Het zal niemand ontgaan zijn, de DCE finals worden dit jaar in Enschede gehouden. Een gemeente van 160.000 inwoners en ruim 160 nationaliteiten. De gemeente Enschede werkt samen in de Regio Twente en is deelnemer van het eerste uur aan de EUREGIO, het eerste regionale grensoverschrijdende samenwerkingsverband in Europa. Wat wil je nog meer als Drum Corps Europe!. Stadion de Grolsch Veste biedt meer plaats dan het Parkstadstadion aan drum corps fans én showband fans en past perfect bij de ambities die DCE heeft. Een ander groot voordeel van deze locatie is de uitstekende bereikbaarheid. Aan de achterzijde grenst het direct aan een NS station en 1 stop verder sta je midden in Enschede. Vanaf Schiphol is er een treinverbinding voor degenen die zonder auto vanuit het buitenland komen. Momenteel telt de line up zo’n 16 corps uit verschillende landen. Met Rob van Koningshoven, voorzitter DCE, hielden we onlangs een interview.

Rob, je bent erg enthousiast over de nieuwe locatie, er zitten veel voordelen aan voor de bezoekers, wat gaan de muzikanten er van merken? Iedereen die lid is geweest van een muziekvereniging kent wel dat speciale gevoel wanneer je voor een groot publiek mag spelen, die enthousiast op je optreden reageert. DCE werkt er met man en macht aan om de leden van de deelnemers dat speciale gevoel te geven. Het stadion biedt plaats aan 3x zoveel toeschouwers dan Kerkrade. Daarmee kan het in potentie het grootste evenement in de drum corps geschiedenis van Europa worden. Maar ook in Nederland is de Grolsch Veste natuurlijk een locatie waar iedereen graag wil spelen.

-De ambities van DCE als organisatie zijn veranderd- of bijgesteld. Wat bedoel je daar mee? We weten allemaal dat het in stand houden van een muziekvereniging, zeker in financiële zin, geen sinecure is. Door het wedstrijdelement, wat in drum corps zit opgesloten, is drum corps nog kapitaalsintensiever dan andere muziek vormen. Om rendement uit je show te halen is immers het wedstrijdelement toegevoegd. Dat brengt echter ook extra investeringen met zich mee. Drum Corps Europe wil graag omstandigheden creëren, waarin zij als organisatie een bijdrage kan leveren aan de financiële positie van deelnemers. Of anders gezegd: wedstrijden moeten, net als bijvoorbeeld een taptoe, geld voor de deelnemers opleveren in plaats van geld kosten.

-In een gesprek van een half jaar geleden hebben we het al eens gehad over ideeën om traditionele Show- & Marchingbands te betrekken. Wat is voor jullie de aanleiding- en het doel om dat te doen?

Tweeledig:

1. Uiteraard kunnen we van elkaar leren. Door informatie uit te wisselen worden we er allemaal wijzer van;

2. Wij zijn op zoek naar een breder publiek. Die moet je dan een programma kunnen bieden wat ook aansluit bij hun interesse. Door showbands aan het programma toe te voegen, denken we een programma aan te kunnen bieden wat ook interessant is voor showband liefhebbers. Bovendien zien we dat de scheidslijn de afgelopen jaren steeds kleiner wordt. Denk aan “frontfacing show”; identieker instrumentarium etc. De ervaring leert dat muziekliefhebbers zowel een goede showband als een goed drum corps kunnen waarderen.

-Ik zie in de line-up Show- & Marchingband Juliana Amersfoort verschijnen.  “Hoe meer traditioneel wil je het hebben”We hebben contact gezocht met verschillende showbands uit Nederland. Allen waren meteen enthousiast over het idee, maar bij een aantal liep het stuk op beschikbaarheid. Wij waren ontzettend verrast door het grote enthousiasme van Juliana. Die wilden absoluut in de Grolsch Veste spelen en deelnemen aan ons evenement. Op de presentatie avond die we onlangs hebben bijgewoond, zagen wij een enthousiaste, jonge groep met een leuke show. Bovendien bleken er in de gelederen van Juliana al een flink aantal drum corps fans te zijn. Alles bij elkaar hadden wij elkaar snel gevonden in een mooie samenwerking.

Zijn er dit jaar meer ‘Korpsen’ uit de traditionele hoek te verwachten verwachten? We zijn in onderhandeling met nog een showband. Ook die waren van meet af aan verrassend enthousiast. Zodra we daar definitieve afspraken mee hebben gemaakt, melden we dat natuurlijk meteen….

-Hoe zal de jury omgaan met een Marchingband vs Drumcorps. Worden ze vooraf geïnstrueerd, komt er een aangepast manual? Het is niet de bedoeling dat showbands mee gaan doen aan onze wedstrijden. Dat hebben ze, zonder uitzondering, allen meteen aangegeven en is ook niet onze intentie. Het kan hooguit zo zijn dat de jury hun commentaar inspreekt en de showband daarmee een visie vanuit een andere invalshoek meekrijgt.

-“Op de stoel van de duivel”; We kennen Drumcorps doorgaans als een ‘eigen feestje voor incrowd’ , hoe reageren- of hoe denk je dat de Drumcorps- en de fans/supporters op deze deelnemer(s) gaan reageren? Heel goed! Ik heb persoonlijk ervaring met het evenement wat we ter gelegenheid van het bezoek van The Blue Devils in Breda hebben georganiseerd. Die avond was een 50/50 mengeling van drum corps en showbands. In tegenstelling tot wat veel mensen wellicht denken was dat een zeer succesvolle avond, met name de reacties over en weer van het publiek. En we weten inmiddels dat er ook vanuit de showcorps wereld veel supporters op de DCE finals afkomen.

Laten we er met z’n allen het grootste muziekfeest van Nederland van maken!

Juliana Amersfoort is dé opvallende deelnemer tijdens de European Music Games Finals van DCE. Rob Boon van Juliana Amersfoort aan het woord: Rob, Twee Juliana’s tijdens de Finals eind dit jaar, Middelburg en Amersfoort. –Waarom nemen jullie deel aan deze Finals?

We zijn heel blij en trots dat we bij de finals van DCE een optreden gaan verzorgen. Met Rob en Bert van DCE, die net als wij verbinding en verbreding zoeken, hebben we hierover enkele fijne gesprekken gehad. Er zijn met regelmaat discussies over vernieuwing binnen de showbandwereld en – evenementen en hoe je dat kan aanpakken. Misschien is dit wel een goed voorbeeld. In ieder geval is het spelen bij de DCE Finals voor onze leden wel iets geheel nieuws en dus best wel spannend hoe dat ontvangen zal worden. Door dit te doen stellen we ons ook wel kwetsbaar op maar dat hoort bij het proces van nieuwe dingen met elkaar doen en ontdekken. Onze nieuwe show ‘Can’t hold Us’ is volgens ons een goed product om het publiek in Enschede mee te boeien op een andere manier dan de overige bands die op deze dag zullen optreden. Wij kijken er in ieder geval naar uit.

-Wat was de reactie van de leden toen dit idee als optie of idee naar voren werd gebracht? Enthousiasme. Spelen voor veel publiek in een mooi stadion is voor elke muzikant geweldig om te doen. Daarnaast kijken we er naar uit om met elkaar de sfeer van de Finals te proeven. Voor velen van ons is dat nieuw en onbekend. Een aantal van onze leden is wel al meerdere malen bij de Finals gaan kijken en het een keer op deze manier mee maken vinden ze ook wel heel leuk.

-Gaan jullie iets veranderen aan het huidige concept of showtechnische variabelen? Nee, wij gaan ‘gewoon’ onze eigen show in Enschede laten zien. We spelen deze show dit jaar voor het eerst en gaan uiteraard aan het eind van het seizoen met elkaar bespreken of er dingen aangepast moeten worden, maar dat staat los van het optreden bij de Finals.

-Worden de resultaten bekend gemaakt zodat anderen hier ook wat van kunnen opsteken? Daar hebben we nog niet over nagedacht. De afspraak is dat wij een demonstratie optreden geven na het laatste Corps dat aan de wedstrijden deelneemt. Als entertainment voor het publiek dat in afwachting is van de uitslagen. Wij krijgen wel feedback op onze show van het DCE juryteam. Daar zijn wij heel blij mee en is iets waar we ongetwijfeld van kunnen leren en ons voordeel mee kunnen doen. Zo krijgen we een win-win situatie. We creëren verbinding, zoeken vernieuwing en als cadeautje de feedback van een professioneel juryteam. Wie weet ontstaat er iets moois voor de toekomst.

European Music Games Finals; wie, wat, waar…

De finals van de European Music Games worden op zaterdag 28 september gehouden in de Grolsch Veste in Enschede. Er doen 16 deelnemers mee, 12 Premier Class en 4 Junior Class corps uit 4 verschillen landen, aangevuld met een demonstratie optreden van de nieuw gevormde Drum Corps France Association. Naast Juliana Amersfoort zijn we –zoals reeds gezegd-  nog in contact met nog een Nederlandse showband en ook de plaatselijke verenigingen proberen we bij het evenement te betrekken.

De Prelims (halve finale) van de Premier Class start rond 10.30 uur. De finales voor de Junior Class is in de middag rond 15.00 uur. De finales van de Premier Class begint dan rond 18.00 uur. De avond is uiterlijk om 23.00 uur afgelopen. Het definitieve tijdschema publiceren we later dit jaar op onze website. Een hele dag dus, maar het stadion biedt bezoekers geweldige catering faciliteiten in het gebouw. Het sponsorplein, wat voorheen buiten het stadion stond, verhuist naar binnen. Ook dat is een grote verandering t.o.v. Kerkrade. In de Grolsch Veste hoef je eigenlijk het gebouw niet meer uit. Binnenkort presenteren we opnamen met een drone, waarbij zowel de fantastische entourage binnen, als ook de schitterende tribune buiten wordt getoond.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Kaarten zijn te bestellen via onze website: www.drumcorpseurope.org/tickets . Via ons ticket systeem kun je zelf je stoel(en) kiezen. We hebben ook een aantal acties:

·Er zijn packages deals voor het boeken van hotelkamers (165 kamers beschikbaar) in combinatie met een super seat of een premium seat;

·We hebben super seats, waar je niet alleen op de allerbeste plekken het evenement kunt volgen, maar waar je ook wordt verwend met een uitgebreid catering pakket van

’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Voor super seats houders is op de tweede verdieping een exclusief restaurant ingericht en kunnen zij gebruik maken van de luxe bar in de skybox, direct grenzend aan de super seats;

·Dit jaar zijn daar premium seats bij gekomen. Dat zijn de stoelen voor de skyboxen, waar je in luxe het evenement kan volgen. Deze hebben geen catering pakket, maar de kaarthouders kunnen wel hun hapje en drankje halen op de 2e verdieping van het stadion. Ook hiervoor is een package deal beschikbaar;

·Groepen vanaf 25 personen krijgen een korting van € 1,50 per kaartje. Voor het bestellen stuur je een e-mail naar info@drumcorpseurope.org met het vak waarin je wilt zitten en het aantal kaarten. DCE wil benadrukken dat zij garandeert dat groepen bij elkaar op de tribune zitten;

·Tot slot belonen we degenen die grote aantallen kaarten bestelt. Vanaf 50 kaarten ontvangt de besteller een gratis super seat, vanaf 100 kaarten een super seat met hotel overnachting.

Laten we er met z’n allen het grootste muziekfeest van Nederland van maken!

1 reactie