en die trok gelukkig snel aan de bel.

Onderzoek

De vereniging maakte hierna melding bij de politie, die een deel van de €12.500,- terug heeft kunnen halen. Maar de vereniging mist nog steeds €9500,- Het onderzoek van de politie loopt nog, maar de kans dat de vereniging het geld terugziet, is klein. “Omdat je zelf  iets hebt ‘bevestigd’, is dat lastiger dan wanneer je bijvoorbeeld gehackt bent. Maar als ze de dader kunnen traceren, geeft dat ook al een goed gevoel.

Via een online inzamelingsactie hoopt MCC het verloren bedrag terug te krijgen. De teller staat na twee dagen al op meer dan €3100,- “We willen het geld graag terug, maar we willen ook de mensen waarschuwen. Je hoort zo vaak dat de bank niet zomaar contact met je opneemt via de telefoon, maar toch vergeet je dat soms als het logisch lijkt.”

Open kaart

Door open kaart te spelen over de oplichting hoopt de vereniging daarnaast wat schaamte van het onderwerp weg te nemen. “Je denkt als je het overkomt: wat suf. Maar het kan écht iedereen overkomen. Niet alleen als privépersoon, maar ook als vereniging.